Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1357 ΦΟΡΕΣ

> Κουλουρία α’
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 400 γραμμάρια νερό
• λίγο αλάτι
• κόκαλα μοσχαρίσια (ή χοιρινά ή κοτόπουλου)
• κρεμμύδι
• σέλινο, πράσο

Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό και αλάτι και πλάθουμε ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον πλάστη και το κόβουμε σε οριζόντιες λωρίδες και στη συνέχεια τις λωρίδες τις ξανακόβουμε κάθετα.
Τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις αφήνουμε αρκετές ώρες να ξεραθούν.

Βράζουμε τα κόκαλα για δύο περίπου ώρες (αν θέλουμε προσθέτουμε στο βράσιμο κρεμμύδι, σέλινο και πράσο), τα σουρώνουμε και στο ζωμό τους βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μαζί με το ζουμί τους, αφού προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι και τυρί τριμμένο.

Σημείωση: Συνήθως η κουλούρια σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε τραπέζι αρραβώνων ή γάμου.

> Κουλουρία β’
• 2-3 φλιτζάνια αλεύρι (σιταρένιο ή κοινό ),
• ανάλογο νερό, αλάτι

Ζυμώνουμε τα υλικά να γίνουν σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε 2-3 κομμάτια. Τα ανοίγουμε ένα –ένα σε φύλλα με το κουλουριόξυλο (πλάστη), ρίχνοντας κάθε τόσο λίγο αλεύρι για να μην κολλούν. Όταν το φύλλο γίνεται λεπτό ρίχνουμε πάλι μπόλικο αλεύρι και το τυλίγουμε στο κουλουριόξυλο. Με ένα μαχαίρι την κόβουμε στο μάκρος. Ανοίγουν οι λουρίδες, βγάζουμε το κουλουριόξυλο και μένουν η μια πάνω στην άλλη.

Κόβουμε στο πλάτος ως ένα δάκτυλο μακρόστενα κομμάτια, περίπου μισό δάκτυλο. Όταν ετοιμάσουμε και κόψουμε όλα τα φύλλα, απλώνουμε το κουλούρια πάνω στο σινί ή στο τραπέζι . Βάζουμε σε κατσαρόλα ζουμί από κρέας και όταν χοχλάσει (βράσει) ρίχνουμε την κουλουρία λίγη –λίγη για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αλάτι και βούτυρο.

Πρέπει να ψηθεί, να έχει λίγο ζουμί, γιατί πήζει εύκολα. Σερβίρετε χυλωμένη με μπόλικο τυρί ξυσμένο. Σε πολλά χωριά της Ρόδου πατροπαράδοτο φαγητό του γάμου. Η κουλουρία γίνεται και νηστίσιμη. Την ψήνουμε σε νερό με λίγη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Από πάνω ρίχνουμε τη σύβραση.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου. Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές