Tα ποσά των πολεμικών αποζημιώσεων

Tα ποσά των πολεμικών αποζημιώσεων

Tα ποσά των πολεμικών αποζημιώσεων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1391 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο πολιτευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Κ. Κυπραίος

Μία σπάνια ελληνοαγγλική έκδοση του «Ιδρύματος Μεταλλευτικής Πίστεως», από το αρχείο του Δημάρχου Κώστα Κυπραίου, υπολογίζει επακριβώς, το 1945, τα ποσά των πολεμικών αποζημιώσεων.

Η παρέλευση 72 ετών, από το 1945, έχει προφανώς ως αποτέλεσμα και την άμβλυνση της μνήμης των επόμενων γενεών, όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, η ακρίβεια των οποίων τείνει να εξαφανιστεί, μαζί με τους εκλιπόντες πρωταγωνιστές, με συνέπεια αφ’ ενός να είναι αδύνατη η επέλευση συμφωνίας, μεταξύ των απογόνων θυμάτων και θυτών, για το ακριβές ποσό των οφειλόμενων στην Ελλάδα πολεμικών αποζημιώσεων της ναζιστικής περιόδου και αφ’ ετέρου να εμφανίζονται μεγάλες και ουσιώδεις αποκλίσεις, ακόμη και μεταξύ των αιτούντων, οι οποίες παρεμποδίζουν την ομοφωνία, πράγμα που οδηγεί από αναβολή σε αναβολή την έκδοση μιας τελεσίδικης και αποδεκτής από όλους απόφασης.

Σε ό,τι απέμεινε από το συστηματικά λεηλατημένο πλούσιο αρχείο του Δημάρχου Κώστα Κυπραίου, υπάρχει και η σπάνια σήμερα ελληνοαγγλική έκδοση, του 1945, που έγινε από το «Ίδρυμα Μεταλλευτικής Πίστεως», έναν όργανισμό με διεθνές για την εποχή του κύρος, η οποία φέρει στην προμετωπίδα της την ιδιόγραφη αφιέρωση:

«Στον αγαπητό φίλο και εξαίρετο πατριώτη. Αθήναι, 4-7-47». Η εν λόγω έκδοση είναι ένα βιβλίο αποτελούμενο από 32 σελίδες, γραμμένο ταυτόχρονα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και φέρει στην αγγλική γλώσσα τον τίτλο «Financial Breakdown of Greece, April 1941 - November 1944», δηλαδή «Η οικονομική συντριβή της Ελλάδος, Απρίλιος 1941 - Νοέμβριος 1944».

Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση, διότι στις εσωτερικές του σελίδες υπάρχουν επικολλημένα, καινουργή και ακυκλοφόρητα, όλα τα ελληνικά χαρτονομίσματα από το 1941 μέχρι το 1944.
Αρχίζουν με ένα χαρτονόμισμα των 50 λεπτών και καταλήγουν σε ένα χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Από τα παρατιθέμενα στην έγκριτη αυτή έκδοση επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων, εξαιτίας των άμεσων ζημιών στην Ελληνική Οικονομία, υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 325 εκατομμυρίων χρυσών λιρών Αγγλίας, με την αγοραστική αξία του 1945.

Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται η καταστροφή του εθνικού εισοδήματος και της παραγωγής που ανέρχεται στο ποσό των 375 εκατομμυρίων δολαρίων, επίσης με την ίδια αγοραστική αξία.
Εάν στα επισήμως βεβαιωμένα αυτά χρήματα προστεθεί και το κατοχικό δάνειο, είναι αυτονόητο ότι τα οφειλόμενα προς την Ελλάδα ποσά είναι πραγματικά ασύλληπτα.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου