Πόρους για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ψάχνει η Περιφέρεια

Πόρους για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ψάχνει η Περιφέρεια

Πόρους για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ψάχνει η Περιφέρεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 403 ΦΟΡΕΣ

Δήλωση του περιφερειάρχη και για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Το σχέδιο της Περιφέρειας για την εξεύρεση πόρων, ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, για την αποκατάσταση των όψεων του Εθνικού Θεάτρου, έκανε γνωστό, χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Καταρχήν, ο Περιφερειάρχης, θέλησε να συγχαρεί το Δήμο Ρόδου, τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον Αντιδήμαρχο κ. Τέρη Χατζηιωάννου και όλους τους συνεργάτες τους για τον πολύ ευγενή αγώνα που έδωσαν, όπως είπε, για την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2021.

Και είπε: «Ένας ευγενής αγώνας ο οποίος είχε την εξής πολύ σημαντική διαφορά από τον αγώνα που έδωσαν οι δύο άλλες ελληνικές πόλεις, η Ελευσίνα και η Καλαμάτα». Όπως είπε, εκείνες είχαν την τύχη να έχουν στο πλευρό τους πολύ ισχυρούς οικονομικά φορείς της ιδιωτικής οικονομίας.

«Ο Δήμος Ρόδου δεν είχε αυτή την τύχη», είπε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Τον θέλαμε τον τίτλο, όμως την ουσία και το περιεχόμενο στον τίτλο αυτό τον δίνουμε εμείς καθημερινά».

Είπε, ακόμη, ότι Δήμος Ρόδου είχε κτίσει μία εξαιρετική πρόταση για τη διεκδίκηση αυτού του τίτλου και θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα: «Όπως ακριβώς ήμασταν στο πλευρό του Δήμου Ρόδου σε όλη αυτή την πορεία και διαδρομή, με το συντριπτικό ποσοστό της χρηματοδότησης που περιγράφεται μέσα στην πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος, να είναι χρηματοδότηση που θα γινόταν από την Περιφέρεια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του και θα υλοποιήσουμε, ανεξαρτήτως αν πήραμε ή όχι τον τίτλο, αυτά που θα συναποφασίσουμε ότι είναι τα κρίσιμα σημεία αυτής της πρότασης».

Ως παράδειγμα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε, στη συνέχεια, το Εθνικό Θέατρο που, όπως είπε, είναι μεγάλο θέμα για το νησί της Ρόδου και έκανε γνωστό ότι, κατά το συνέδριο της ΠΕΔ τις προηγούμενες ημέρες, είχε μία συζήτηση με τον Δήμαρχο για το πως μπορούν, ενδεχομένως και άμεσα, να ξεκινήσουν εργασίες με ένα ποσό σημαντικά μεγαλύτερο απ’ αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί και αποτυπωθεί για τις εξωτερικές όψεις του Εθνικού Θεάτρου.

Ο ίδιος περιέγραψε στον Δήμαρχο και τα στάδια αυτού του εγχειρήματος και του έκανε γνωστό ότι μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ποσό τριπλάσιο ή ακόμα και τετραπλάσιο απ’ αυτό που, αρχικά, είχε προϋπολογιστεί για τις εξωτερικές όψεις του κτιρίου, που ήταν 300 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το ποσό αυτό μπορεί να υπερβεί και το 1 εκατ. ευρώ μέσα από συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως εξήγησε, θα μπορούσε να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και τα χρήματα θα τα βάλει η Περιφέρεια.

Είπε, ακόμη, ότι τη συνεργασία αυτών των τριών φορέων την προωθούν όλοι και είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει «να ξεκινήσουμε στο Εθνικό Θέατρο, ν’ αρχίσουμε να το συνεφέρνουμε λίγο γιατί αυτή η εικόνα μας προσβάλει όλους».

Συντήρηση σχολείων
Σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν την στήριξη και βελτίωση των υποδομών της παιδείας στα νησιά μας, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκλήρωσαν τον πίνακα προτάσεων, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των υποδομών σε εξοπλισμό στα σχολεία και την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμοι να εντάξουν δράσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού στα σχολεία μας, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά οι 750 χιλιάδες περίπου θα διατεθούν για τρία ΕΠΑΛ στη Δωδεκάνησο (1 στην Κάλυμνο και 2 στη Ρόδο) και 1,750 εκατ. για εξοπλισμό υπολογιστών, εκτυπωτών κτλ. σε όλα τα μεγάλα νησιά της περιοχής μας.

Ήδη, εδώ και δεκαπέντε μέρες έχουν εντάξει αντίστοιχα ποσά για τα μικρά νησιά, οπότε καλύπτουν το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου και το σύνολο των σχολείων με εξοπλισμό.

Σημειώνεται ότι είναι 4 εκατ. ευρώ τα οποία εξασφάλισε πέρυσι η Περιφέρεια για τη συντήρηση των σχολείων, κάτι που, όπως είπε, έχει και πολιτική αξία αφού είναι η πρώτη φορά που παίρνει τη χρηματοδότηση για ένα έργο φορέας που δεν έχει την αρμοδιότητα.

Εξήγησε, μάλιστα, το σκεπτικό της κατανομής του ποσού λέγοντας ότι αυτή έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια στους Δήμους, έχουν υπογραφεί όλες οι σχετικές π.σ. και είναι σε φάση υλοποίησης. Ωστόσο, η απορρόφηση από αυτά τα 4 εκατ. ευρώ σήμερα είναι πολύ χαμηλή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μία ξαφνική έκρηξη στην απορρόφηση αφού είναι δρομολογημένα τα έργα, οι μελέτες και οι διαγωνισμοί και αναμένεται να υπάρξει μία ταυτόχρονη έναρξη υλοποίησης πολλών από αυτά τα έργα.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ακολουθεί και νέα χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολικών μας μονάδων, ύψους 6 εκατ. ευρώ, που θα έχουμε στη διάθεσή μας, επιπλέον, το 2017.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με αυτά τα χρήματα θα είναι στοχευμένες σε σχολεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν θα κατανεμηθούν οριζόντια όπως έγινε με την πρώτη κατανομή.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη