Διαμαρτυρία για το περίπτερο από δημοτικό σύμβουλο της Σύμης

Διαμαρτυρία για το περίπτερο  από δημοτικό σύμβουλο της Σύμης

Διαμαρτυρία για το περίπτερο από δημοτικό σύμβουλο της Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 770 ΦΟΡΕΣ

Ζητά την επανεξέταση της απόφασης επικαλούμενος ιστορικούς λόγους

Επιστολή – ένσταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης απέστειλε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του νησιού κ. Ηλίας Τσαβαρής, ο οποίος ζητάει να επανεξεταστεί η απόφαση για την αποξήλωση του κουβουκλίου του περιπτέρου του αείμνηστου ναύτη Μιχαήλ Σκάρου.

Όπως τονίζει στην επιστολή του «δεν γκρεμίζετε απλά το περίπτερο αλλά την ιστορία των συναντήσεων τριών γενεών, το δε νησί μας θα χάσει ένα σημείο της γραφικότητάς του».

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του κ. Τσαβαρή:
«Κύριοι,
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύμης με την υπ’αριθμ. 31/2017 απόφαση που έλαβε κατά την τακτική δημόσια συνεδρίασή του στις 14-02-2017 (όπως αυτά προκύπτουν από το αναρτητέο στο διαδίκτυο απόσπασμα από το πρακτικό της με αριθμό 4/2017 Σύμη, 15-2017 συνεδρίασης του Δ.Σ. Σύμης, αριθμ. Πρωτ. 555, με θέμα (περίληψη κατάργησης θέσης περιπτέρου και αποξήλωση κουβουκλίου), αποφάσισε κατά πλειοψηφία

Α. Την κατάργηση της θέσης του κενωθέντος περιπτέρου στην θέση "Γεφυράκι" του Δήμου Σύμης, το οποίο εκμεταλλευόταν ο Νικόλαος Σκάρος και από το οποίο αυτός έχει αποχωρήσει ήδη, λόγω λήξης της άδειας λειτουργίας του.

Β. Την αποξήλωση του κουβουκλίου του και τον καθαρισμό του χώρου από συνεργείο του Δήμου για λόγους αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής.

Γ. Στο σημείο θα τοποθετηθεί τιμητική επιγραφή με μνεία στου ήρωες της αντίστασης και ιδιαίτερη αναφορά στον Μιχαήλ Σκάρο. Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμ.: 31/2017 Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύνεται η συνεδρίαση.
Γι’ αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως ακολούθως.
Ο Προεδρεύων του Δ.Σ. Τα Μέλη
υπ. Βασίλειος Τσαβαρής υπ. Ιωάννης Τσουβαλλάς Αντιδήμαρχος
υπ. Ηλίας -Πανορμίτης Χάσκας υπ. Φωτεινή Τσακίρη
υπ. Αλέξανδρος Σπανουδάκης υπ. Μιχαήλ Τσαουσέλλης
υπ. Φίλιππος Δερμιτζάκης υπ. Ευαγγελία -Άννα Πατατούκου
υπ. Νικόλαος Παραής υπ. Πανορμίτης Μοσκιού
υπ. Θεόδωρος Κυπριώτης υπ. Γεώργιος Διασινός υπ. Αναστάσιος Στεφάνου

Το θέμα αυτό προτείνω να επανέλθει εκ νέου προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να επανεξεταστεί-τροποποιηθεί η εν λόγω απόφασή του για τους παρακάτω λόγους: Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Μιχαήλ Σκάρος ήταν ναύτης, που επέβαινε σε καΐκι το οποίο καθ’ οδόν προς τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσει δέχτηκε επίθεση από γερμανικό αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Το 1947 το ελληνικό κράτος, του χορηγεί τιμής ένεκεν άδεια περιπτέρου, ως τραυματία πολέμου με μεγάλη προσφορά στο νησί και μεγάλη ιστορία.

Το περίπτερο του Σκάρου στο γνωστό σε όλους σημείο του νησιού, ακριβώς δίπλα από το πέτρινο γεφυράκι στο Γιαλό της Σύμης, στέκει εκεί επί εβδομήντα (70) χρόνια και αποτελεί ορόσημο του νησιού μας, σημείο αναφοράς των Συμιακών, μέρος της ιστορίας του τόπου μας, που συνδέεται τόσα χρόνια με τη γενική εικόνα μας.

Κύριοι, αν εμμένετε στην αρχική σας απόφαση για να γκρεμιστεί αυτό, τότε να ξέρετε ότι δεν γκρεμίζετε απλά το περίπτερο αλλά την ιστορία των συναντήσεων τριών γενεών, το δε νησί μας θα χάσει ένα σημείο της γραφικότητάς του.

Δυστυχώς η απόφαση που λήφθηκε από το Δ.Σ. να ξέρετε ότι δεν έχει ισχυρή δικαιολογητική βάση. Ας το συντηρήσουμε, ας αφαιρέσουμε τα πρόσθετα βοηθητικά, ας παραμείνει ως έχει, ας διαμορφώσουμε το χώρο αυτόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τέλος ας το διατηρήσουμε σαν ένα λαϊκό μνημείο, μια αξιοσημείωτη ολότητα, που υποστηρίζει τη μνήμη του λαού της Σύμης μας.

Προτείνω να αποφασίσουμε να συνεχίσει να κοιτά ψηλά, αλλά αυτήν τη φορά προς μια πιο γλυκιά θέα, το μέλι. Σε καιρούς χαλεπούς για τη μητέρα-πατρίδα, να επενδύσουμε στη μελισσοκομία.

Το περίπτερο θα μπορούσε να δοθεί σαν εκθετήριο στους μελισσοκόμους του νησιού μας, οι οποίοι μπορεί να το διαχειριστούν πάντα με τς κατάλληλες διαδικασίες προβάλλοντας τον ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό της γης, το μέλι της Σύμης, ανεβάζοντας στο βάθρο που του αξίζει, δίνοντάς του brand name και αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία του.

Βάζοντας το θυμαρίσιο μέλι της Σύμης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τν επισκεπτών με μεγάλο στοίχημα να ανοίξουμε την πολλά υποσχόμενη αγορά Θεωρώ πως η ομαδική προσπάθεια δήμου - μελισσοκόμων κ διαφόρων φορέων θα αποδώσει καρπούς, δημιουργώντας μάλιστα τις προϋποθέσεις για την ενασχόληση - εγκατάσταση ενός πυρήνα ανθρώπων στην Σύμη που αγαπούν τη μελισσοκομία και θέλουν να παράγουν και να συνεργαστούν, ώστε το μέλι της Σύμης να βγει από τα στενά σύνορα του νησιού, αλλά και από τα εθνικά όρια.

Το σημείο κ το περίπτερο με την αρχική του μορφή ενδείκνυται σε μια τέτοια ενέργεια ταιριάζοντας με την γραφικότητα του νησιού μας… (σημειωτέων σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν παρομοια σκηνικά περιπτέρων προβολής παραδοσιακών προϊόντων).

Επιτέλους ας επενδύσουμε σιγά σιγά στον πρωτογενή τομέα κ στα προϊόντα του νησιού μας.
Μια πρόταση εξέλιξης αλλά και διατήρησης της ιστορίας μας.

Με τιμή
Ο Ενιστάμενος Ανεξάρτητος
Δημ. Σύμβουλος Σύμης
Ηλίας Μ Τσαβαρης
Οικονομολόγος –Γεωπόνος».

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο