Προετοιμάζονται οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πλημμυρών

Προετοιμάζονται οι υπηρεσίες  για την αντιμετώπιση πλημμυρών

Προετοιμάζονται οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πλημμυρών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 300 ΦΟΡΕΣ

Απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των φορέων

Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε χτες.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος και παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του οργάνου-εκπρόσωποι τοπικών αρχών, υπηρεσιών, ομάδων και οργανώσεων που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι το κόστος της ζημιάς από τη φωτιά, στην Απολακκιά σε δάσος και εκτάσεις κάθε είδους ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με σκοπό την προστασία της λεκάνης απορροής Απολακκιάς θα υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα ώστε να αποτραπεί μεγαλύτερη ζημιά στη δασική έκταση της περιοχής.

Ο κ. Κόκκινος στην τοποθέτησή του επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία, διαρκή επαγρύπνηση, συλλογική και ατομική προσπάθεια και ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Επίσης αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για την αντιπυρική περίοδο (έγινε ένας σύντομος απολογισμός), αλλά και ενόψει της χειμερινής - αντιπλημμυρικής περιόδου. Ευχαρίστησε όλους τους φορείς (εθελοντικές οργανώσεις, εκπρόσωπους κρατικών υπηρεσιών κ.λπ.) για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και ζήτησε αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον.

«Η συνεργασία και η διαρκής επαγρύπνηση η ατομική αλλά και η συλλογική ευθύνη φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα σε εποχές που τα οικονομικά της χώρας δεν είναι σε καλή κατάσταση, καλούμαστε εκτός από το φιλότιμο και την κοινή προσπάθεια να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό ο καθένας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ βοηθά ουσιαστικά την περιοχή και την προστασία του περιβάλλοντος ενώ μεγάλος είναι και ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων» δήλωσε ο κ. Κόκκινος, ενώ επεσήμανε ότι κάθε χρόνο τα κονδύλια είναι μειωμένα και δυσκολεύουν το έργο των υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ευχαρίστησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εθελοντές που έδρασαν κατά την αντιπυρική περίοδο δηλώνοντας και τα εξής: «Μαζί με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ καθαρίσαμε τους δρόμους, τα ρέματα τα φρεάτια, τα δύο ποτάμια σε Κρεμαστή και Απολακκιά ( θα καθαριστεί και το ποτάμι στα Αφάντου) , αν και για τα τελευταία δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα αλλά του δήμου.

Έγινε πολύ καλή δουλειά, ενώ και σε έλεγχο που έγινε τη μέρα της βροχής δε διαπιστώθηκε πρόβλημα με τα νερά της βροχής».

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αγαπητός Πάλλας που πήρε αμέσως μετά το λόγο δήλωσε πως σε ότι αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων έγινε μία ιεράρχηση. «Επιλέξαμε τα επικίνδυνα ρέματα μέσα στους οικισμούς. Έγινε καλή δουλειά σε Ιαλυσό, Κρεμαστή, Παστίδα, και σε όλα τα χωριά στα οποία κρίναμε ότι έπρεπε να δείξουμε μεγάλη προσοχή.

Ο δήμος Ρόδου μέσα από το κονδύλι της πολιτικής προστασίας διέθεσε 100.000 ευρώ, και κάναμε ότι μπορούσαμε» δήλωσε ο κ. Πάλλας και πρόσθεσε ότι οι επαρχιακοί δρόμοι Ρόδου-Λίνδου και Ρόδου-Καμείρου έχουν καθαριστεί σε ότι αφορά τα φρεάτια από την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Μιλώντας ειδικά για τους εθελοντές και την προσφορά τους δήλωσε «Οι εθελοντές ήταν κοντά μας πάντα, ενώ τις επόμενες μέρες θα εφοδιαστούν με χρήσιμα υλικά, δηλαδή θα μοιραστούν και αντλίες και σκηνές σε κάθε εθελοντική ομάδα».

Κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρόδου Ηλίας Τσαπούρας αναφέρθηκε στη φιλοτιμία και την αίσθηση καθήκοντος από την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και τις εθελοντικές οργανώσεις , που βοήθησαν μαζί με τους φορείς τα μέγιστα την υπηρεσία κατά την αντιπυρική περίοδο.

«Είχαμε πολλά συμβάντα, αλλά τα περισσότερα τα είχαμε ελέγξει στο πρώτο μισάωρο. Είχαμε όμως τη μεγάλη φωτιά στην Απολακκιά που έκαψε 14.500 στρέμματα, με το δάσος που κάηκε να ανέρχεται σε περίπου 1000 στρέμματα» δήλωσε ο διοικητής της ΠΥΡ ο οποίος μιλώντας για την πρόσφατη βροχή είπε «η χτεσινή βροχή μας έκανε πιο αισιόδοξους και δεν υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι υποδομές της πόλης πρέπει να καθαριστούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Καλό θα ήταν μάλιστα να γίνει μία χαρτογράφηση των σημείων στα οποία τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκαν προβλήματα και να οριστούν σε αυτά υπεύθυνοι με οχήματα που θα είναι παρόντες με την εκδήλωση του φαινομένου.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη γέφυρα της Κρεμαστής, όπου μόλις εκδηλώνεται το φαινόμενο πρέπει να υπάρχει όπως είπε παρέμβαση.

Ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του δήμου Ρόδου Ηλίας Αργύρης, με αφορμή τα περιστατικά που σημειώθηκαν το 2013 στη Ρόδο και τα θύματα από τις πλημμύρες, υπογράμμισε ότι σχεδόν πάντα οι απώλειες σημειώνονται όταν δεν γίνεται η τήρηση των κανόνων καθώς όταν υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση δε μετακινούμαστε.

Παράλληλα μιλώντας για τη γέφυρα Κρεμαστής κατέθεσε την άποψη ότι δε χρειάζεται να δημιουργηθεί μία νέα στο σημείο εκείνο καθώς η κυκλοφορία θα διοχετεύεται σε ένα μικρό άνοιγμα κάτι που όπως είπε δεν είναι κυκλοφοριακά σωστό. Κατά τη γνώμη του εκεί θα πρέπει να γίνει μονοδρόμηση.

Οι αποφάσεις
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ήταν μεταξύ άλλων και οι εξής:
α) οι άμεσες ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών της περιοχής μας για πρόληψη ακραίων φυσικών και καιρικών φαινομένων,

β) ενίσχυση με υλικά που είναι απαραίτητα (εφόσον ακολουθηθούν πάντα οι σύννομες διαδικασίες) στις εθελοντικές οργανώσεις που θα αιτηθούν,

γ) άμεση ετοιμότητα του στελεχιακού δυναμικού όλων των υπηρεσιών και των διαθέσιμων οχημάτων και μηχανημάτων και διάθεση σε μόνιμη βάση οχήματος στη Ρόδο για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

δ) άμεση αποστολή εγγράφων στους υπευθύνους για ενέργειες με βάση την καταγραφή στο Σ.Ο.Π.Π. της 1.11.2016 ελλείψεων ή δράσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την Πολιτική Προστασία,

ε) αίτημα για ενίσχυση της περιοχής από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για δράσεις Πολιτικής Προστασίας.

στ) Κλείσιμο της γέφυρας Κρεμαστής και άλλων χειμάρων και ιρλανδικών διαβάσεων από την Τροχαία και την ΕΛ.ΑΣ. όταν παρουσιάζονται έντονες βροχοπτώσεις.

ζ) Άμεση διάδοση της ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα όταν υπάρχει σχετικό δελτίο τύπου από την Ε.Μ.Υ. και τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη