Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Κολοκούδι  (κόκκινη κολοκύθα) στο φούρνο

• 2 κιλά κόκκινη κολοκύθα

• 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

• δυόσμος ψιλοκομμένος

• αλάτι, πιπέρι

• λίγο αλεύρι

• τυρί τριμμένο,

(προαιρετικά)

 

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε φέτες, την αλατίζουμε και την αφήνουμε να στραγγίξει. Σε ένα ταψί βάζουμε μία στρώση από την κολοκύθα και από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), το δυόσμο, πιπέρι και τυρί. Από πάνω βάζουμε και πάλι μία στρώση κολοκύθα και από πάνω τα ίδια υλικά, συνεχίζοντας έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας. Από πάνω ρίχνουμε το λάδι και αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για αρκετή ώρα, μέχρι η κολοκύθα να "πιει" όλο το νερό της.

> μανιτάρια με σκόρδο

Χρόνος προετοιμασίας 15'

Χρόνος ψησίματος 1 ώρα

• 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα

• 1/2  κιλό ώριμες ντομάτες σε κομματάκια

• 10    σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

• 1 κούπα λάδι

• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

 

Ξεπλύντε τα μανιτάρια με μπόλικο νερό, να φύγει το χώμα. Αν είναι πολύ μεγάλα, κόψτε τα στη μέση. Αφήστε τα σε τρυπητό, να στραγγίσουν καλά, και βάλτε τα σ'ένα γκιουβέτσι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε τα καλά και ψήστε τα στο φούρνο στους 175°0 1 ώρα περίπου, ώσπου να μείνουν σχεδόν με το λάδι. Στο διάστημα αυτό ανακατέψτε τα δυο-τρεις φορές, ώστε να βρέχονται με τη σάλτσα. Σερβίρετέ τα ζεστά.

 

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.