Ν. Ανδρουλάκης: «Σε σημαντικό σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ν. Ανδρουλάκης: «Σε σημαντικό σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ν. Ανδρουλάκης: «Σε σημαντικό σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 214 ΦΟΡΕΣ

Έπρεπε να γίνει πρώτα ιδρυτικό συνέδριο για την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τις προτάσεις του κόμματος στο οποίο ανήκει στο Ευρωκοινοβούλιο, των δημοκρατών-σοσιαλιστών, για την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και όλα τα μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν, ανέλυσε χθες, τόσο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mediterranean όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος, βέβαια, στη συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την Κω (σ.σ. η εκδήλωση αρχικά είχε προγραμματιστεί την Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε λόγω του φονικού σεισμού), εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Μάλιστα, επισκέφθηκε το νησί προχθές και η διαπίστωσή του είναι ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές, ωστόσο, ακριβώς επειδή ο σεισμός ήταν μεγάλος, θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είπε. Ακόμη, ενημέρωσε τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Γιώργο Κυρίτση, ότι υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης διάφορες δράσεις αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί το νησί.

Για την εκδήλωση
Όσο αφορά στη χθεσινή εκδήλωση, όπως εξήγησε, επειδή θεωρεί ότι η Ε.Ε. βρίσκεται πια σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, κάνει μία προσπάθεια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και διοργανώνει εκδηλώσεις μέσω του κόμματός τους στην Ευρωβουλή, δηλαδή σοσιαλιστές και δημοκράτες, για να συζητούν τις προκλήσεις, τα διλήμματα και πως η ελληνική κοινωνία μπορεί να μπει σ’ αυτό το διάλογο αλλά και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις αλλαγές προς όφελος της πατρίδας μας.

Ως παράδειγμα ανέφερε το προσφυγικό και είπε χαρακτηριστικά: «Τι κάνει η Ε.Ε.; Που βρισκόμαστε; Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (re-location) σταματάει τον Σεπτέμβριο. Ποια είναι η επόμενη μέρα; Συζητείται η αναθεώρηση του Δουβλίνο. Ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ιταλίας που είναι οι πρώτες χώρες και αυτές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τον κανόνα ότι η πρώτη χώρα παίρνει την αίτηση ασύλου; Πώς θα προτείνουμε έναν ενιαίο μηχανισμό κατανομής ασύλου για ν’ αποφορτιστούν οι χώρες εισδοχής;».

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η νέα πολιτική ασφάλειας, και κάτι που μας αφορά είναι πως τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνουν με πραγματικούς όρους σύνορα Ε.Ε.-Τουρκίας.
Ανέφερε, ακόμη, ότι, για πρώτη φορά, ένα Ταμείο θα διαμορφώσει ένα «ΕΣΠΑ» το οποίο θα χρηματοδοτεί έρευνα για εξοπλισμούς και θα πρέπει να δούμε πως αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να αποκλιμακώσει τα χρήματα που δίνει σε εξοπλισμούς, που είναι από τα μεγαλύτερα ποσά στην Ευρώπη, ώστε να συγκρατούμε δαπάνες και να τις προωθούμε σε διάφορους κοινωνικούς τομείς.

Ο ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιο ασφαλές γήπεδο από την Ε.Έ. για να επιλύσουμε τα εθνικά μας και τα οικονομικά μας συμφέροντα. Από την άλλη, όμως, η Ε.Ε. σίγουρα πρέπει ν’ αλλάξει σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής ενοποίησης. Μάλιστα, είπε ότι δεν μπορεί να μείνει μία αγορά με ένα ενιαίο νόμισμα καθώς αυτό δεν αντέχει πια και όλο περισσότεροι πολιτικοί οργανισμοί γίνονται κοινωνοί αυτής της άποψης.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι φτιάχτηκε ένα μοντέλο μίας ενιαίας αγοράς και ενός νομίσματος χωρίς περισσότερα βήματα πολιτικής ενοποίησης, κάτι το οποίο δεν έχει πια μέλλον. «Αν δεν φτιαχτούν εργαλεία πολιτικής ενοποίησης, η Ευρώπη δεν θα είναι μία δημοκρατική Ένωση, απλά θα είναι μία Ένωση που τα ισχυρά και μεγάλα Κράτη θα έχουν πάντα την πρωτοβουλία και τα μικρότερα Κράτη θα ακολουθούν», τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτό έχει φθάσει πια τα όριά του.

Θέλοντας να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό στην πράξη, ανέφερε ότι, εάν η Ε.Ε. πάρει μία απόφαση ότι πλέον πρέπει να φτιάξει έναν ενιαίο μηχανισμό ασφάλειας πέρα από αυτό που υπάρχει στο ΝΑΤΟ, πρέπει οι πολίτες της Ρόδου να νιώσουν ποιο είναι αυτό το πρακτικό όφελος στην καθημερινότητά τους.
Είπε, ακόμη, ότι το να έχουμε όλοι ευρώ στην τσέπη μας είναι σημαντικό διότι έχουμε ένα σταθερό νόμισμα, το να είμαστε μία ενιαία αγορά είναι επίσης σημαντικό διότι πουλάμε τα προϊόντα μας ευκολότερα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να φτιάξουμε μία ώριμη δημοκρατία που ο απλός πολίτης της Ρόδου θα έχει την ίδια δύναμη ψήφου που θα έχει ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Ισπανός και όχι να περιμένουμε όλοι πότε θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές για να δούμε πότε θα πάει μπροστά η Ευρώπη.

Για το προσφυγικό
Ξεκάθαρο είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη και για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη. Η εκτίμησή του είναι ότι η σταθεροποίηση στη Συρία τα επόμενα χρόνια-γιατί το Ισλαμικό Κράτος ηττάται σε όλες τις μάχες πια- θα υπάρχει περισσότερη ισορροπία, και η μεταναστευτική-προσφυγική ροή που αφορά το Βαλκανικό διάδρομο και ξεκινάει από τα δικά μας σύνορα, θα αποφορτιστεί και ουσιαστικά θα υπάρχει μεγάλη πίεση στην Ιταλία. Δηλαδή, ο δρόμος ο οποίος θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια είναι από την Κεντρική Αφρική, μέσω της Ιταλίας, προς την Ε.Ε. γιατί υπάρχει μία τεράστια δημογραφική έκρηξη.

Γι’ αυτό, κάνει μεγάλες προσπάθειες μαζί με άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, καθώς θεωρεί κρίσιμο το πως θ’ αναθεωρηθεί το Δουβλίνο. Η βασική πρόταση των σοσιαλιστών είναι όταν ένας πρόσφυγας μετανάστης καταθέτει αίτηση ασύλου, αυτή να γίνεται σε έναν ενιαίο μηχανισμό, δηλαδή στο σύνολο της Ε.Ε. και όχι στη χώρα. Όταν, λοιπόν, πάρει την έγκριση τότε να γίνεται μία κατανομή στις χώρες, βάσει του ΑΕΠ, της ανεργίας και του πληθυσμού. Εάν αυτό δεν γίνει-τα συντηρητικά κόμματα δεν το στηρίζουν-δυστυχώς θα έχουμε πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε και εκφράζει το φόβο ότι θα αποτύχει και αυτή η αναθεώρηση του Δουβλίνο.

Για την επικαιρότητα
Όσο αφορά στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, εκείνο στο οποίο στάθηκε, βέβαια, είναι η έξοδος στις αγορές και η άποψή του είναι ότι η κυβέρνηση το χειρίζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο όπως έγινε την εποχή με την κυβέρνηση Σαμαρά, όπου πήραμε στο πενταετές ομόλογο ένα καλό τόκο αλλά μετά από λίγο καιρό στο τριετές δεν πήγαμε τόσο καλά. Όπως είπε, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να δούμε και άλλους παράγοντες, όπως για την Πορτογαλία που έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο και σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2014.

Ένα άλλο θέμα είναι ποιοι αγοράζουν τα ομόλογα, αν είναι δηλαδή νέοι επενδυτές ή είναι οι παλιοί αγοραστές ομολόγων που απλά ξεφορτώνονται τα παλιά ελληνικά ομόλογα και παίρνουν καινούργια. Αν είναι το τελευταίο, δείχνει ότι δεν έχουμε νέους αγοραστές άρα η οικονομία μας δεν έχει στείλει ένα μήνυμα ότι πάμε καλύτερα ώστε να προσελκύει νέους επενδυτές. Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από το ποσοστό εξόδου, σημαντικό είναι να δούμε το αποθεματικό, δηλαδή πόσα χρήματα κατατέθηκαν για αγορά ομολόγων και τους δύο παράγοντες που ανέφερε παραπάνω, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. «Διότι, όσο μένουμε μόνο στην επικοινωνία, δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτά όλα είναι βραχυπρόθεσμα και ο κ. Τσίπρας…έχει ταλέντο στους βραχυπρόθεσμους επικοινωνιακούς χειρισμούς που βέβαια μακροπρόθεσμα πληρώνουμε όλοι ακριβά με περισσότερους φόρους και πολλές χαμένες ευκαιρίες», είπε.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξή του
Σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα το οποίο ανήκει, η άποψή του, την οποία έχει καταθέσει δημοσίως, είναι ότι έπρεπε πρώτα να γίνει το ιδρυτικό Συνέδριο, εκεί να παρουσιαστεί ένα πολιτικό πρόγραμμα και μετά να βρεθούν τα σύμβολα και στο τέλος να γίνει η εκλογή ηγεσίας. Δηλαδή, πρώτα ο θεσμός και μετά ο αρχηγός.
Ακολουθείται, όμως, μία άλλη διαδρομή, όπως λέει: Πρώτα το σύμβολο, μετά η εκλογή του αρχηγού και μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Θεωρεί, λοιπόν, ότι η πιο λογική διαδρομή είναι η πρώτη που προτείνει. Τόνισε, πάντως, ότι, εδώ που έχουν φθάσει, με τις δυνάμεις που έχει θα στηρίξει την προσπάθεια που κάνει η παράταξη, η οποία είναι κρίσιμη, διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξαπάτησε ένα μεγάλο κομμάτι των δημοκρατών πολιτών της χώρας, και μέσα από τα λάθη που κάναμε εμείς –γιατί οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό:

Ότι το ΠΑΣΟΚ πρόσφερε πολλά πράγματα αλλά έκανε και λάθη-πρέπει άμεσα να προτείνουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους έναν άλλο δρόμο μακριά από τον εθνολαϊκισμό, μακριά από τη δημαγωγία. Ένα πρόγραμμα πραγματικών λύσεων για να ξανακούσει τη δημοκρατική παράταξη ο κόσμος που ήταν η λαϊκή της βάση. Δηλαδή, οι νέοι, οι άνεργοι, οι πραγματικοί μη προνομιούχοι της εποχής μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη