Σύντομα τα υδροπλάνα στα νησιά μας

Σύντομα τα υδροπλάνα στα νησιά μας

Σύντομα τα υδροπλάνα στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1573 ΦΟΡΕΣ

Για κάποια σημαντικά νέα, όπως είπε, για τα νησιά, τη Δωδεκάνησο και το Νότιο Αιγαίο, θέλησε να ενημερώσει, χθες, από τη Ρόδο, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο (βλ. άλλες στήλες), έκανε γνωστό, καταρχήν, ότι, ήδη έχουν αρχίσει και εγκρίνονται μετά από τις τελικές εγκρίσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Ναυτιλίας, οι αποφάσεις των δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις για τα υδατοδρόμια.

Όπως είπε, όσες αποφάσεις Λ.Τ. είχαν πάει στην Αποκεντρωμένη την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκαν και συγκεκριμένα πρόκειται για έντεκα υδατοδρόμια, τα έξι από αυτά είναι του Λ.Τ. Νότιας Δωδεκανήσου και μάλιστα ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Από εδώ και πέρα, όποια απόφαση Λ.Τ. πηγαίνει προς την Αποκεντρωμένη θα εγκρίνεται διότι ουσιαστικά οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και από το ΓΕΝ έχουν ολοκληρωθεί».

Έτσι, ταυτόχρονα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων, που ευελπιστούν ότι θα γίνει πολύ σύντομα, ελπίζουν ότι επίσης πολύ σύντομα θα μπορούμε να δούμε υδροπλάνα στην περιοχή μας. Αυτά, όπως είπε, δεν θα έχουν μόνο την τουριστική αξία αλλά και μία ουσιαστική δημιουργίας ενδονησιωτικού δικτύου που θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους νησιώτες και τη σύνδεση με το κέντρο των Νομών.

«Είναι νομίζω μία απάντηση μερική στα προβλήματα που υπάρχουν στο ακτοπλοϊκό, το οποίο προσπαθούμε ν’ αλλάξουμε, τόσο τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αναθέσεις των δρομολογίων των άγονων γραμμών και των ελεύθερων γραμμών αλλά, ταυτόχρονα, προσπαθούμε να δούμε συνδυασμένα τις μεταφορές και να βελτιώσουμε τον ακτοπλοϊκό και τον αεροπορικό χάρτη των νησιών».

Όσο για τις πηγές χρηματοδότησης, ο κ. Σαντορινιός θέλησε να υπενθυμίσει ότι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας.

Μάλιστα, τώρα θα εκδοθεί μία εγκύκλιος η οποία θα αποσταλεί στους Δήμους προκειμένου να κατατεθούν τεχνικά δελτία για την πρόταση συγκεκριμένων έργων, για να αξιολογηθούν από μία κοινή Επιτροπή των Υπουργείων Οικονομίας και Ναυτιλίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαντορινιός, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μία επιπλέον χρηματοδότηση και αυτή είναι αρχικά καθώς αν υπάρχουν απορροφήσεις ο κουμπαράς θα ξαναγεμίζει. «Άρα, είναι στο χέρι των τοπικών φορέων το πόσο γρήγορα ο κουμπαράς αυτός θα ξαναγεμίσει και θα αυξηθεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, λέγοντας ότι έφτιαξαν ένα μηχανισμό για όλα τα νησιά κάτω των 3000 κατοίκων, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε αυτά, που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, να χρησιμοποιούν την ΕΕΤΑΑ, τη ΜΟΔ αλλά και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να ωριμάζουν έργα αλλά και να τα υλοποιούν χωρίς, αυτά τα νησιά, να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν δικές τους Τ.Υ.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι, αυτός ο μηχανισμός, διαφέρει κατά πολύ από εκείνον που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν με την «Εγνατία» διότι εκείνη πρώτον δεν είχε προσωπικό και σε αντίθεση τώρα θα έχει, άρα θα τρέξουν πιο γρήγορα τα έργα, και το δεύτερον και σημαντικότερο δεν ζητείται 5% ποσοστό από τα έργα αυτά. «Άρα, καταλαβαίνετε ότι είναι μία σημαντική πρωτοβουλία για τη νησιωτικότητα», τόνισε.

Το δεύτερο είναι ότι κατάφεραν να βρουν 5 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσουν το σύνολο των αφαλατώσεων στα άνυδρα νησιά και αυτό σημαίνει ότι ευελπιστούν το 2018 το νερό να μην μεταφέρεται με καραβάκια στα νησιά μας. Τέλος, ο Υφυπουργός, την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κάρπαθο και την Κάσο όπου εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη