Ξεσπάθωσε για τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο δήμαρχος της Ρόδου

Ξεσπάθωσε για τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο δήμαρχος της Ρόδου

Ξεσπάθωσε για τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο δήμαρχος της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 353 ΦΟΡΕΣ

Αποδίδει ευθύνες στον επίτροπο αλλά και στην Ένωση Ξενοδόχων

Δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΡΟΤΟΥΡ ο Δήμος της Ρόδου, όπως διεφάνη από τα όσα είπε χθες ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αποτέλεσμα της σύσκεψης που συγκάλεσε για την πορεία της τουριστικής περιόδου το περασμένο Σάββατο.

Μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Δημαρχείο για την εκτίμηση της κατάστασης της τουριστικής κίνησης, τις αμφιλεγόμενες πληροφορίες, τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, όπως σχολίασε χθες ο κ. Χατζηδιάκος, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μέσα σ’ αυτές τις μέρες «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του μύλου».

Καταρχήν, για το θέμα του ΠΡΟΤΟΥΡ, θέλησε να δώσει τις εξής διευκρινίσεις:
Θύμισε, λοιπόν, ότι, μόλις ανέλαβε η Δημοτική Αρχή διέθεσε, στο τέλος του 2014, υπόλοιπο 200 χιλιάδες ευρώ και πληρώθηκαν όλα όσα είχε δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή επί του κ. Στάθη Κουσουρνά. Το 2015 διέθεσαν 170 χιλιάδες ευρώ τον Αύγουστο και 200 χιλιάδες ευρώ το Νοέμβριο. Οι 200 χιλιάδες ευρώ δεν εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο. «Φταίει ο Δήμαρχος;, φταίει η Δημοτική Αρχή», ρώτησε ρητορικά και συνέχισε λέγοντας ότι επαναϋποβλήθηκε το ένταλμα, τους το επέστρεψαν και τους είπαν ότι έκαναν αστοχία στην τροποποίηση του καταστατικού.

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι, το σχέδιο του καταστατικού, το έφερε από το γραφείο υιού του κ. Παυλόπουλου ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) κ. Αντώνης Καμπουράκης και το επεξεργάστηκε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι και ο συντάκτης του αρχικού καταστατικού του ΠΡΟΤΟΥΡ.

«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ είναι ένα Σωματείο, δεν είναι Οργανισμός όπως παραπληροφορούν κάποιοι. Είναι ένα Σωματείο που αποτελείται από φυσικά πρόσωπα, εκπροσώπους φορέων», είπε, στη συνέχεια, και ανέφερε ότι με μία εγκύκλιο των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτεί αυτά τα Σωματεία που προβάλουν φορείς, τουριστικούς Δήμους για προβολή δράσεων του τουρισμού κτλ., μέσα από τον προϋπολογισμό του με το 1,5% για τα Σωματεία.

Έτσι, μέσα από αυτό τον κωδικό θέλησε ο Δήμος να χρηματοδοτήσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Για το ότι δεν είχαν υποβάλει στον ΕΟΤ σχέδιο δράσης ως ΠΡΟΤΟΥΡ, όπως είπε, ουδέποτε στα είκοσι χρόνια περίπου λειτουργίας του Οργανισμού έχει υποβληθεί και έχει ζητηθεί έγκριση από τον ΕΟΤ αφού έγκριση υποχρεούνται να ζητούν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (σ.σ. Περιφέρεια, Δήμος), όχι όμως ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όπως είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ.

«Ο Επίτροπος ούτε έχει το αλάθητο του πάπα, ούτε είναι νομικός», είπε ο Δήμαρχος σχετικά με την παρατήρηση του για το παραπάνω. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου έχει ετοιμάσει ένα έγγραφο με το οποίο του απαντά σε, μία προς μία, στις αιτιάσεις του. Και δήλωσε: «Εάν έχει βάλει κάποιος ταφόπλακα στον ΠΡΟΤΟΥΡ, αυτό είναι η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, για να μην ονοματίζω τον Επίτροπο, τον οποίο φαίνεται ότι τον ενόχλησαν βαρέως οι δηλώσεις μου, σιγοντάρεται και από μία παραπληροφόρηση, και ζητάει ολοένα και περισσότερα. Πέρυσι, λοιπόν, όταν ενέκρινε ο ίδιος το ένταλμα, δεν είχε ζητήσει αυτά τα πράγματα. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να δούμε ποιος κάνει τι και ποιος ευθύνεται για το καθετί».
Ταυτόχρονα, ετοίμασε έγγραφο και προς τον ΕΟΤ, το οποίο επρόκειτο να στείλει χθες, ώστε να απαντήσει και εκείνος αν υποχρεούται ή όχι ο ΠΡΟΤΟΥΡ να υποβάλει σχέδιο δράσης.

«Γενική διαπίστωση όλων είναι ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ είναι ένα εργαλείο που πρέπει να διατηρηθεί. Αυτό προέκυψε μέσα από την σύσκεψη», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΡΟΤΟΥΡ, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, να συγκαλέσει την εκτελεστική επιτροπή ενόψει του δημοτικού συμβουλίου που έχει οριστεί στις 9 Αυγούστου, με αντικείμενο να υποβληθεί ένα σχέδιο δράσεων, να εγκριθεί από το δ.σ. και να χρηματοδοτηθεί με 300 χιλιάδες ευρώ.

Από εκεί και πέρα, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει μία εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, μία ΚΥΑ, που λέει ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί αυτά τα Σωματεία, ωστόσο δεν μπορεί να χρηματοδοτεί μισθοδοσίες προσωπικού, ατομικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος με τα 300 χιλιάδες ευρώ θα χρηματοδοτήσει δράσεις. Όλα τ’ άλλα θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΠΡΟΤΟΥΡ.

Θα γίνει, λοιπόν, αυτή η εκτελεστική επιτροπή και ακολούθως θα ζητήσει τη σύγκλησή της γενικής συνέλευσης ή μίας ευρύτερης συνάντησης ώστε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των άλλων φορέων, δηλαδή ποιες σκέψεις υπάρχουν, ποια μέλη μπορούν να εγγραφούν στον ΠΡΟΤΟΥΡ και τι δυνατότητες έχει ο καθένας να χρηματοδοτήσει.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα λέγοντας: «Με ξένα κόλλυβα δεν κάνεις μνημόσυνο!». Όπως εξήγησε, ο Δήμος έχει βγάλει ένα ποσό από τον προϋπολογισμό του, η Περιφέρεια χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ για δράσεις προβολής του τουρισμού αλλά πρέπει και όσοι ασχολούνται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, να έρθουν, να σχεδιάσουν, να συναποφασίσουν και να δουν πως γίνεται πράξη η προβολή του τουρισμού.

«Ο Δήμος της Ρόδου αυτοτελώς, μέσα από τον πενιχρό προϋπολογισμό του χρηματοδοτεί κάποιες δράσεις. Εάν θέλουμε, όμως, να κρατήσουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ θα πάμε και θα δούμε στη νέα τάξη πραγμάτων πως μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε, ακόμη.

Δηλαδή, ποιο άλλο μέλος, είτε είναι εκπρόσωπος Επιμελητηρίου, είτε εκπρόσωπος ξενοδόχων ή ατομικά ξενοδόχος, με ποια δράση, με ποιο σχεδιασμό και με ποια χρηματοδότηση θα μπορέσει να προχωρήσει ο ΠΡΟΤΟΥΡ. «Δεν υπάρχουν ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε τρίτες. Είναι εργαλείο; Αν θέλουμε όλοι μαζί να τον κρατήσουμε. Αλλιώς να μην έρχονται να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!», είπε ανεβάζοντας τους τόνους.

Τέλος, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για τις απουσίες εκπροσώπων φορέων κατά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου και ειδικότερα της ΕΞΡ και της Περιφέρειας και απάντησε ως εξής: «Όταν στους Περσικούς πολέμους είχανε συστρατευθεί όλοι οι Έλληνες και νίκησαν τους Πέρσες, οι Λακεδαιμόνιοι δεν είχαν πάει. Και τότε είπαν οι Αθηναίοι: «Μα, για Λακεδαιμονίους θα μιλάμε τώρα; Αυτό. Εγώ για Λακεδαιμονίους δεν μιλάω».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη