Σύσκεψη για τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ

Σύσκεψη για τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ

Σύσκεψη για τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 710 ΦΟΡΕΣ

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Φάνες

Το θέμα της ύδρευσης στα χωριά ήταν, κυρίως, το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ, υπό τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, και η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα.

Στη σύσκεψη, βέβαια, μετείχαν ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Δημήτρης Τσίκκης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως και ο Αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνος για τις δημοτικές και τοπικές ενότητες, κ. Αγαπητός Πάλλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος, το προηγούμενο διάστημα, είχε δώσει κατευθύνσεις για ορισμένα ζητήματα που θέλει να προχωρήσουν και τα οποία έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση στα χωριά.

Από πλευράς ΔΕΥΑΡ, οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την πορεία των μελετών με πρώτο θέμα τη σύνδεση του αγωγού του φράγματος με τα Στεγνά, τα Κολύμπια, τ’ Αφάντου και τις Καλυθιές. Επίσης, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να υπάρξει συνεργασία της ΔΕΥΑΡ με τη ΔΕΔΔΗΕ για τα ανταποδοτικά έργα στην Κατταβιά που, ως γνωστόν, είναι η αποχέτευση, η ύδρευση η άρδευση. Ο κ. Τσίκκης, ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι οι μελέτες για την Κατταβιά έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης, ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, θα έρθει για έγκριση η μελέτη για τη σύνδεση του αγωγού του φράγματος με τα Κολύμπια και τα Στεγνά.
Ακόμη, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα εγκρίνουν το χρηματοδοτούμενο έργο της λιμνοδεξαμενής του Σκολονίτη, προϋπολογισμού 450 χιλιάδων ευρώ, για το νέο αγωγό από τη λιμνοδεξαμενή προς τη Λαχανιά και το Γεννάδι.

Επίσης, ολοκληρώθηκε και η σύνδεση της δεξαμενής στ’ Ασγούρου και σε λίγες μέρες θα μπορούν να υδροδοτηθούν το 80-90% της πόλης της Ρόδου από το φράγμα του Γαδουρά. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα κάποιες από τις γεωτρήσεις θα μείνουν εκτός.

Για τους λογαριασμούς
Συζήτηση έγινε, βέβαια, χθες και για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ που ήρθαν τελευταία στις ενότητες Αταβύρου και Καμείρου και προκάλεσαν αναστάτωση σε ορισμένα χωριά. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι, όπου έχουν γίνει λάθη τους διόρθωσαν.

Παράλληλα, μετά την ενημέρωση που είχε ο κ. Τσίκκης τόσο από τον κ. Πάλλα όσο και από τους Προέδρους των κοινοτήτων ότι υπάρχουν περιπτώσεις με υπέρογκα ποσά επειδή παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα, θα γίνει άτοκη διευκόλυνση, όπως και με τις οφειλές προς την Επιχείρηση. Παράλληλα, όλοι οι λογαριασμοί έχουν εκδοθεί πλέον με τη μικρότερη κλίμακα, χωρίς κλιμάκωση. Όσο για το τέλος έργων του 80% για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους των χωριών, στη ΔΕΥΑΡ θεωρούν ότι δεν το είχαν συνηθίσει και τους εξήγησαν ότι είναι θεσμοθετημένο και η Επιχείρηση υποχρεούται να το εισπράττει ενώ το χρησιμοποιεί για έργα υποδομών σε όλο το νησί.

Για το θέμα των λογαριασμών επίκειται και ξεχωριστή συνάντηση του κ. Τσίκκη με τον κ. Πάλλα μέσα στην εβδομάδα. Το αίτημα, πάντως, προς τη ΔΕΥΑΡ είναι να έρχονται οι λογαριασμοί ανά τρίμηνο.
Τέλος, ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την πορεία της μελέτης του Βιολογικού της Λάρδου, έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ-ήταν παρών και ο μελετητής που έχει αναλάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση-και ότι είναι έτοιμοι όταν ανοίξει το μέτρο να υποβάλουν πρόταση για την ένταξή του.

Σύσκεψη στις Φάνες
Έκτακτη συνεδρίαση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των Φανών με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ, έχει προγραμματιστεί από την Δημοτική Κοινότητα της περιοχής, μεθαύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, στις 6 το απόγευμα.

Στην συνεδρίαση έχει κληθεί να δώσει το «παρών» και η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου, ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ώστε οι κάτοικοι του οικισμού να ζητήσουν οι ίδιοι εξηγήσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν από τους λογαριασμούς που τους έχουν αποσταλεί.
Μιλώντας χθες στην «Ροδιακή» ο πρόεδρος των Φανών, Βασίλης Νικολίτσης, ήταν ιδιαίτερα «καυστικός» στις δηλώσεις του για την ΔΕΥΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «έχω εκλεγεί πρόεδρος για να λύνω άλλα σημαντικά προβλήματα και όχι να ασχολούμαι με τα ζητήματα της ύδρευσης, τα οποία ανήκουν εξολοκλήρου στην αντίστοιχη Δημοτική Επιχείρηση. Δεν είμαι υπάλληλος της ΔΕΥΑΡ, για να ασχολούμαι καθημερινά με τέτοια ζητήματα, για τα οποία άλλωστε θα πρέπει να έχω και εξειδικευμένες γνώσεις. Σε λίγο θα πρέπει να κάνουμε και σεμινάρια για να μπορούμε να απαντάμε στον κόσμο, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος της ΔΕΥΑΡ στο χωριό που να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα και να εξηγεί στους καταναλωτές τι συμβαίνει με τις χρεώσεις των λογαριασμών» είπε ο κ. Νικολίτσης και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος:

«Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες είναι πρωτόγνωρη. Δεν μπορούν ανθρώπους 70 ετών να τους ζητούν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΡ στην πόλη της Ρόδου, για να ελέγξουν ή να διορθώσουν τα προβλήματα στους λογαριασμούς και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα να μην καταφέρνουν να βρουν ανταπόκριση», κατέληξε ο πρόεδρος των Φανών.

Τα μέχρι τώρα προβλήματα
Υπενθυμίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες του νησιού μας έχουν διαπιστώσει ότι οι λογαριασμοί τους είναι «φουσκωμένοι» και δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ενδείξεις κυβικών στους μετρητές τους, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι πλέον οι λογαριασμοί τους είναι εξαιρετικά αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό σύμφωνα με τις σχετικές διαμαρτυρίες, οφείλεται στο γεγονός ότι από την ένταξη όλων των δημοτικών ενοτήτων της Ρόδου στην ΔΕΥΑΡ, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην καταμέτρηση και στην αποστολή λογαριασμών (περίπου 2,5-3 έτη) με αποτέλεσμα η κατανάλωση όλου αυτού του διαστήματος να αποτυπώνεται σε έναν και μόνο λογαριασμό και να αλλάζει και η κλίμακα χρέωσης, με βάση τα κυβικά.
Συν τοις άλλοις, πλέον όλοι οι οικισμοί του νησιού πληρώνουν τέλη έργων και διαχείρισης λυμάτων που στην πράξη αυξάνουν κατά 100% τους λογαριασμούς, ωστόσο σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες πρόκειται για άδικες και υπερβολικές χρεώσεις.

Η άποψη αυτή βασίζεται αφ’ ενός στο γεγονός ότι από πλευράς υποδομών οι περισσότερες περιοχές είναι αρκετά πίσω, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένα έργα από την ΔΕΥΑΡ στις περιοχές τους. Αφ’ ετέρου σε ό,τι αφορά στα τέλη διαχείρισης λυμάτων, αρκετοί είναι εκείνοι που το θεωρούν εκτός πραγματικότητας, καθώς στους περισσότερους οικισμούς πλην του βόρειου τριγώνου του νησιού και κάποιων ελάχιστων άλλων περιπτώσεων, δεν υπάρχουν ούτε καν δίκτυα αποχέτευσης!

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη