Επείγουσα η λύση του προβλήματος «Προσέγγιση και Στάθμευση» στη Λίνδο

Επείγουσα η λύση του προβλήματος «Προσέγγιση και Στάθμευση» στη Λίνδο

Επείγουσα η λύση του προβλήματος «Προσέγγιση και Στάθμευση» στη Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 319 ΦΟΡΕΣ

Με άρθρο του πριν αρκετούς μήνες, σε τοπική εφημερίδα, ο Κυριάκος Φίνας, που θήτευσε πριν από χρόνια με επιτυχία πρόεδρος της τότε κοινότητας Λίνδου, αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του τόπου μας που είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής της από την πολιτεία.

Μάλιστα είχε τονισθεί στο δημοσίευμα αυτό, η αδικαιολόγητη εγκατάλειψη της Λίνδου, αφού με τα έσοδα από την Ακρόπολή της εισπράτεται το 50% του συνόλου των αντίστοιχων εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρου του νησιού (27.476.819 ευρώ από το σύνολο των 56.725.981 από το 2004 μέχρι το 2017). Μέσα στην ίδια δεκαετία για τη Λίνδο διατέθηκε μόνο το 14% (192.500 ευρώ από το σύνολο των δαπανών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρόδου που ήταν 1.325.616 ευρώ).

Το σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα της Λίνδου, κατά τη γνώμη μας, είναι το κυκλοφοριακό και ιδιαίτερα η προσέγγιση και η στάθμευση των οχημάτων. Η ταλαιπωρία των χιλιάδων επισκεπτών κάθε μέρα είναι μεγάλη, αφού αναγκάζονται να σταθμεύουν αρκετά μακριά από το χωριό και μάλιστα σε χωράφια με βράχους και αγκάθια, που προκαλούν ατυχήματα στους ίδιους και τα οχήματά τους.

Με ικανοποίηση διαπίστωσα, επιτέλους, την πρωτοβουλία ιδιώτη να δημιουργήσει τον πρώτο χώρο στάθμευσης, πολύ κοντά στο χωριό, έναντι λογικού εισιτηρίου, και μάλιστα σε ιδιόκτητό του χώρο.

Με αυτήν την πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται με επιτυχία η ταλαιπωρία των επισκεπτών.
Το περασμένο καλοκαίρι, που για πρώτη φορά στάθμευσα στο χώρο αυτό διαπίστωσα, με έκπληξη, ότι μόνο το 1/3 της έκτασης που μπορεί να διατεθεί για στάθμευση είναι σε λειτουργία.

Τα άλλα 2/3, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Αρχαιολογίας αλλοιώνουν την εικόνα της Ακρόπολης!!! η οποία δεν φαίνται από τον “απαγορευμένο” χώρο αφού αυτός βρίσκεται βαθειά κάτω από το λόφο στον οποίο επικάθεται ο βράχος της Ακρόπολης.

Κύριοι της Αρχαιολογίας, τόσα χρόνια που ίδια η έκταση με τα κατσάβραχα, τα αγκάθια και τα εγκαταλειμμένα οχήματα, εχρησιμοποιήτο άτακτα για στάθμευση δεν επηρέαζε την Ακροπολη;

Σας ενόχλησε η πρωτοβουλία του ιδιώτη και γι’ αυτό αντί να το συγχαρείτε, τον τιμωρείτε με περιορισμό της δυναμικότητας της επιχείρησης του;

Τα ίδια προβλήματα φαίνεται ότι θα έχουμε και φέτος αφού όλες οι προβλέψεις για το φετινό τουρισμό, όπως και ευχόμαστε, είναι ιδιαίτερα θετικές. Αλήθεια, θα επιτρέψετε την υλοποίηση πρότασης που υπάρχει, για μονοδρόμηση προσέγγισης της Λίνδου με διάνοιξη νέας οδού, 1-2 χλμ.λ.

Θυμάμαι, πριν πολλές δεκαετίες τις αντιρρήσεις της Υπηρεσίας σας, για τη σύνδεση της κεντρικής αρτηρίας Ρόδου-Λίνδου με τον αγροτικό, τότε, δρόμο Λίνδου-Πευκών. Οι Πεύκοι σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο ελκυστικά θέρετρε του νησιού και δεν θα είχαν τη σημερινή ανάπτυξη χωρίς αυτόν τον δρόμο, για την αδειοδότηση της κατασκευής του οποίου, γνωρίζω, ότι έδωσε αγώνα ο τότε πρόεδρος της Λίνδου Βασίλης Διάκουλας.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου καλά κάνει και εκτιμώ που εποπτεύει για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας, του παραδοσιακού κάλους και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, όμως ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψι οι σημερινές ανάγκες κυρίως των επισκεπτών που ξοδεύουν τόσο χρήμα και κόπο για να θαυμάσουν όσα μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές.

Στέφανος Κολιάης,
Συντ. Τακτ. Καθηγητής Βιολογίας Αριστ. Παν. Θεσ/κης

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη