Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης: Μία μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης: Μία μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης: Μία μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 926 ΦΟΡΕΣ

Αισιοδοξία στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το βραβείο

Η μεγάλη προσπάθεια από την περιφερειακή αρχή για την κατάθεση της υποψηφιότητας, ώστε να ανακηρυχτεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης έφεραν σε πέρας ένα δύσκολο έργο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως το αποτέλεσμα της τελικής παρουσίασης στη Ρουμανία τους δικαίωσε και πλέον περιμένουν με ιδιαίτερη αισιοδοξία την ανακοίνωση του νικητή στο τέλος του Νοέμβρη.

Ήταν το τελικό στάδιο εκπλήρωσης όλων των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί από το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , για την απονομή του τίτλου, μετά από μια περίοδο σκληρής δουλειάς, από πλευράς της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από ευρύτατο κύκλο διαβουλεύσεων.

Στην αποστολή παρουσίασης του φακέλου που έγινε πριν λίγες μέρες, της πιο καθοριστικής φάσης στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου, μετείχαν ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, η κ. Χάιντι Λαζάνη επικεφαλής της διεκδίκησης του τίτλου της ERG και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη, η κ. Σουζάνα Τριανταφύλλου μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και στέλεχος του τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας και ο κ. Νίκος Ρένεσης μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και Διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου. Επίσης στην αποστολή μετείχαν και οι σεφ κ. Μιχάλης Παντελής Γεωργουδιός και Βασίλης Λιάκης στελέχη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό, με τρόπο εντυπωσιακό , τον γαστρονομικό πλούτο και την μακρά παράδοση της Αιγαιακής Κουζίνας.


Ακολούθησε εκδήλωση γευστικής δοκιμής όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις μοναδικές γεύσεις της Αιγαιακής Κουζίνας, που με εκπληκτικό επαγγελματισμό και περισσή αγάπη δημιούργησαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, κερδίζοντας για ακόμα μία φορά τις εντυπώσεις.

Η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε την κατ’ αρχήν θετική κρίση της, ενώ η ανακοίνωση του τίτλου θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για τον γαστρονομικό τουρισμό (food tourism).

Πρέσβειρα (ambassador) της υποψηφιότητας είναι η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας η Aegean Airlines , επίσημος Χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια και υποστηρικτής το Sympossio Greek Gourmet Touring.

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, μέσω της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της στήριξης και αναβάθμισης του Πρωτογενούς Τομέα, της πιστοποίησης, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

• Φ. Ζαννετίδης, αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και περιφερειακής πολιτικής:  «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Είναι ένας μεγάλος στόχος και αν τα καταφέρουμε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα  οι φορείς που εμπλέκονται με τη γαστρονομία από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή να διασυνδεθούν πολύ περισσότερο κάτι που θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα νησιά μας».

• Φ. Ζαννετίδης, αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και περιφερειακής πολιτικής: «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Είναι ένας μεγάλος στόχος και αν τα καταφέρουμε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι φορείς που εμπλέκονται με τη γαστρονομία από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή να διασυνδεθούν πολύ περισσότερο κάτι που θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα νησιά μας».

Οι κύριοι στόχοι της περιφέρειας στο πλαίσιο της υποψηφιότητας είναι οι εξής:
Να καταστεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες ο τουρίστας επιλέγει να επισκεφτεί έναν προορισμό και με βάση το τι θα φάει εκεί που θα πάει. Εμείς έχουμε μία πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Έχουμε 50 νησιά με 50 διαφορετικές γαστρονομικές ταυτότητες που όλες μαζί συνθέτουν την κουζίνα του Αιγαίου. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τέως προέδρου του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γώργου Χατζημάρκου. Υπάρχει λοιπόν μία βάση από την οποία ξεκινάμε και προχωράμε με αξιώσεις για τον τίτλο αυτό.

Επίσης είναι η αύξηση των πιστοποιημένων προϊόντων. Στο νότιο Αιγαίο έχουμε πολλά μοναδικά προϊόντα με μικρές παραγωγές τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα. Στόχος της περιφέρειας είναι να στηρίξει τους νέους αγρότες και όσους έχουν τέτοιες παραγωγές και να τους βοηθήσει.

Για παράδειγμα πώς να κάνουν σωστό μάρκετινγκ, πώς να συσκευάζουν και να δημιουργούν ταυτότητα στο προϊόν τους και πως όλα αυτά να τα προωθούν στις αγορές του εξωτερικού, ενώ επίσης είναι σημαντικό το πως η τουριστική αλυσίδα θα χρησιμοποιεί προϊόντα αυτών των παραγωγών. Η περιφέρεια θα στηρίξει πιλοτικά μία ομάδα παραγωγών η οποία θα βοηθηθεί στην προώθηση των προϊόντων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας ήταν ένα δημιούργημα των κοινωνικών εταίρων των νησιών μας δηλαδή των παραγωγών των ξενοδόχων των εστιατόρων των σεφ, των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλόγων.
Μέσα σε 40 μέρες η ομάδα διεκδίκησης συνάντησε περισσότερους από 115 κοινωνικούς εταίρους καθώς επίσης διατροφολόγους, εκπροσώπους από την εκπαιδευτική κοινότητα κ.α. που ενημέρωσαν για τις ανάγκες τους και μέσα από αυτές χτίστηκε ο φάκελος.

• Χάντι Λαζάνη, επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης του τίτλου και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη:  «Μέσα σε μόλις σαράντα μέρες μία ομάδα δέκα ατόμων που είχαν παράλληλα καθήκοντα στην περιφέρεια ως μέλη της εκτελεστικής επιτροπής διεκδίκησης, δούλεψαν εντατικά και με ζήλο για το μεγάλο αυτό όραμα και καταθέσαμε το φάκελο υποψηφιότητας. Οι νησιώτες μας αξίζουν αυτό το βραβείο και θα το πάρουν, είναι δικό τους. Αυτό το βραβείο είναι βραβείο όλων των νησιωτών, δεν είναι βραβείο της περιφέρειας, είναι συλλογική η προσπάθεια και συλλογική η διάκριση».

• Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης του τίτλου και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη: «Μέσα σε μόλις σαράντα μέρες μία ομάδα δέκα ατόμων που είχαν παράλληλα καθήκοντα στην περιφέρεια ως μέλη της εκτελεστικής επιτροπής διεκδίκησης, δούλεψαν εντατικά και με ζήλο για το μεγάλο αυτό όραμα και καταθέσαμε το φάκελο υποψηφιότητας. Οι νησιώτες μας αξίζουν αυτό το βραβείο και θα το πάρουν, είναι δικό τους. Αυτό το βραβείο είναι βραβείο όλων των νησιωτών, δεν είναι βραβείο της περιφέρειας, είναι συλλογική η προσπάθεια και συλλογική η διάκριση».


Οι τομείς στους οποίους εστίασε η ομάδα είναι:
- Η εκπαίδευση που ξεκινά από την οικογένεια στην οποία μαγειρεύονται παραδοσιακές συνταγές
- Η εκπαίδευση στο σχολείο με στόχο να εισαχθεί μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία
- Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων στα νησιά μας
- Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ένα μέσο για την περιφέρεια το οποίο θα συσφίξει τη συνεργασία με όλους
- Η ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης
- Η βιωσιμότητα
- Η υγεία με επίκεντρο την Κω την πατρίδα του Ιπποκράτη για την ανάπτυξη της Αιγαιακής διατροφής
- Η ανάπτυξη διαφόρων πρότζεκτς όπως οι κηπουροί του Αιγαίου που θα ενταχθεί στα σχολεία,
- Η ανάδειξη των σπάνιων αυτοφυών βοτάνων των νησιών μας τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σύγχρονες υπερτροφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε ήδη τέσσερα νέα προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί και δεν είναι άλλα από το μελεκούνι και το λόπι στη Ρόδο, τη σιτάκα στην Κάσο και το κρασοτύρι στην Κω, που αποτελούν μέρος της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας.

Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την καθιέρωση της Aegean Cuisine, με στρατηγικό στόχο την ανάδειξη του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών -αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου.

Το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.

Το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη