Αγωγή κατά της ΔΕΔΔΗΕ από στέλεχος που καρατομήθηκε

Αγωγή κατά της ΔΕΔΔΗΕ  από στέλεχος που καρατομήθηκε

Αγωγή κατά της ΔΕΔΔΗΕ από στέλεχος που καρατομήθηκε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1261 ΦΟΡΕΣ

Κατατέθηκε χθες στο πρωτοδικείο της Ρόδου

Αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσε χθες διά μέσω των δικηγόρων του στη Ρόδο (κ. Δήμο Μουτάφη και Γιαννίτσα Μαραγγούλα) το επί σειρά ετών στέλεχος της ΔΕΗ στην περιοχή μας κος Βασίλης Μαλανδρής.

Η αγωγή, κατατέθηκε ενώπιον του Μονομελούς πρωτοδικείου της Ρόδου και σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφεται κατά της Ανώνυμης Εταιρίας ΔΕΔΔΗΕ, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής και αναίτιας αποπομπής του από τη θέση του προϊσταμένου, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν μεθοδευμένη για να υποβαθμιστεί από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα για άγνωστους λόγους.

Ο κος Μαλανδρής, εργάζεται στη ΔΕΗ από το 1991 ως Μηχανικός στον Τομέα Συντηρήσεων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ Ρόδου (ΔΕΗ-ΑΗΣ Ρόδου). Το έτος 1995 του ανατέθηκαν καθήκοντα Αναπληρωτή Υποτομεάρχη Ηλεκτρολογικής Συντήρησης- οργάνων αυτοματισμού και προστασίας στην Γενική Διεύθυνση Παραγωγής- ΑΗΣ Ρόδου.
Ο ίδιος είχε υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις πόστα που του είχε αναθέσει η υπηρεσία και είχε αξιολογηθεί με άριστα σε όλη του την πορεία από τους προϊσταμένους τους.

Αναφέρει μεταξύ άλλων στην αγωγή του: «Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, που αποκλειστικό μου μέλημα ήταν η επιτυχής άσκηση των καθηκόντων μου, πρωτίστως προς όφελος των συμφερόντων της εργοδότριας εταιρείας μου, οργανωμένες ενέργειες μεθόδευαν την απαξίωση του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών και την στοχοποίηση των Μηχανικών. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι ενέργειες αυτές είχαν ως απώτερο σκοπό την ανάθεση καθηκόντων, σε προσωπικό με μειωμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, καθηκόντων που όμως προορίζονταν για εξειδικευμένους Διπλωματούχους Μηχανικούς στερώντας τους με αυτό τον τρόπο την υπηρεσιακή εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτής της μεθοδευμένης υποβάθμισης των Μηχανικών, εντάσσεται η διαστρέβλωση της δικής μου υπηρεσιακής απόδοσης.
Ειδικότερα από το έτος 2004, ότε υπηρετούσα στην θέση του Τομεάρχη Συντηρήσεων στην Διεύθυνση Παραγωγής- ΔΕΗ/ΑΗΣ Ρόδου, η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ - Τοπική Διοικούσα Επιτροπή του Ν. Ρόδου, με ανυπόστατες κατηγορίες που αφορούσαν δήθεν την διοικητική μου ικανότητα, προσπάθησε αρχικώς να πλήξει την επαγγελματική μου αξιοπιστία και να οδηγήσει στην επαγγελματική μου υποβάθμιση. Στην αήθη αυτή εις βάρος μου επίθεση, είχα στο πλευρό μου την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του συνόλου των μισθωτών οι οποίοι εργάζονταν στον Τομέα μου, με τους οποίους συνεργαζόμουν άψογα και για το λόγο αυτό ουδεμία βασιμότητα έδωσα στις εν λόγω κατηγορίες. Μοναδικό μου μέλημα ήταν η επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων μου και η μέγιστη προσφορά στην Υπηρεσία μου.

H απαράδεκτη εις βάρος μου επίθεση συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα την άδικη στοχοποίηση μου για τις τρεις διακοπές ηλεκτροδότησης που έλαβαν χώρα το έτος 2010, 2014 και 2015.
Όπως αποφάνθηκε η Κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ οι ανωτέρω τρεις γενικές διακοπές στο Ηλεκτρικό Σύστημα της Ρόδου αφορούσαν προβλήματα λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Ρόδου, (ΑΗΣ Ρόδου) η ευθύνη λειτουργίας του οποίου ανήκε στην Γενική Διεύθυνση Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που έλαβαν χώρα οι διακοπές ηλεκτροδότησης της Ρόδου, υπηρετούσα στον Υποτομέα του Συστήματος Μεταφοράς Ρόδου της εναγόμενης και όχι στην Γενική Διεύθυνση Παραγωγής της ΔΕΗ, όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα λειτουργίας που προκάλεσαν και τις τρεις γενικευμένες διακοπές ρεύματος. Εάν και τα αίτια και των τριών διακοπών ηλεκτροδότησης οφείλονταν στην Γενική Διεύθυνση Παραγωγής και όχι στο Τομέα που ήμουν Προϊστάμενος, στην προσπάθεια της η ανωτέρω οργάνωση να με στοχοποιήσουν, απέδωσαν όλες τις ευθύνες προσωπικώς σε εμένα, χωρίς ουδεμία όμως τεκμηριωμένη εξήγηση. Ευλόγως γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν γενικευμένες διακοπές ηλεκτροδότησης να οφείλονται σε ένα μόνο εργαζόμενο, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί σε άλλο Τομέα από τον Τομέα που εν τέλει εντοπίστηκαν τα αίτια των γενικών διακοπών ρεύματος!!!

Η μεθοδευμένη στοχοποίηση μου καταδικάστηκε από την Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δ.Ε.Η., η οποία ρητώς είχε δηλώσει την συμπαράστασή της στο πρόσωπο μου, εξαίροντας το υπηρεσιακό μου έργο και καταδικάζοντας παράλληλα τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της ως άνω Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής. Εύλογη είναι η απορία που ρητώς η Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών διατυπώνει στην από 17/1/2011 επιστολή της για την θέση και τον ρόλο της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, η οποία όπως χαρακτηριστικώς αναφέρει «γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι οι Τοπικές Διοικούσες Επιτροπές είχαν θεσμοθετηθεί για να εκφράζουν ως τοπικοί εκπρόσωποι το κεντρικό τους σωματείο και για να προωθούν λύσεις σε τοπικά εργασιακά, όμως φαίνεται να διεκδικείται η άσκηση συνδιοίκησης ακόμη και σε κεντρικό επίπεδο».

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Άρχισα να παράσχω τις υπηρεσίες μου στην νέα μου θέση εκφράζοντας όμως την αντίθεσή μου από την πρώτη στιγμή και διεκδικώντας την επάνοδο μου στους προ της μεταβολής όρους. Ειδικότερα άμεσα αντέδρασα στην μονομερή αυτή βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασίας μου, ζητώντας με το από 4/5/2016 υπηρεσιακό μου έγγραφο, να μου γνωστοποιήσει εγγράφως η εναγόμενη τους υπηρεσιακούς λόγους της μετακίνησης μου. Ουδεμία ουσιαστική απάντηση έλαβα.
Συνέχισα την έντονη διαμαρτυρία μου με την από 18/5/2016 επιστολή μου αιτούμενος την επιστροφή μου στο Τομέα που υπηρετούσα μέχρι τότε και αισθανόμουν την ανάγκη επιστημονικώς και υπηρεσιακώς να τον στηρίξω.
Απευθύνθηκα στον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών, ο οποίος με τις με αρ. πρ. 219/10.6.2016 και 236/29.6.2016 επιστολές τους, προς την Κεντρική Διοίκηση της εναγόμενης, διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τις αντίθετες στους νόμους και στον Κανονισμό αποφάσεις της εναγομένης.

Είχα ήδη αποφασίσει να προσφύγω στην δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής μου. Με τις από 10/10/2016 και 20/10/2016 ηλεκτρονικές μου επιστολές είχα εκφράσει την απόφασή μου αυτή στον Σύλλογο των Μηχανικών, του οποίου είχα την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αυτόν αγώνα μου.
Εντούτοις για ακόμη μια φόρα, καλοπίστως πίστεψα στις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της εναγόμενης ότι η αδικαιολόγητη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασίας μου, θα αποκατασταθεί άμεσα μέσω της ανωτέρω προκήρυξης που είχε εν τω μεταξύ εκδώσει η εναγόμενη, καθώς με διαβεβαίωνε ότι θα επιλεγόμουν για την κάλυψη της θέσης, και για το λόγο αυτό απέφυγα τις οποιεσδήποτε δικαστικές διενέξεις αναμένοντας την έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης. Ειδικότερα, με την από 8 Ιουνίου 2016 αίτησή μου υπέβαλα την υποψηφιότητα μου στην ως άνω προκήρυξη για την θέση του Υποτομεάρχη του Συστήματος Μεταφοράς Ρόδου, για την θέση δηλαδή από την οποία είχα παρανόμως μετακινηθεί και ανέμενα την επάνοδο μου στα προ της μεταβολής υπηρεσιακά μου καθήκοντα.
Ευλόγως θεώρησα ότι έχοντας υπηρετήσει με επιτυχία στην εν λόγω θέση και έχοντας προσφέρει σημαντικό έργο θα επιλεγόμουν να στελεχώσω πάλι την θέση αυτή. Καλόπιστα συνέχισα να δείχνω εμπιστοσύνη στην εναγόμενη, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η εις βάρος μου αδικία και για το λόγο αυτό ανέμενα την έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης. Ματαίως.

Τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της ως άνω προκήρυξης και με την με αριθμό ΔΕΔΔΗΕ/ Γ.Δ.Α.Δ.Δ./ 3920 /8.12.2016 απόφαση της η εναγομένη τοποθέτησε οριστικώς άλλο στέλεχος στη θέση μου.
Από τα παραπάνω και από όσα λεπτομερώς αναφέρω στην παρούσα αγωγή μου προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι, όχι απλώς υπερέχω καταφανώς του ως άνω συγκρινόμενου στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αλλά και στο πρόσωπό μου συντρέχουν επί πλέον πραγματικά περιστατικά, όπως γνώσεις γενικές και ειδικές, εμπειρία, εξαιρετική επίδοση και απόδοση, εμπιστοσύνη, υπηρεσιακός ζήλος, επιχειρηματική ικανότητα, διοικητική ικανότητα, πνεύμα συνεργασίας, που κατάδηλα αποδεικνύουν ότι καταχρηστικά δεν τοποθετήθηκα αντί του συγκρινόμενου στην ανωτέρω θέση ευθύνης.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ

Η αγωγή μου είναι πλήρως ορισμένη εφόσον παραθέτω όλα τα πρόσθετα περιστατικά και προσόντα μου, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη προκειμένου το Δικαστήριο Σας να οδηγηθεί σε αντικειμενική κρίση.
Ειδικότερα, έχω παραθέσει λεπτομερώς όλα τα κατά το νόμο απαραίτητα στοιχεία για τη θεμελίωση όλων των επίδικων αξιώσεών μου κατά της εναγόμενης και μάλιστα έχω αναφέρει λεπτομερώς, τα υπηρεσιακά μου προσόντα και τις επιδόσεις μου καθώς και του συγκρινόμενου συναδέλφου μου, κατά τρόπο ώστε με την αντιπαραβολή τους να γίνεται ευχερής η σύγκριση και εφικτή η διάγνωση για την καταφανή υπεροχή μου έναντι του ανωτέρω συγκρινόμενου. Συνεπώς είναι προφανής η δική μου κατάδηλη υπεροχή και συγκεκριμένα:
α) το κατ΄ουσίαν ποσοτικό και ποιοτικό έργο που έχω προσφέρει και έχω περιγράψει ανωτέρω καταδεικνύουν εμφανώς ότι έχω διακριθεί και από άποψη απόδοσης και επίδοσης στην εργασία.
β) διαθέτω εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, αφού έχω υπηρετήσει επιτυχώς σε επιτελικές Μονάδες της εναγόμενης.
γ) υπηρετών στις Διευθύνσεις αυτές έχω προσφέρει όχι μόνο ποιοτικό, αλλά πρωτότυπο και υψηλού κινδύνου έργο.
δ) κατέχω άριστα όλες τις εργασίες της Υπηρεσίας Κατανομής Ρόδου.
ε) η εν γένει σταδιοδρομία μου στην αντίδικο, οι μέχρι τώρα θέσεις ευθύνης στις οποίες έχω τοποθετηθεί και τα υψηλά καθήκοντα που έχω αναλάβει αποδεικνύουν περίτρανα και την εμπιστοσύνη που έτρεφε η ίδια προς το πρόσωπό μου.
Κατά συνέπεια αναμφίβολα προκύπτει ότι η παράλειψη τοποθέτησης μου στην συγκεκριμένη θέση του Υποτομεάρχη Συστήματος Μεταφοράς Ρόδου παρά την καταφανή υπεροχή μου έναντι των αντ΄εμού τοποθετηθέντος στελέχους κατ΄αρχήν ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, σε συνδυασμό και με τα εξαιρετικά προσόντα μου, την εμπειρία που διαθέτω, τις ειδικότερες υπηρεσίες που έχω προσφέρει στην αντίδικο και που σχετίζονται άμεσα με την συγκεκριμένη αυτή θέση, συνιστά καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος. Και ιδίως διότι από την μη τοποθέτηση μου στη ανωτέρω θέση βλάπτομαι οικονομικά και η παράλειψη αυτή αποτελεί εμπόδιο στην υπηρεσιακή αλλά και στην βαθμολογική εξέλιξή μου.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ
Από την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά της εναγόμενης, την άρνηση τοποθέτησής μου στην ανωτέρω θέση την οποία έως τότε κατείχα δικαίως βάσει των ουσιαστικών και τυπικών μου προσόντων και της εμπειρίας μου, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση μου σε θέση- ψυγείο χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, έχω υποστεί ηθική βλάβη λόγω βαρύτατης προσβολής της προσωπικότητας μου. Και τούτο διότι η εναγόμενη υπαίτια και παράνομα με μείωσε ανεπανόρθωτα τόσο στον ευρύτερο κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό μου περιβάλλον. Επιπλέον, ματαιώνεται η περαιτέρω αξιοποίησή μου και παρεμποδίζεται η εύλογη επιδιωκόμενη από εμένα απόκτηση περαιτέρω εμπειρίας, η βαθμολογική και υπηρεσιακή μου εξέλιξη.

Περαιτέρω δε, βάσει πάγιας νομολογίας των Ελληνικών Δικαστηρίων, βλαπτική για τον εργαζόμενο μεταβολή των όρων της εργασιακής συμβάσεως δεν είναι μόνο αυτή η οποία προκαλεί υλική ζημία, αλλά και εκείνη η οποία επιφέρει ηθική βλάβη, το οποίο συμβαίνει, εν όψει και του προσωπικού χαρακτήρα της σχέσεως εργασίας, και στην περίπτωση συμπεριφοράς του εργοδότη (ή του προσώπου το οποίο τον αντιπροσωπεύει στη διεύθυνση της επιχειρήσεώς του) βάναυσης ή προσβλητικής της προσωπικότητας του εργαζομένου, προς την οποία ο εργοδότης οφείλει σεβασμό, μεταξύ άλλων και ως εκδήλωση της υποχρεώσεως πρόνοιας, την οποία υπέχει έναντι του εργαζομένου του (πρβλ. ΑΠ 1426/2004 ΕλλΔνη 46.773, ΑΠ 1479/2002 ΕλλΔνη 45.759). Θίγεται, επομένως, η προσωπικότητα του εργαζομένου, όταν στα φύλλα αξιολογήσεως τα οποία συντάσσουν κατ’ έτος τα αρμόδια όργανα του εργοδότη χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής, και ο χαρακτηρισμός αυτός συνοδεύεται από δυσμενείς εκφράσεις για την υπηρεσιακή του απόδοση, οι κρίσεις δε αυτές υπερβαίνουν τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος το οποίο αναγνωρίζει στον εργοδότη το άρθρο 652 ΑΚ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη για κάθε άλλο δικαίωμά μου
ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή στο σύνολό της η παρούσα αγωγή μου.
Να αναγνωρισθεί ότι η αφαίρεση των ως άνω υπεύθυνων καθηκόντων μου και η θέση μου σε κατάσταση ουσιαστικής αργίας (θέση «ψυγείο»), ήτοι στην θέση του Ειδικού Στελέχους 4ου Επιπέδου της Ειδικής Κατάταξης στην Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων (ΔΠΝ), έγινε από πλευράς εναγομένης κατά προφανή κατάχρηση τον διευθυντικού της δικαιώματος και συνιστά εν ταυτώ και μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεώς μου (ΑΚ 281 και ν. 2112/1920 άρθρο 7), και να ακυρωθεί αυτή,

Να υποχρεωθεί η εναγόμενη να μου αναθέσει εκ νέου καθήκοντα ανάλογα και αντίστοιχα εκείνων των υπευθύνων (καθηκόντων) τα οποία ασκούσα μέχρι την επέλευση της επίδικης μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας μου, με την απειλή κατ’ αυτής χρηματικής ποινής τουλάχιστον εκατό (100) ευρώ για κάθε ημέρα αρνήσεώς της να συμμορφωθεί στην ως άνω διαγνωσθησομένη υποχρέωσή του, κατ’ άρθρο 946 παρ. 1 ΚΠολΔ,

Να υποχρεωθεί η εναγομένη να μου καταβάλει, λόγω απώλειας των επιδομάτων Υποτομεάρχη και προς αποκατάσταση της εντεύθεν προκληθείσας υλικής ζημίας μου, το ισόποσο των απωλεσθέντων επιδομάτων θέσεως Υποτομεάρχη του επίδικου διαστήματος, ήτοι από της παρανόμου αφαιρέσεως των ως άνω υπεύθυνων καθηκόντων μου μέχρι την 31/10/2017 (πιθανή ημερομηνία εκδικάσεως της παρούσας αγωγής μου) και δη το συνολικό ποσό των εννέα χιλιάδων τετρακοσίων ογδόντα δύο ευρώ και ενενήντα τεσσάρων λεπτών (9.482,94 ευρώ).

Να αναγνωρισθεί ότι η εναγόμενη υποχρεούται να με τοποθετήσει Υποτομεάρχη Συστήματος Μεταφοράς Ρόδου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νήσων (με έδρα την Ρόδο) (θέση Προϊσταμένου Συστήματος Μεταφοράς Ρόδου) από 8/12/2016, θέση στην οποία τοποθετήθηκε αντ΄εμού άλλο στέλεχος της επιχείρησης τον Δεκέμβριο του έτους 2016.

Να υποχρεωθεί με απόφαση προσωρινά εκτελεστή η εναγόμενη να μου καταβάλει τις προκύπτουσες, από την αιτούμενη τοποθέτηση μου, μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν από τη θέση του Υποτομεάρχη Συστήματος Μεταφοράς Ρόδου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νήσων, νομιμότοκα από την πρώτη ημέρα κάθε μήνα του επόμενου εκείνου εντός του οποίου κατέστησαν απαιτητές, άλλως από την επίδοση της αγωγής, ανερχόμενες κατά περίπτωση, όπως αναλύονται παραπάνω

Να υποχρεωθεί η εναγόμενη να μου καταβάλει το ποσόν των 12.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.
Να καταδικασθεί η εναγόμενη στη εν γένει δικαστική μου δαπάνη.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη