Διαφωνεί και η ΑΔΕΔΥ με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Διαφωνεί και η ΑΔΕΔΥ με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Διαφωνεί και η ΑΔΕΔΥ με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 355 ΦΟΡΕΣ

Συγκροτήθηκε χθες το βράδυ νομαρχιακό παράρτημα ύστερα από δύο χρόνια

Συνάντηση με στόχο την ανάδειξη νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ στην περιοχή μας, έπειτα από δύο χρόνια, επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, παρουσία και εκπροσώπου της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι, για το θέμα αυτό, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο κ. Δημήτρης Ζανετούλης ο οποίος είναι εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στην περιοχή μας, ο κ. Παντελής Βαϊνάς που είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και ήρθε χθες στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό και ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου της Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης.

Σημειώνεται ότι, χθες, ο κ. Ζανετούλης με τον κ. Βαϊνά επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, όπως στο Δήμο, την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική για ν’ ακούσουν τα αιτήματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες εκεί.

Αργότερα, στις 7:00 το βράδυ, στην αίθουσα του ΕΚΡ θα προσπαθούσαν, με την παρουσία του κ. Βαϊνά, να αναδείξουν προσωρινή διοίκηση στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Ρόδο, και φιλοδοξούσαν να έχουν εκπροσώπηση όλα τα σωματεία της περιοχής μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαϊνάς, έχουν αποφασίσει ως εκτελεστική επιτροπής της ΑΔΕΔΥ να προσπαθήσουν να επανασυγκροτηθεί το νομαρχιακό τμήμα καθώς δίνουν μεγάλο βάρος στη λειτουργία των νομαρχιακών τμημάτων, μια και έχει να κάνει με τον συντονισμό των σωματείων του δημοσίου ανά νομό.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, ειδικά μετά την περίοδο αυτή των μνημονίων, έχει ενοποιηθεί και το πρόβλημα σε κάθε χώρο, άρα χρειάζεται και πολύ πιο ενιαία και συντονισμένη δράση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανετούλη, αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και δύο χρόνια-παλιά ήταν Πρόεδρος ο κ. Γιώργος Κελακιός αλλά μετά τη συνταξιοδότησή του υπήρξε θέμα με τη λειτουργία του νομαρχιακού τμήματος γιατί «αλλιώς είναι να έχεις ανθρώπους που θα απευθύνεσαι για να προχωρήσει η ενημέρωση προς τη βάση και να υπάρχει συντονισμός των Σωματείων και αλλιώς είναι να μην έχεις ανθρώπους να συνεργάζεσαι», όπως είπε.

Ο κ. Βαϊνάς ανέφερε, ακόμη, ότι στη συνάντηση είχαν κληθεί όλα τα σωματεία του Δημοσίου και αυτή είχε ως σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα να συγκροτηθεί προσωρινή εκτελεστική γραμματεία από εκπροσώπους που θα ορίσουν τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Στη συνέχεια, θα αποσταλεί στην εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για έγκριση και μετά θα συγκροτηθεί σε Σώμα, με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, και μέσα σε ένα εξάμηνο -που μπορεί να δοθεί και τρίμηνη παράταση-θα πρέπει τα σωματεία που θα πάρουν μέρος να εκλέξουν αντιπροσώπους για να πραγματοποιηθεί η συνέλευση των αντιπροσώπων η οποία, πλέον, θα εκλέξει, με τριετή θητεία, τη μόνιμη εκτελεστική γραμματεία και θα συγκροτηθεί κανονικά το νομαρχιακό τμήμα στο νομό.

Για τη σημερινή κατάσταση
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, σχολίασε την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα, στον έβδομο χρόνο των μνημονίων, με την υλοποίηση των πολιτικών του τρίτου μνημονίου.
Καταρχήν, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι αποδεικνύεται, πια, στην πράξη ότι έχει επιφέρει σοβαρότατη περικοπή των συντάξεων και των επικουρικών, που ουσιαστικά εξανεμίζονται, αλλά και της κύριας σύνταξης που με βάση τον καινούργιο υπολογισμό και τον επαναϋπολογισμό για τους παλιούς συνταξιούχους, μιλάμε για μειώσεις που αγγίζουν τα 300-350 ευρώ.

Παράλληλα-συνέχισε ο κ. Βαϊνάς-βιώνουμε και τη φοροεπιδρομή με τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με το πέρασμα στο υπερταμείο του νερού, της ΔΕΗ, της Εγνατίας οδού και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Και σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νέο νομοθέτημα που θα φέρει για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο.

Αυτός ο νόμος, με πιλότο όσα πέρασαν σε χώρες της Ευρώπης το καλοκαίρι, διαλύει στην κυριολεξία ό,τι υπήρχε ως εργασιακή ασφάλεια στον ιδιωτικό τομέα αφού γίνεται λόγος για υποκατώτατο μισθό, για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, για συμβάσεις της ώρας, λευκές συμβάσεις κτλ.
Δεν αφήνει, όμως, εκτός το Δημόσιο αφού, όπως εξήγησε το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, η στόχευση τους είναι, ουσιαστικά, να εναρμονιστεί το δημόσιο όσο αφορά στις εργασιακές σχέσεις, με τον ιδιωτικό τομέα.

Εδώ και χρόνια έχουν μηδενικούς διορισμούς στο δημόσιο, διογκώνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κάτι που θα είναι ο κανόνας από εδώ και πέρα και με το νόμο για την κινητικότητα και την αξιολόγηση διαμορφώνεται ένα καθεστώς για το δημόσιο υπάλληλο που θα διατάσσεται οποιαδήποτε στιγμή να καλύπτει οποιοδήποτε κενό, με μια λογική λάστιχου, σε οποιαδήποτε περιοχή της περιφέρειας και της επικράτειας.

Ο συνδικαλιστικός νόμος, παρ’ όλο, όπως είπε, που γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για τα περιβόητα προνόμια των συνδικαλιστών, έρχεται ουσιαστικά να καταστείλει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία αφού η στόχευσή τους είναι να μην υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα, να μη μπορεί να οργανωθεί ούτε μία απεργία γι’ αυτό καλούν όλα τα σωματεία και τον κόσμο της εργασίας να πάνε κόντρα σ’ αυτό το σχεδιασμό και ν’ ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, στο Δημόσιο, ο κεντρικός σχεδιασμός σήμερα είναι για τη δημιουργία ενός κεντρικού-επιτελικού Κράτους που θα έχει ελάχιστους δημόσιους υπαλλήλους που θα είναι οι πραιτοριανοί που θα αμείβονται ξεχωριστά και θα έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση κατά έναν τρόπο, και από εκεί και πέρα οι περισσότερες δομές του Δημοσίου ή θα υπολειτουργούν με ελαστικά εργαζόμενους ή θα εκχωρηθούν, όπως η καθαριότητα, θα δίνονται σε ιδιώτες και θα καλούνται ουσιαστικά οι πολίτες να πληρώνουν τρεις φορές τους φόρους, τα παράβολα κτλ. του δημοσίου και ο ιδιωτικός τομέας θα έρχεται να καλύπτει την απουσία του Κράτους και των κοινωνικών αγαθών (σ.σ. παιδείας, υγείας, καθαριότητας) που θα έπρεπε να παρέχει το Κράτος και οι δομές τους.

Για όλα τα παραπάνω, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου αλλά και σε όλες τις άλλες κινητοποιήσεις και τις δράσεις που προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες.
Καλούν και τη διοίκηση της ΓΣΕΕ που, όπως είπε, μέχρι τώρα αδιαφορεί, να αποφασίσει απεργία για τις 24 Νοεμβρίου, όπως και τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία του ιδιωτικού τομέα καθώς αυτή η απεργία πρέπει να έχει και πανελλαδικά χαρακτηριστικά αλλά και κλιμάκωση στη συνέχεια.

«Αιτία πολέμου» η ιδιωτικοποίηση
Κληθείς ο κ. Ζανετούλης να σχολιάσει την απόφαση που πήρε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για ανάθεση μέρους του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε, ως ΑΔΕΔΥ, ότι η εκχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες δεν είναι στη σωστή βάση και ότι αυτό πρέπει να παραμείνει στο Δήμο έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται, πιθανά, οι πολίτες με κάτι επιπλέον γιατί εκτιμούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, ως Δήμοι, να παρέχουμε αυτή την υπηρεσία».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαϊνάς, δήλωσε: «Για εμάς, ως ΑΔΕΔΥ, αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα, η ιδιωτικοποίηση τέτοιων δομών του δημοσίου όπως η καθαριότητα, αλλά και τομείς της υγείας, της παιδείας, είναι αιτία πολέμου. Δηλαδή, από αυτό το μικρόφωνο, καταγγέλλουμε τις επιλογές του Δήμου τη Ρόδου-αν είναι προς αυτή την κατεύθυνση-θεωρούμε ότι εντάσσονται σε ένα σχέδιο συνολικότερο-αν θέλετε ύπουλο-που, πραγματικά, απαξιώνει, υποστελεχώνει, τις δομές του δημοσίου».

Όπως εξήγησε, φθάνει την καθαριότητα να μη λειτουργεί γιατί ακριβώς δεν έχει προσωπικό ή τα απαραίτητα μέσα που χρειάζεται και, στο τέλος, να δίνεται ως δώρο σε ιδιώτες, πιθανά με πολύ αυξημένα πια τέλη για να μπορεί να βγαίνει και το κόστος αυτό.

Ο κ. Μπακίρης, τέλος, δήλωσε: «Όπως πολύ καλά ξέρετε, εδώ και χρόνια, και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και ως Σύλλογος και ως Ομοσπονδία, είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιοδήποτε είδος ιδιωτικοποίησης, είτε τμήμα, είτε σε ποσοστό κτλ. και είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών σε διάφορες δομές του Δήμου».

Θύμισε, ακόμη, αυτό που είχαν πει και στα δ.σ. και με απεργίες και με την παρουσία της Ομοσπονδίας εδώ σε προηγούμενες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, ότι, δηλαδή, τα αποτελέσματα ακόμα δεν είναι εμφανή, αλλά ειδικά στο Δήμο μας και με το τέλος παρεπιδημούντων, το πιο πιθανόν είναι ότι θα έχουμε κάποια αύξηση σε τέλη για να πληρωθεί ο ιδιώτης.

Εκείνο που υποστηρίζουν είναι ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας και δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι που βάζουν πλάτη όλο αυτό το διάστημα που δεν είχαμε ιδιώτη και έγινε το «φιάσκο» με το διαγωνισμό, όπως είπε.
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή τους ότι πάλι θα γίνει φιάσκο και πάλι θα έρθουν οι εργαζόμενοι που έχουν συσσωρευμένες άδειες και ρεπό να βάλουν πλάτη και πάλι δεν θα έχουμε αποτελέσματα αφού ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν έχει ανανεωθεί, προσλήψεις με το πρόσχημα της κρίσης δεν έχουν γίνει κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη