Καταστροφικές οι συνέπειες από το τέλος διανυκτέρευσης

Καταστροφικές οι συνέπειες από το τέλος διανυκτέρευσης

Καταστροφικές οι συνέπειες από το τέλος διανυκτέρευσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 334 ΦΟΡΕΣ

Την σύνταξη μελέτης προτείνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Πρόθυμο να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύνταξη μελέτης από εξειδικευμένους φορείς που θα αποδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις από το τέλος διανυκτέρευσης, είναι το επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχτεσινή του συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε, αν συμφωνούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το αντικείμενο του «φόρου διαμονής» όπως λέγεται το νέο αυτό χαράτσι, να αναλάβει το Επιμελητήριό μας το ρόλο του συντονιστή, καθώς έχει έδρα σε μία άκρως τουριστική περιοχή της Ελλάδας.

Η αρχική πρόταση που κατατέθηκε εγγράφως και αποτέλεσε αφορμή για τη συζήτηση του θέματος, ήταν του προέδρου του εμπορικού τμήματος Στέργιου Γιαλλίζη από την Κω, ο οποίος ζήτησε να ανατεθεί μελέτη στο ινστιτούτο οικονομικών και φορολογικών μελετών με σκοπό να αναδειχτούν οι καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν το επιμελητήριο δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος μίας τέτοιας μελέτης αλλά μπορεί να χορηγήσει στοιχεία χρήσιμα για τη σύνταξή της και παράλληλα να αναλάβει και το ρόλο του συντονιστή αν του ανατεθεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Γιαλλίζης στην εισήγησή του για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ακόμη ένα παράλογο χαράτσι θέσπισε η κυβέρνηση, Φόρος Διαμονής.
Η απελπισμένη προσπάθεια των κυβερνώντων να αποδείξουν πως μπορούν να είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση της μεταπολεμικής περιόδου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Η καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα στήριξης της ελληνικής οικονομίας παίρνει σάρκα και οστά. Ο τομέας που ακόμη αντιστέκεται και δίνει εκατομμύρια έσοδα και θέσεις εργασίας αποδομείται!!
Ο φόρος αυτός απορώ πως δεν καταλαβαίνουν πως θα επηρεάσει γενικότερα όλη των αγορά και όχι μόνο τον κλάδο του τουρισμού.

Η προσπάθεια όλων να στηρίξουν τον τουρισμό βρίσκει ακόμη ένα αγκάθινο στεφάνι και προσπάθεια τόσο των επιχειρηματιών όσο και των τοπικών αρχών (Περιφέρειας-Δήμων) έρχεται αντιμέτωποι με ένα νέο φόρο.
Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος έναντι άλλων περιοχών με τον νέο αυτό χαράτσι μειώνεται με κίνδυνο να βρεθεί εκτός αγοράς.

Σύμφωνα με το άρθρο 53: Επιβάλλεται φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Φόρος Διαμονής» σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:
α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014 (Α΄155), ως ακολούθως:
1-2 αστέρων 0,50 €
3 αστέρων 1,50 €
4 αστέρων 3,00 €
5 αστέρων 4,00 € και

β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, ως ακολούθως:
1-2 κλειδιά 0,25 €
3 κλειδιών 0,50 €
4 κλειδιών 1,00 €

2. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου κατά την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, του φορολογικού στοιχείου, και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου.
Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1.1.2018 για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Ο φόρος του τέλους διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ αλλά και με την φορολογική επιδρομή οδηγούν τις επιχειρήσεις του κλάδου σε μη βιώσιμο επίπεδο λειτουργίας και κλείσιμο.
Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερίπτωσης που είναι μέλη μας θα πληγούν με απώτερο αποτέλεσμα το κλείσιμο επιχειρήσεων».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη