Θα... δούμε για το ογκολογικό, ήταν η απάντηση του Π. Πολάκη

Θα... δούμε για το ογκολογικό, ήταν η απάντηση του Π. Πολάκη

Θα... δούμε για το ογκολογικό, ήταν η απάντηση του Π. Πολάκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 367 ΦΟΡΕΣ

Έντονη δυσαρέσκεια των Βουλευτών Δ. Κρεμαστινού και Μ. Κόνσολα

Μετά από 7 αναβολές λόγω «κωλύματος» του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, συζητήθηκε χθες η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για τη μη εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη χώρα, ιδίως στα μικρά νησιά, αν και έχει θεσμοθετηθεί και ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε η επίσης μη απαντημένη από τον ίδιο Υπουργό κοινή Ερώτηση των βουλευτών Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού και Μάνου Κόνσολα για την ολοκλήρωση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των χιλιάδων καρκινοπαθών από τα Δωδεκάνησα που «μεταναστεύουν» για θεραπείες στην Αθήνα, χάνοντας πολύτιμο για τη ζωή τους χρόνο και, φυσικά, χρήματα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ξεκίνησε κάπως ανορθόδοξα την ομιλία του καθώς, αντί να απαντήσει στην ερώτηση του Δ. Κρεμαστινού άρχισε να απευθύνει προς τον ερωτώντα βουλευτή … ερωτήσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα!

Στην κοινή Ερώτηση των βουλευτών Κρεμαστινού και Κόνσολα, παρά τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την ανισότητα πρόσβασης στην Υγεία των καρκινοπαθών κατοίκων της Δωδεκανήσου, τις καταστροφικές καθυστερήσεις από τη λίστα αναμονής στην Αθήνα και την εκκρεμή εδώ και 2 χρόνια τεχνική προμελέτη που έχει γίνει αλλά μένει χωρίς εξέλιξη, ο Υπουργός επιχείρησε να υπεκφύγει κάνοντας λόγο για γενικότερη ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρόδου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης τον κάλεσε να επανέλθει στο θέμα, δηλαδή στη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.

Τελικά, ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα το πραγματοποιήσει καθώς έκελεισε την ομιλία του λέγοντας:ι «...θα δούμε είτε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είτε με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εάν υπάρχει δυνατότητα για το ακτινοθεραπευτικό και εάν αυτό δικαιολογείται και από το αριθμό των ασθενών που χρήζουν τέτοιας θεραπείας στην ευρύτερη περιοχή.»

Για αυτήν την τελευταία του φράση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Καθηγητής Δ. Κρεμαστινός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε κάθε περιοχή της χώρας η πρώτη ή η δεύτερη αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος. Αν αυτό το απλό πράγμα δεν το καταλαβαίνει ή δεν το δέχεται ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, που είναι και γιατρός, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε υπεκφεύγει για να μην ολοκληρώσει την ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο Ρόδου είτε δεν έχει καμία επαφή με την ιατρική πραγματικότητα.

Όταν υπάρχουν λίστες αναμονής των καρκινοπαθών στην Αθήνα οι οποίες φτάνουν τους 4 μήνες, ακόμα υπήρχαν κενές θέσεις για ακτινοθεραπεία των ασθενών της Δωδεκανήσου, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ένας τρόπος εκτόνωσης του προβλήματος όσον αφορά όλους όσοι πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Θα σώζονταν ζωές οικονομικά αδύναμων ασθενών, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.

Ανακοίνωση Μ. Κόνσολα
Χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά και δέσμευση, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, κκ. Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στο οργανόγραμμα.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Πολάκης σε προηγούμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτόνομο ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν και πάλι απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος παρά μόνο για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων.

Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
«Το γεγονός ότι ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν διαθέτουν νοσοκομείο με αυτόνομο ογκολογικό τμήμα και ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες στο χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Το νοσοκομείο της Ρόδου, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, έχει υπερτοπικά χαρακτηριστικά.
Με αυτό το μοντέλο, όμως, λειτουργίας και την έλλειψη αυτόνομου ογκολογικού τμήματος, στέλνουμε τους ασθενείς είτε στην Αθήνα είτε την Κρήτη, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν.

Δυστυχώς, δεν πήραμε και σήμερα πειστικές απαντήσεις, παρά μόνο μια υπόσχεση για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων, που είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν.
Το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπει ογκολογικό τμήμα, προβλέπει θέση Διευθυντή και δύο γιατρών. Μέχρι τώρα λειτουργεί με την αυταπάρνηση των γιατρών.

Η ογκολόγος που διορίστηκε, ευτυχώς, κατάγεται από τη Ρόδο και γι’ αυτό και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Δύσκολα θα έρθει κάποιος να υπηρετήσει, αν δεν αυτονομηθεί το ογκολογικό τμήμα.
Για να λειτουργήσει το τμήμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει αυτό που γίνεται και στα άλλα νησιά: οι γιατροί θα έχουν εφημερίες εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα και τριάντα μέρες το μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αντέξει κανείς».

Τι είπε στη Βουλή ο Πολάκης
Στην απάντησή του ο κ. Πολάκης τόνισε τα εξής:
Όσον αφορά το Ογκολογικό της Ρόδου, όπως σας είχα πει και πέρυσι, στον Οργανισμό προβλέπονται, στα πλαίσια του Παθολογικού Τμήματος, Ογκολογικό Παθολογικού Τομέα, Ογκολογικό Τμήμα και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με δύο και δύο θέσεις γιατρών.

Υπήρξε μία παλαιότερη προσπάθεια προκήρυξης θέσεων ογκολόγων, οι οποίες δεν καρποφόρησαν. Αυτό το οποίο εμείς κάναμε είναι να διορίσουμε παθολόγο-ογκολόγο με τριετή θητεία -να το πείτε αυτό, τώρα έγινε, πριν από πέντε ή έξι μήνες έγινε- και τώρα οι άνθρωποι κάνουν εκεί χημειοθεραπείες. Αυτό το λέτε σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Πρώτη φορά έγινε αυτό. Επί «πρώτης φοράς Αριστερά», το 2016, ανέλαβε υπηρεσία ογκολόγος με τριετή θητεία, διότι επιλέχθηκε και από τη Διοίκηση και από την Υγειονομική Περιφέρεια ότι οι δώδεκα μόνιμες θέσεις έπρεπε να καλύψουν άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να προκηρύξουμε -και αυτό θα γίνει- και δεύτερη θέση τέτοιου ογκολόγου, είτε επικουρικού, είτε στον σχεδιασμό των δύο χιλιάδων μόνιμων. Υπάρχει τέτοια συνεννόηση. Και πρέπει να αναφέρω και κάποια στοιχεία πιο γρήγορα, διότι όταν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο το έχουμε αφήσει πέντε χρόνια και καταρρέει, κατ’ αρχήν πρέπει να το στήσουμε στα πόδια του.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη -και πολλές έχουν ολοκληρωθεί- δεκατέσσερις κρίσεις μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο. Το ξέρετε, κύριε Κόνσολα; Αυτό δεν είναι ενίσχυση του Νοσοκομείου; Δεν είναι ανέβασμά του; Είναι δεκατέσσερις μόνιμες θέσεις που το Νοσοκομείο επέλεξε να είναι οι εξής: Δύο καρδιολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι, ένας νεφρολόγος, ένας αγγειοχειρουργός, ένας παθολογοανατόμος, τρεις ψυχίατροι για τη δομή που πρέπει να αναπτυχθεί, ένας βιοπαθολόγος, ένας νευρολόγος, ένας παθολόγος και ένας για το ΤΕΠ με τις ειδικότητες αναισθησιολογίας, παθολογίας, καρδιολογίας, δηλαδή της ΜΕΘ.

Πότε είχε να δει δεκατέσσερις γιατρούς το Νοσοκομείο της Ρόδου, μαζεμένους; Αυτό είναι σαφής ενίσχυση του Νοσοκομείου. Πρώτα, λοιπόν, φτιάχνουμε αυτά, που είναι τα πιο βασικά.
Παράλληλα, πήραμε και τον επικουρικό γιατρό με τριετή θητεία -όχι για έναν χρόνο- για τα ογκολογικά περιστατικά, ο οποίος ήδη κάνει και τακτικό ιατρείο και δουλεύει και στην Αιματολογική Κλινική.

Δεύτερον, δεν είναι ενίσχυση του Νοσοκομείου της Ρόδου -για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή- ότι έχει πάρει από ολοκληρωμένες προκηρύξεις και έχουν αναλάβει υπηρεσία είκοσι τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό; Δεν μιλάω για ΚΕΕΛΠΝΟ και τέτοια, μιλάω για μόνιμο προσωπικό. Είναι, λοιπόν, είκοσι τέσσερα άτομα.

Πόσο καιρό είχαν να πάνε είκοσι τέσσερα άτομα στη Ρόδο; Η συντριπτική πλειοψηφία είναι νοσηλεύτριες και θα κρίνει η Διοίκηση και η Νοσηλευτική Υπηρεσία το πού θα τις τοποθετήσει. Υπάρχουν και άλλες πέντε -πάλι νοσηλεύτριες όλες- που είναι στην προκήρυξη που βγήκε τώρα και έκλεισε προχθές, στην 7Κ, που είναι για τη Ρόδο.

Να πω και κάτι άλλο. Το 2016 διορίστηκαν άλλοι δώδεκα επικουρικοί γιατροί εκεί. Είναι οι προσλήψεις σε εξέλιξη των μονίμων. Επίσης, αυτές τις ημέρες αναλαμβάνουν τριάντα δύο άτομα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Τέτοια «ένεση» προσωπικού έχω την αίσθηση ότι μόνο την περίοδο της πρώτης δεκαετίας, της δεκαετίας του ’80, είχε το Νοσοκομείο της Ρόδου. Άρα, έπρεπε να ισορροπήσουμε -και ισορροπούμε- τα τμήματα τα βασικά, τα οποία επιτελούν τη λειτουργία που επιτελούν.

Όσον αφορά το ακτινοθεραπευτικό, κοιτάξτε να δείτε, έχω εδώ μια αλληλογραφία για το θέμα της μελέτης του ακτινοθεραπευτικού, όπου η μισή τεχνική υπηρεσία καταγγέλλει την άλλη μισή «πώς τη δώσατε», «πού τη δώσατε», «γιατί τη δώσατε», «δεν συμφωνούμε οι μισοί», «συμφωνούμε οι άλλοι», «το δώσανε έξω σε ένα γραφείο», «το πήρανε πίσω», «το ξαναέφτιαξαν», «το έκαναν» κ.λπ.. Δεν θέλω να κουράζω την Αντιπροσωπεία.

Κοιτάξτε, τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα πάνε και με κάποιες αναλογίες πληθυσμού που πρέπει να μπούνε. Εσείς είστε μεγάλο νησί και έχετε κόσμο. Και το καλοκαίρι έχετε κόσμο, και το χειμώνα έχετε κόσμο κ.λπ.. Προβλέπεται ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Βέβαια, πώς να προκηρύξεις τις θέσεις των ακτινοθεραπευτών, όταν δεν έχουν τι να κάνουν σαν υποδομή;

Εγώ αυτό που μπορώ να υποσχεθώ άμεσα -και εγώ δεν λέω άλλες κουβέντες- είναι το εξής: Θεωρώ ότι μαζί με την κατά 1 εκατομμύριο αύξηση του προϋπολογισμού που δίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Νοσοκομείο -που έγινε πέρσι- και τα τριάμισι εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ, που πρώτη φορά τα πήρε το Νοσοκομείο σας σαν χρηματοδότηση και που έχει ρευστότητα, νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί σας.

Βέβαια, έχετε ένα πρόβλημα εκεί με τον επίτροπο για τα ληξιπρόθεσμα του παρελθόντος που έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως, αλλά έχει επιτρέψει να πληρωθούν μόνο τα μισά. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα εκεί με τον επίτροπο».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη