Σύμβαση για την Παλιά Πόλη, αλλά... με άλλη φιλοσοφία

Σύμβαση για την Παλιά Πόλη,  αλλά... με άλλη φιλοσοφία

Σύμβαση για την Παλιά Πόλη, αλλά... με άλλη φιλοσοφία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 731 ΦΟΡΕΣ

Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα

Σε μία άλλη φιλοσοφία θα στηρίζεται η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018, η οποία θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα μέσα από την αειφορία, όπως δήλωσε χθες από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε η Υπουργός κα Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε Μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η Υπουργός ήρθε στη Ρόδο (από την Κω) το βράδυ της Δευτέρας και χθες, μετά από την περιήγησή της στη Μεσαιωνική Πόλη και λίγο πριν από τη συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τους συνεργάτες τους, σε δηλώσεις που έκαναν, αναφέρθηκε στο θέμα της προγραμματικής αλλά και στην κατάσταση των Μνημείων στο νησί της Κω μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Καταρχήν, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την ίδια και τους συνεργάτες της και συγκεκριμένα τον Διευθυντή του γραφείου της κ. Πολίτη, την κα Στασινού, τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, τη συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια του ΕΜΠ και προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κα Τόνια Μοροπούλου καθώς και την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων κα Μάνια Μιχαηλίδου, με την οποία ο Δήμος έχει καθημερινή συνεργασία.


Αρχικά, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν 150 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας υπό την αιγίδα του Υπουργείου, η κα Κονιόρδου επέλεξε να βρίσκεται στη Ρόδο. Χθες, λοιπόν, με τη συνάντηση που είχαν πραγματοποίησαν μία επίσκεψη περιμετρικά και εσωτερικά στο σύνολο της Παλιάς Πόλης, όσο επέτρεπε ο χρόνος, και ακολούθησε μία συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Δημάρχου.

Κυρίαρχο ζήτημα, βέβαια, κατά την επίσκεψη της Υπουργού ήταν το θέμα της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή πώς θα αναβιώσει καθώς, ως γνωστόν, παραμένει ανενεργή από το 2005 και, όπως είπε ο κ. Χαρζηδιάκος, θα πρέπει να εξετάσουν με ποια προοπτική θα γίνει. Στη χθεσινή συνάντηση εργασίας, λοιπόν, έγινε ένας πρώτος σχεδιασμός, τι θα περιλαμβάνει η π.σ. και βέβαια υπό την αιγίδα και τη φροντίδα του Υπουργείου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος τους ευχαρίστησε γιατί, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή τόσο η ίδια η Υπουργός όσο και οι συνεργάτες της κατάλαβαν τη σπουδαιότητα του θέματος αυτού.

Η κα Κονιόρδου
Από την πλευρά της, η Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδιάκο για την πρόσκληση στη Ρόδο και για τη θερμή φιλοξενία και είπε ότι ήταν χαρά να βρίσκεται εδώ στην πανσέληνο και να δουν ξανά «αυτή τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που είναι πραγματικά ένας μοναδικός θησαυρός στο νησί της Ρόδου». Και δήλωσε, στη συνέχεια:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία για την ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας. Θα συγκροτηθεί άμεσα μία ομάδα εργασίας που θα μελετήσει ακριβώς αυτήν την ανάδειξη, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου για την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι πολιτική της κυβέρνησης να συνδέει την τοπική κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά, έτσι ώστε η ίδια η κοινωνία να την προστατεύει, να τη διαχειρίζεται πιο σωστά, έτσι ώστε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο και αυτό στο οποίο αυτός ο τόπος ξεχωρίζει τόσο πολύ, να γίνεται ένα αντικείμενο αειφόρου ανάπτυξης, ολιστικής αντιμετώπισης, για να μπορούν και οι επόμενες γενιές να το χαίρονται και να τους προσφέρει ευημερία και προκοπή».


»Είναι κάτι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε όλοι μαζί να συγκροτήσουμε και να ενεργοποιήσουμε αυτή την προγραμματική συμφωνία και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές του τόπου μας για παρόμοιες δράσεις».

Ερωτηθείσα η Υπουργός σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτής της νέας προγραμματικής, θέμα στο οποίο σκόνταφτε η ανανέωσή της όλα τα προηγούμενα χρόνια, είπε: «Θα πρέπει να το τονίσουμε, και με τις συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει, ότι είναι άλλη η φιλοσοφία αυτής της καινούργιας προγραμματικής. Είναι μία εξέλιξη μέσα από την σύγχρονη εποχή, τον σύγχρονο προβληματισμό που συνδέει μία προγραμματική αλλά με τους ίδιους τους πολίτες, με τη νοοτροπία τους, πως συνδέονται με τα μνημεία μας και η εποχή μας έχει αλλάξει πάρα πολύ. Ήδη οι πολίτες συνειδητοποιούν την αξία των μνημείων όταν βρίσκονται και κατοικούν μέσα σ’ αυτά τα μνημεία, όπως είναι αυτή η μοναδική πόλη που κατοικείται, η Μεσαιωνική Πόλη. Επομένως, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά πια σήμερα και αυτή η ομάδα εργασίας αυτά τα δεδομένα θα μελετήσει ώστε να βρεθούν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το υποστηρίξει».

Η κα Μοροπούλου εξήγησε ότι η νέα προγραμματική θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και η ανάπτυξη θα μπορέσει να δώσει βάση στην προστασία, θα είναι δηλαδή αειφόρος ο σχεδιασμός της και θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει έτσι.

Στη συνέχεια, η κα Κονιόρδου ρωτήθηκε τι άλλο σχεδιάζει το Υπουργείο για την αναβάθμιση και τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ρόδου και αν σκοπεύουν μελλοντικά ένα μέρος των εσόδων που εισπράττει από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, τα οποία είναι αρκετά, να τα επιστρέψει στην τοπική κοινωνία καθώς επίσης και αν είναι υπέρ της επιβολής ενός τέλους εισόδου στην Παλιά Πόλη.

Καταρχήν, είπε ότι αυτή η ερώτηση γίνεται παντού, όπου πηγαίνει και υπάρχουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι αλλά τόνισε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και ολόκληρη τη χώρα. Όπως είπε, κάποιοι χώροι είναι τυχεροί γιατί έχουν μεγάλα μνημεία, άρα μεγάλη επισκεψιμότητα, «ωστόσο, αυτός ο τόπος πρέπει να διατηρήσει τη μνήμη του και την αξία του σε όλη την επικράτεια και θα ήταν άδικο να υποστηρίξουμε κάποιους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τους υπόλοιπους να τους αφήσουμε να κλείσουν ή να μην τους υποστηρίξουμε», είπε και συμπλήρωσε ότι, επομένως, τα έσοδα που παίρνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων από μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία ανακατανέμονται σε όλη την επικράτεια. Αναφέρθηκε, ακόμη, και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να ανταποκρίνεται το Υπουργείο στις ανάγκες των μεγάλων αρχαιολογικών μνημείων για τη φύλαξή τους, τη συντήρηση κτλ. Κλείνοντας, είπε ότι αυτό είναι κάτι που τους προβληματίζει αλλά δεν είναι κάτι που μπορούν να σχεδιάσουν άμεσα καθώς προϋποθέτει πολύ μεγάλες αλλαγές στην όλη συγκρότηση του Υπουργείου.


Για την Κω
Για την παρουσία της στην Κω, η κα Κονιόρδου είπε ότι είναι γνωστό ότι εκεί το Υπουργείο, άμεσα, την επομένη του σεισμού, ανταποκρίθηκε με τη Γενική Γραμματέα αλλά και με κλιμάκιο και ήδη έγιναν πολύ γρήγορα εργασίες, με πολύ σημαντική προσπάθεια της εφόρου, της κας Μιχαηλίδου, και του προσωπικού που με ό,τι μέσα διέθετε κατάφερε να κάνε αντιστηρικτικές εργασίες ώστε να δώσουν την πόλη όσο γίνεται πιο γρήγορα σε χρήση.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το Μουσείο άνοιξε άμεσα, τα αγάλματα και ό,τι υπέστη ζημιά ήδη συντηρούνται, έχει σταλεί από το Υπουργείο επιπλέον προσωπικό (σ.σ. συντηρητές, αναστηλωτές) για να βοηθήσουν στη γρήγορη αποκατάσταση. Μάλιστα, τόσο η Υπουργός όσο και η κα Μιχαηλίδου σημείωσαν ότι οι ζημιές είναι ελάχιστες παρά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επισκέψεις και σύσκεψη
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, η Υπουργός επισκέφτηκε τη Ρόδο μετά από πρόσκληση του Δημάρχου με στόχο την επιτόπου συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση του θέματος σύναψης προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το οποίο παραμένει στάσιμο από το 2004.

Χθες, Τρίτη, μαζί με τον Δήμαρχο, παρουσία του κ. Γάκη, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρη Χατζηιωάννου, της κας Μοροπούλου, της προϊσταμένης της εφορείας αρχαιοτήτων κας Μιχαηλίδου, και υπηρεσιακών παραγόντων, επισκέφτηκαν τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, καθώς και περιμετρικά τα Τείχη και την Τάφρο, προκειμένου να έχει ίδια αντίληψη η Υπουργός και οι συνεργάτες της για τα κτίρια και τα μνημεία τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου της.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η κυρίως συνάντηση εργασίας για την προώθηση της υπόθεσης της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη στην οποία επισημοποιήθηκε η σύσταση τετραμελούς επιτροπής για τη μελέτη και προετοιμασία για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και αειφόρο ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, αποτελούμενης από τον κο. Βαγγέλη Πολίτη, διευθυντή του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού, του κου. Χατζηδιάκου, της κας. Μιχαηλίδου, και της κας. Μοροπούλου.

Με τη σύσταση της Επιτροπής αυτής δρομολογείται επιτέλους η υπόθεση της Προγραμματικής Σύμβασης με άμεσο στόχο την ολοκλήρωση του πορίσματος και την υπογραφή της προγραμματικής μέχρι τον Απρίλιο του 2018, εξασφαλίζοντας επιτέλους την αειφόρο ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και ολόκληρης της Ρόδου.

Μετά τη συνάντηση, η Υπουργός επισκέφτηκε το Εθνικό Θέατρο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η επισκευή του μνημείου αυτού.
Χθες το απόγευμα ο κ. Χατζηδιάκος και η κα Κονιόρδου επισκέφθηκαν τη Λίνδο, τον οικισμό αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.


Ο κ. Γάκης
Σε δηλώσεις του ο κ. Γάκης, αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το θέμα της προγραμματικής, μετά από συνεργασία με τον κ. Χατζηιωάννου. Εξηγώντας τη φιλοσοφία της πρότασής του, είπε ότι στόχος είναι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήρε ο πρωθυπουργός για τις επτά Μεσογειακές χώρες, να αναπτύξουν ένα δίκτυο πολιτισμού και εκεί ήθελαν ως πρώτη φάση να εντάξουν από μία τοιχισμένη πόλη κάθε κράτους και η μοναδική στη χώρα μας που κατοικείται είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η κορύφωση αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να υπογραφεί μία π.σ. με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων, και άλλων φορέων οι οποίοι θα αναζητούσαν τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή την Ευρωπαϊκή τράπεζα, να χρηματοδοτήσει όλο αυτό το δίκτυο (σ.σ. Ιταλία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Ισπανία κ.α.).

Σύμφωνα με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, το γραφείο του προέδρου έχει αγκαλιάσει την ιδέα και ήδη τη διερευνά σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών ενώ την κοινοποίησε και στο ΥΠΠΟ και γι’ αυτό ξεκινούν μία τέτοιου είδους αντίληψη για την προγραμματική της Μεσαιωνικής Πόλης.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει πια την παλιά δομή, όπου θα υπάρχουν κάποια κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν για αναστηλώσεις κτλ. αλλά η σκέψη είναι να μην έχει λήξη η προγραμματική, δηλαδή να έχει μία αειφορία, να μπορεί από μόνη της να ανατροφοδοτείται και να επεκτείνεται και στο πλαίσιο αυτό μέσα σ’ αυτό το δίκτυο να ενταχθούν και άλλες πόλεις της χώρας μας και της Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση είπε ότι υπάρχουν σκέψεις αξιοποίησης της περιουσίας που είναι εγκαταλελειμμένη μέσα στην Παλιά Πόλη, που σε βάθος χρόνου θα αποδίδει τους πόρους με τους οποίους θα μπορεί η σύμβαση να ανατροφοδοτείται. Θα αναζητήσουν ευρωπαϊκούς πόρους και το μεγάλο στοίχημα είναι να το αναλάβουν αυτό τα πολυτεχνεία, οι φορείς του πανεπιστημίου οι οποίο έχουν τη δυνατότητα και μελέτες αυτού του είδους να κάνουν αλλά και παρεμβάσεις και σε βάθος χρόνο με το δυναμικό που έχουν.

Είπε, ακόμη, ότι είναι ευτυχής συγκυρία που η κα Κονιόρδου ήρθε στη Ρόδο και την Κω, καθώς υπάρχουν προβλήματα στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, ευτυχώς τα προβλήματα δεν είναι πολύ μεγάλα αλλά έχουν τέτοια ιδιαιτερότητα που θέλουν αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα στην Κω εντοπίζονται πια στο Κάστρο που έχει υποστεί αρκετές ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται ένας αγώνας δρόμου να αποκατασταθούν οι πρώτες επιπτώσεις του σεισμού και δέσμευση της εφορείας αρχαιοτήτων σύντομα να δοθεί σε λειτουργία ένα κομμάτι και του κάστρου, ν’ ανοίξει, δηλαδή, τις επόμενες δεκαπέντε-είκοσι ημέρες αλλά όχι όλο αφού κάποια σημεία θέλουν πολλή δουλειά γιατί θα πρέπει ουσιαστικά να γίνει μία καινούργια ανασκαφή αφού έχει υποστεί καθιζήσεις από μόνο του, αποτέλεσμα όχι μόνο του σεισμού αλλά και παραγόντων όπως η διάβρωση κτλ. και απαιτείται να γίνει μία εδαφολογική μελέτη. Όπως είπε, μαζί με το λιμάνι θα γίνει μία μεγάλη παρέμβαση στην Κω και θα πρέπει να ρίξουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος και των εθνικών πόρων σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το γκολφ Αφάντου, ο κ. Γάκης είπε ότι οι πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, και του Υπουργείου αλλά και από τους επιχειρηματίες, είναι ότι το θέμα έχει ξεμπλοκαριστεί, ιδιαίτερα το δεύτερο κομμάτι που έχει πάρει η Ατλάντικα, είναι να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς να το μελετήσουν και να το υπογράψουν. Ένα προβληματάκι υπάρχει στο ποιος και με ποιο τρόπο θα πληρώσει τις τομές που θα πρέπει να γίνουν, όπως είπε, το οποίο το έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ εξ ολοκλήρου αλλά το ζήτημα είναι γραφειοκρατικό, το χαρακτήρισε όμως πολύ μικρό. Γι’ αυτό είπε ότι είναι θέμα χρόνου να ξεμπλοκαριστεί και να ξεκινήσει μέσα στο χειμώνα οι εργασίες.

Για τις επενδύσεις είπε ότι ο κ. Νικολαΐδης έχει καταθέσει σχέδια, όμως ο άλλος όχι και δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνει σ’ εκείνη την περιοχή, ωστόσο θα πρέπει να την αποδεσμεύουν για να μη δίνουν την εικόνα μιας αποτυχίας σε μία επένδυση η οποία είναι απαραίτητη στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη