Κάνει πίσω υπό την πίεση το πανεπιστήμιο;

Κάνει πίσω υπό την πίεση το πανεπιστήμιο;

Κάνει πίσω υπό την πίεση το πανεπιστήμιο;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 397 ΦΟΡΕΣ

Ανοικτό άφησε το θέμα για την τουριστική σχολή ο πρύτανης

Ανοιχτό άφησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου το ενδεχόμενο να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, κατά την οποία έγινε παραπάνω από σαφές ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, των Αρχών και των φορέων!

Για πάνω από τέσσερις ώρες οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων “βομβάρδισαν” τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανο Γκρίτζαλη με επιχειρήματα που εξηγούσαν γιατί αποτελεί «κεκτημένο» της Ρόδου να έχει έδρα εδώ το Τμήμα Τουρισμού ενώ επιχείρησαν να αντικρούσουν τα κριτήρια με τα οποία η Σύγκλητος επέλεξε ως έδρα τη Χίο.

Τελικά, αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση μίας επιτροπής με επικεφαλής τον Δήμαρχο η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου, στην οποία και θα καταθέσουν υπόμνημα-και όχι ψήφισμα όπως είχε αρχικά αποφασιστεί να εκδοθεί. Μάλιστα, μετά τη δήλωση του πρύτανη ότι η Σύγκλητος πήρε την απόφαση βάσει των δεδομένων της στιγμής, που αφορούσαν κυρίως στα κτίρια που διατίθενται και στην οικονομική στήριξη, και ότι είναι ανοιχτοί σε νέα δεδομένα, το υπόμνημα αυτό θα τροποποιηθεί ως προς τα περί «απογοήτευσης» που αναφερόταν αρχικά.

«Το Πανεπιστήμιο είναι εδώ», είπε ο πρύτανης ο οποίος τόνισε ότι για να ιδρυθεί το Τμήμα Τουρισμού χρειάζεται να υπάρχουν κτίρια, δεκαπέντε καθηγητές καθώς και κλίνες για να φοιτήσουν εκατό φοιτητές για δέκα μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει τοποθετηθεί για το Τμήμα Τουρισμού αλλά η κα Αναγνωστοπούλου φέρεται να κλίνει υπέρ της Ρόδου. Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεση της Υπουργού να έρθει εδώ και να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς το θέμα αυτό καθώς και άλλα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος προτίθεται να κλείσει ένα ραντεβού μαζί της μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να συγκρουστούμε με τη Χίο αλλά, αν προχωρήσει αυτή η απόφαση, θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι, στη Ρόδο, υπάρχουν τέσσερα ακίνητα του δημοσίου καθώς και ένα δημοτικό ακίνητο που θα μπορούσαν να διατεθούν για το Τμήμα Τουρισμού, ότι υπάρχει η βούληση και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, διάβασε το ψήφισμα που εκδόθηκε, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό θα τροποποιηθεί μετά τη βούληση που εκφράστηκε από πλευράς Πανεπιστημίου. Έτσι, αντί ψηφίσματος θα ετοιμαστεί ένα υπόμνημα που θα κατατεθεί στο Υπουργείο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων (σ.σ. και αυτήν που αναμένεται να λάβει το περιφερειακό συμβούλιο) και σ’ αυτό θα αναφέρεται ότι, εκτός από τα κτίρια που μπορούν να διατεθούν, έχει εκφραστεί η πρόθεση από φορείς και για να παρέχουν οικονομική στήριξη.

Η συζhτηση
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τους παραπάνω, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπάμπης Κόκκινος, οι πρώην Δήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Μάνος Κόκκινος, Στάθης Κουσουρνάς και Χατζής Χατζηευθυμίου (σ.σ. επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» στο δ.σ.),

ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Άγγελος Ανανίας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ,

ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Ματσίγγος, ο κ. Παπασταματίου από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης (σ.σ. ο οποίος όπως είπε δεν μίλησε με την υπηρεσιακή του ιδιότητα), ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών κ. Τσούλλος, η κα Μαρία Αγγέλου από τους ΑΝ.ΕΛ. ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού,

η κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Θεοδωροπούλου όπως και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του. Όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζηδιάκος, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης δεν μπόρεσε να παραστεί για προσωπικούς λόγους ενώ ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρμαστινός είναι ενήμερος.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα μικρό ιστορικό και είπε ότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια αφού αποτελεί μόνιμο αίτημα της περιοχής μας να ιδρυθεί Τμήμα Τουριστικών σπουδών στο πλαίσιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.

Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να πει ότι η ισχύς ήταν ότι οι εφοπλιστές στη Χίο προτίθενται να διευκολύνουν τη Σχολή παραχωρώντας ακίνητα. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι, εάν αυτό αποτελεί επιχείρημα τότε…εξευτελίζει τη Σχολή.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου πήρε απόφαση για τη Χίο, ανέλυσε, στη συνέχεια, ο πρύτανης ο οποίος, όμως, ξεκίνησε απαντώντας στα όσα είχε πει λίγο πριν ο Δήμαρχος, κάνοντας λόγο για παραφιλολογία σχετικά με τα περί εφοπλιστών τα οποία χαρακτήρισε «από εσφαλμένα έως αστεία»! Πάντως, αργότερα, επανήλθε ο Δήμαρχος ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του λέγοντας ότι του το είπε πανεπιστημιακός.

«Δεν υπάρχει κανένα…καταχθόνιο σχέδιο κατά της Ρόδου», είπε ο κ. Γκρίτζαλης απαντώντας στα… «πυρά» που διαδοχικά δέχθηκε χθες, ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, για απαξίωση της Ρόδου. «Εμείς εδώ κάνουμε έναν πανδωδεκανησιακό αγώνα να γίνει το Τμήμα στη Ρόδο», είπε ο Δήμαρχος.

Όσο αφορά στα κριτήρια επιλογής της Χίου, ο πρύτανης καταρχήν ξεκαθάρισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου είναι θέμα ακαδημαϊκό και ότι πουθενά μία Σχολή Τουρισμού δεν είναι ενταγμένη σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Είπε, ακόμη, ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το 2006 είχε κάνει πρόταση για ίδρυση Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο γιατί είναι αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να ιδρυθεί σε Σχολή επιστημών Διοίκησης αφού εκεί υπάρχουν τμήματα. Σχετικά με τους διαθέσιμους χώρους στη Χίο, είπε ότι είναι οριακά επαρκείς, όχι όμως και για τα τέσσερα χρόνια. Στον αντίποδα δεν υπάρχουν χώροι στη Ρόδο.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ρόδος διαθέτει κάτι πολύ ισχυρό που είναι οι τουριστικές υποδομές και ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συνέργεια του Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις που εξυπηρετούν το αντικείμενο των Σχολών του.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι το 2014 η Σύγκλητος ήταν καταφατική στο να γίνει το Τμήμα Τουρισμού στο Ρέθυμνο και τη Ρόδο ωστόσο το 2015 ο κ . Μπαλτάς κατήργησε όλα τα ξενόγλωσσα Τμήματα και το 2016 καταγράφηκε η βούληση του Υπουργείου για ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο κ. Σαντορινιός ο οποίος ανέφερε ότι μίλησε με την κα Αναγνωστοπούλου, τον κ. Ζαχαράτο και την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά για ένα άλλο σενάριο και είπε ότι μάλλον έχουμε ξεχάσει ότι έχουμε εδώ ένα διαμάντι, εννοώντας την ΑΣΤΕΡ και είπε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι για την ανωτατοποίησή της. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν ιδρυθεί ένα Τμήμα Τουρισμού εδώ αυτομάτως διαλύει την ΑΣΤΕΡ που ήδη έχει υποβαθμιστεί με ευθύνες πολιτικές και άλλες.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των φορέων συνηγόρησαν στο δίκαιο του αιτήματος και στο ότι αποτελεί μονόδρομο η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο και είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια αφού βασίζεται στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Επίσης, ανέφεραν και τα κτίρια που υπάρχουν όπως αυτό απέναντι από το Καστέλο για το οποίο έχουν διατεθεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καμπουράκης είπε ότι και η δική τους θέση είναι ότι στη Ρόδο πρέπει να έχουμε Σχολή Τουρισμού και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να επιλύσουν προβλήματα που θα τους υποδείξουν, προς αυτή την κατεύθυνση.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η τοποθέτηση του κ. Κόνσολα ο οποίος μίλησε με αυστηρό ύφος προς τον πρύτανη τον οποίο εγκάλεσε για τη στάση της Συγκλήτου και του είπε, μεταξύ άλλων, ότι βρέθηκε εδώ…στα κόλλυβα, στο μνημόσυνο. Τον ρώτησε, ακόμη, ποια ήταν τα ερεθίσματα να φέρει προς συζήτηση και να αιφνιδιάσει το πρυτανικό συμβούλιο να πάρει απόφαση και ν’ αλλάξει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ενώ έκανε λόγο για σκοπιμότητα.

Και κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να ξεκαθαρίσει αν ήταν πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή της πολιτικής ηγεσίας η απόφαση να απαξιώσουν τη Δωδεκάνησο για άλλη μια φορά και να αμβλυνθούν έτσι οι φωνές για απόσχιση Πανεπιστημίου για Νότιο Αιγαίο-δεν το θέλαμε αυτό κύριε πρύτανη.

Βοηθήστε μας να είμαστε αρωγοί στο να είναι ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά όσο συνεχίζετε αυτή την τακτική της κατακερματισμένης και σκόπιμης και θα έλεγα επιλεκτικής στήριξης σε συγκεκριμένες Σχολές και νησιά, παραμερίζοντας τη Δωδεκάνησο, εδώ να ξέρετε ότι θα βρείτε φραγμό»!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη μεθόδευση που επιχειρήθηκε ώστε να ακυρωθεί η προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας τμήματος διοίκησης τουρισμού και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, ήταν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην κοινή σύσκεψη των φορέων του νησιού στο Δήμο Ρόδου.

Ο Μάνος Κόνσολας στάθηκε ιδιαίτερα στο ενιαίο τοπικό μέτωπο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που έχει συσταθεί και εκφράζει το καθολικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το διαχρονικό στόχο να καταστεί η Ρόδος κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ομόφωνη ήταν και η απόφαση που έλαβαν οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς να καταθέσουν κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας με το Βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.

Με τροπολογία, μάλιστα, που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, λίγες μέρες μετά, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων, ενώ υπήρξε και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συναινούσε σε αυτή την προοπτική.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδευμένα επιχείρησε να ακυρώσει αυτή την προοπτική.

«Επί 20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ για να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών.

Έθετα συνεχώς το ζήτημα στους δύο Υπουργούς Παιδείας, Μπαλτά και Φίλη. Απάντηση δεν έπαιρνα. Το είχα θέσει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είναι φανερό ότι υπήρξε μια σκόπιμη μεθόδευση. Ο στόχος ήταν να ακυρωθεί αυτή η προοπτική, να μη δημιουργηθούν το τμήμα διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο αλλά και τα αγγλόφωνα τμήματα», ανέφερε ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε επίσης:
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αυτή απόφαση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να λαμβάνει δύο διαφορετικές αποφάσεις μέσα σε 21 μήνες, γιατί πλέον υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας.

Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος.

Θλίβομαι γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί που βρισκόμαστε. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να παραμένουν στον αστερισμό της δεκαετίας του ’80.

Θλίβομαι γιατί κάποιοι δεν βλέπουν τι συμβαίνει δίπλα μας στην Κύπρο, που μεθοδικά μετατρέπεται σε κέντρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προσελκύοντας ξένους φοιτητές, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της αλλά και για την διεθνή εικόνα της».

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει η ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών στη Ρόδο αυτό θα σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποξενώνεται και αποκόπτεται από τα Δωδεκάνησα και αντί για την ανάπτυξη επιλέγει τη συρρίκνωσή του.

«Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Αυτό το κενό που αφήνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα το καλύψουν άλλοι. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι νομοτελειακή ανάγκη και εξέλιξη, όποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα το συνειδητοποιήσουν.

Είτε μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είτε μέσα από ένα δημοψήφισμα. Γιατί είναι καιρός σε αυτή τη χώρα να γίνει και ένα δημοψήφισμα για σοβαρά θέματα και όχι όπως αυτή η παρωδία δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου.

Η Ρόδος έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει την έδρα ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Εάν δεν το αντιληφθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τότε θα συρρικνωθεί.

Αντίθετα, αν κινηθεί πρώτο και στηρίξει την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων, θα έχει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα επανασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία, το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής που είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Υπουργέ,
Το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.

Μάλιστα, λίγο μετά, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς ήταν έτοιμοι να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτή την προοπτική, να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες στέγασης των νέων σχολών.

Για εμάς, ένα νησί άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, η μετατροπή της Ρόδου σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί διαχρονικό στόχο.

Επισημαίνουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε συναινέσει σε αυτή την προοπτική.

Κύριε Υπουργέ,
Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία έχει συνέχεια, η εναλλαγή των κυβερνήσεων δεν μπορεί να ακυρώνει κορυφαίες και ουσιαστικές επιλογές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εδώ και 20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών.

Αιφνιδιαστικά, πριν από λίγες ημέρες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζήτησε την ίδρυση του τμήματος στη Χίο, αντί για τη Ρόδο. Μια απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση που είχε πάρει το Νοέμβριο του 2014.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπήρξε μεθόδευση και σκόπιμη κωλυσιεργία για να οδηγηθούμε στην ακύρωση της προοπτικής λειτουργίας τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.

Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος.

Εμείς δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση. Η Ρόδος δεν επαιτεί.

Ζητά τα αυτονόητα, αυτά που της έχουν στερήσει.

Σας ζητούμε να αναλάβετε άμεση πρωτοβουλία, να σηματοδοτήσετε με τη στάση και τις επιλογές σας τη συνέχεια του Κράτους.

Να προχωρήσετε στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των άλλων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο αλλά και των αγγλόφωνων τμημάτων.

ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

• Κόνσολας Εμμανουήλ

Βουλευτής Δωδεκανήσου

• Χατζημάρκος Γιώργος

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

• Χατζηδιάκος Φώτης

Δήμαρχος Ρόδου

• Καρίκης Ευστράτιος

Επικεφαλής Παράταξης «Ροδίων Όραμα»

• Χατζηευθυμίου Χατζής

Επικεφαλής Παράταξης «Ροδιακή Δημιουργία»

• Υψηλάντης Γεώργιος

Επικεφαλής Παράταξης «Ρόδος, Πορεία Ανατροπής»

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

• Ιωάννης Πάππου

Πρόεδρος ΕΒΕΔ

• Μιχαήλ Μιχαήλ

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου

• Ιάκωβος Γρύλλης

Πρόεδρος ΤΕΕ

• Αντώνης Καμπουράκης

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

• Παναγιώτης Τοκούζης

Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων

• Γιώργος Ματσίγκος

Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

• Κωνσταντίνος Κατσίβας

Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων

• Μανώλης Στελλάς

Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ Τμήμα Δωδεκανήσου

• Ιωάννης Παπαϊωάννου

Πρόεδρος ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ

• Παναγιώτης Καραγιάννης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

• Νικόλαος Μπόνης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου

• Αναστάσιος Μελετίου

Πρόεδρος Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης

• Ιωάννης Κλούβας

Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά