Στην Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Βάτι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ρόδου

Στην Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Βάτι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ρόδου

Στην Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Βάτι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 633 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Πίτσα Χατζή

Τη Ν. Ρόδο και συγκεκριμένα το καταπράσινο χωριό Βάτι, επισκέφθηκαν τα τμήματα του Ε.Ε.Σ Ρόδου την Παρασκευή 17 Μαρτίου για να παρακολουθήσουν την ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών.

Εχει καθιερωθεί την Παρασκευή που ψάλλονται οι Γ' Χαιρετισμοί, ο Ε.Ε.Σ στα πλαίσια των θρησκευτικών του καθηκόντων, να παρακολουθεί την λειτουργία κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό χωριό της Ρόδου, ώστε να έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους και να απολαμβάνουν όλοι μαζί τη μαγεία της λειτουργίας των ημερών!

Ι.Ν. Αγ.Ιωάννη Θεολόγου στο ΒάτιΙ.Ν. Αγ.Ιωάννη Θεολόγου στο Βάτι

Φέτος η πρόταση ήταν για την Ι.Μ του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στο Βάτι.
Μια πανέμορφη εκκλησία στο κέντρο του γραφικού χωριού με τους ιδιαίτερα θρησκευόμενους κατοίκους του, οι οποίοι από νωρίς είχαν φτάσει στην εκκλησία για τη λειτουργία!

Στολισμένη με παλιές σπάνιες εικόνες η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη προσφέρει στους επισκέπτες -πιστούς χαρά, ικανοποίηση και ευλάβεια για τους θρησκευτικούς θησαυρούς που έχουν την τιμή να φυλάνε στο χωριό τους.
Να πούμε εδώ ότι το χωριό, περιστοιχίζεται απο εκκλησίτσες, ξωκλήσια και μοναστήρια όπως άλλωστε και όλη η περιοχή της Ν. Ρόδου! Μιας και το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων σ'αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο!

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εκκλησάκια του Αη.Γιώργη, τη Μονή της Παναγίας της Γαλατούσας του 19ου αιώνα, τον Αγ.Ραφαήλ καθώς και το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Παραλιμνιώτη.
Ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Φανούριος Θολιώτης που βρίσκεται και ιερουργεί στο Βάτι εδώ και 4 χρόνια, ιδιαίτερα αγαπητός από το εκκλησίασμα και γνωστός απο παλιά για την αρτιότητα των γνώσεων των, την ευλάβεια, την πίστη και την ταπεινότητα του, μετέφερε στους πιστούς με τον καλύτερο και πλέον κατανοητό και κατανυκτικό τρόπο με τον λόγο και την θεία λειτουργία του, την ιερότητα της ημέρας!

Ο Αγ.Ιωάννης του τέμπλου ! Η εικόνα βρίσκεται για συντήρηση!Ο Αγ.Ιωάννης του τέμπλου ! Η εικόνα βρίσκεται για συντήρηση!

Επι πλέον, μας έδωσε όλες τις χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις σπάνιες εικόνες που κοσμούν τον Ναό, όπως π.χ την εικόνα της Παναγίας της Γαλατούσας, μια σπάνια εικόνα η οποία χρονολογείται γύρω στο 1800 μ.Χ. και παρουσιάζει την Παναγία να προτάσσει το στήθος της για να θηλάσει τον Ιησού, εξ ου και το όνομα της.
Την εικόνα του Αγ.Ιωάννη η οποία βρίσκεται στο τέμπλο του Ναού και αυτή την περίοδο έχει δωθεί για συντήρηση και άλλες παλιές και σπάνιες εικόνες που με πίστη και αγάπη φυλάσσονται στο Ναό και ανήκουν στα περιουσιακά θρησκευτικά κειμήλια του χωριού!

Η Η

Ηταν μια όμορφη επίσκεψη που ενθουσίασε το Περιφερειακό τμήμα του Ε.Ε.Σ της Ρόδου, τόσο απο την υποδοχή και φιλοξενία των ανθρώπων του Βατίου οι οποίοι μέσω του Αρχιμανδρίτη ευχαρίστησαν τα τμήματα του Ερυθρού Σταυρού για την επίσκεψη αυτή στο χωριό τους, όσο και από την κατανυκτική λειτουργία του Αρχιμανδρίτη πατέρα Φανούριου που ενίσχυσε με την παρουσία και την λειτουργία του το θρησκευτικό συναίσθημα ,καθώς επίσης από την φυσική μαγεία και γαλήνια ομορφιά του τοπίου!
Η εκκλησία του Αγ.Ιωάννη στο Βάτι, να σημειώσουμε οτι γιορτάζει στις 8 Μαΐου.

Η Ελπίς των Χριστιανών ! Εικόνα του 1741 μΧΗ Ελπίς των Χριστιανών ! Εικόνα του 1741 μΧ

Πραγματικά αξίζει ένα οδοιπορικό την ημέρα αυτή για όσους μπορούν να παρευρεθούν και να απολαύσουν απο κοντά τις ομορφιές, φυσικές και πνευματικές που προσφέρονται απλόχερα στον κάθε επισκέπτη.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους του Βατίου και στον άξιο Αρχιμανδρίτη Φανούριο Θολιώτη, για την φιλοξενία και την αγάπη τους στον Ε.Ε.Σ Ρόδου, με την υπόσχεση ότι θα επαναλάβουμε σύντομα την επίσκεψη μας στην όμορφη περιοχή τους!

Ο Αγ.Ιωάννης στο προσκυνητάριΟ Αγ.Ιωάννης στο προσκυνητάρι

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης -Φανούριος ΘολιώτηςΟ Αρχιμανδρίτης Ιωάννης -Φανούριος Θολιώτης

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου