Συναντήσεις στην Αθήνα είχε ο δήμαρχος Σύμης

Συναντήσεις στην Αθήνα  είχε ο δήμαρχος Σύμης

Συναντήσεις στην Αθήνα είχε ο δήμαρχος Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 575 ΦΟΡΕΣ

Για θέματα που απασχολούν το νησί

Νέα σειρά επαφών είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, για προβλήματα του νησιού τα οποία δεν έχουν βρει ακόμη τη λύση τους.

Ο κ. Παπακαλοδούκας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος άλλωστε εκτός από βουλευτής Δωδεκανήσου, έχει καταγωγή από τη Σύμη και άρα γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής.

Το βασικότερο θέμα που «καίει» αυτή τη στιγμή τους Συμιακούς, είναι η αφαλάτωση. Στο νησί του Πανορμίτη λειτουργεί εδώ και έξι περίπου χρόνια, μονάδα αφαλάτωσης, που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο, ουσιαστικά η πρώτη που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Η έλλειψη, ωστόσο, προσωπικού και πόρων από τον Δήμο, καθιστά δυσβάσταχτη και μη βιώσιμη τη συντήρησή της. Γι’ αυτό και προτάθηκε από τον κ. Παπακαλοδούκα, η ανάθεση από το υπουργείο σε ιδιώτη της συντήρησης και της παραγωγής του νερού, ώστε ο δήμος να πληρώνει μόνο το κόστος ηλεκτροδότησης.

Πρόκειται όμως για μια απόφαση που χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί, συνεπώς για να μπορέσει να βγει το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα και να μην χρειαστεί η «επιστράτευση» υδροφόρων πλοίων που ανεβάζουν το κόστος για το κράτος, ζητήθηκε να χρηματοδοτηθεί προσωρινά από το υπουργείο η επισκευή και συντήρηση της μονάδας αφαλάτωσης.

Παράλληλα έγινε μια διεξοδική συζήτηση επί της πρότασης του κ. Παπακαλοδούκα για απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ρόδου με την Κρήτη. Όπως υπογράμμισε, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σύνδεση της Μυκόνου και της Σαντορίνης με τη «Μεγαλόνησο» και όχι της πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου που εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά.

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν αρκετοί φοιτητές από την Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα που σπουδάζουν στην Κρήτη, ενώ μια τέτοια ακτοπλοϊκή σύνδεση θα ωφελούσε και στο εμπορικό κομμάτι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα εμπορεύματα στα μικρά νησιά έρχονται από την Αττική, μέσω Ρόδου πολλές φορές, και αντίστοιχα από την Αθήνα τα προμηθεύονται από την Κρήτη. Και όλα αυτά επιβαρύνονται φυσικά με το κόστος μεταφοράς και με ΦΠΑ που ανεβάζουν την τελική τιμή για τον καταναλωτή.

Ο Δήμαρχος της Σύμης έθεσε επίσης στον κ. Σαντορινιό το ζήτημα της χρηματοδότησης των αγκυροβολίων στο λιμάνι του νησιού (για να μην μπλέκουν οι άγκυρες των πλοίων), με τη δημιουργία πρακτικά μιας μικρής μαρίνας, κόστους 170.000 ευρώ.

Παράλληλα εξετάστηκε και το ζήτημα της δημιουργίας κόμβου για την είσοδο και την έξοδο των Ι.Χ., αφού μέχρι τις αρχές Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του νέου λιμανιού της Σύμης.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Παπακαλοδούκας είχε συνάντηση τόσο με τoν αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, όσο και με τον υπαρχηγό Αντιναύραρχο Θεόδωρο Κλιάρη, τους οποίους προσκάλεσε να επισκεφθούν τη «μικρή αρχόντισσα» του Αιγαίου στις 8 Μαΐου, στην επέτειο για την παράδοση της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους και την ουσιαστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα οι τοπικές αρχές ευελπιστούν ότι εκείνη την ημέρα εφόσον όλα πάνε καλά, θα γίνουν και τα εγκαίνια για την αποπεράτωση του νέου λιμανιού της Σύμης.

Τέλος στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης έγινε και μια πρώτη συζήτηση για την στέγαση του Λιμεναρχείου του νησιού σε κτήριο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από το Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη