Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1410 ΦΟΡΕΣ

Κυδώνι τριφτό

• 1 κιλό κυδώνια

• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

• 3 κούπες νερό

• 750 γρ. ζάχαρη

• λίγη αρμπαρόριζς

• 1/2 κούπας γλυκόζη

Καθαρίστε τα κυδώνια και περάστε τα από χοντρό τρίφτη ειδικό γι' αυτή τη δουλειά. Ρίξτε τα αμέσως μέσα στο νερό μαζί με το χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν, και βραστέ τα, ώσπου να μαλακώσουν και ν'απορροφήσουν σχεδόν όλο το νερό. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη κι αφήστε το γλυκό να σταθεί ως την επόμενη ημέρα. Βράοτε το, ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι.

Λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέστε 2 κλωναρακια αρμπαροριζα και τη γλυκόζη. Όταν κρυώσει το γλυκό και πριν το βάλετε σε βάζα, αφαιρέστε την αρμπαροριζα. Μ'αυτό τον τρόπο το γλυκό παίρνει ένα βαθύ ροζ χρώμα.

Για να γίνει ροζ ανοικτό, Βραστέ τη ζάχαρη με το νερό 10' και καθαρίζοντας και τρίβοντας κάθε κυδώνι ραντίστε το με λίγο χυμό λεμονιού και ρίξτε το αμέσως μέσα στο σιρόπι. Όταν τελειώσουν όλα-"τα κυδώνια, βραστέ και δέστε καλά το "γλυκό την ίδια ώρα χωρίς να το αφήσετε ως την επόμενη ημέρα.

Λουκουμάδες

Γίνονται 100 λουκουμάδες Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος 1 ώρα

για τη ζύμη

• κούπα χλιαρό νερό

• κούπα χλιαρό γάλα

• 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή

• 1 κουταλιά ζάχαρη

• 1 κουταλάκι αλάτι

• 4 κουταλιές λάδι

• 3 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το γαρνίρισμα

μέλι, κανέλα, καρύδια ψιλοκομμένα

Διαλύατε τη μαγιά στο νερό. Βάλτε τη στο μπολ του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπήστε τα όλα μαζί 2' στη δυνατή ταχύτητα, να γίνουν λείος χυλός. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη κι αφήοτε το σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει η ζύμη. Για να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάλτε το μπολ μέσα στο φούρνο, που έχετε προηγουμένως θερμάνει στους 50°0, σβηστέ τον κι αφήστε τη ζύμη μία ώρα περίπου, ώσπου να κάνει φούσκες στην επιφάνεια.

Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα σας, κόψτε μ'ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό. κομματάκια ζύμης και ρίξτε τα σε καυτό λάδι. Το κουτάλι θα το Βουτάτε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψετε τη ζύμη, για να μην κολλάει σ'αυτό. Με μια τρυπητή κουτάλα πατάτε τους λουκουμάδες, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, για να ροδίσουν απ'όλες τις πλευρές.

Μόλις τους βγάζετε από το λάδι, περιχύνετε τους με ζεστό μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Αν το μέλι είναι πολύ πυκνό, αραιώστε το με λίγο νερό και βραστέ το. Αφαιρέστε τον αφρό και χρησιμοποιήστε το. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί και φρεσκοψημένοι.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές