Μιρέλα Πάχου: Εύχομαι να φανώ άξια όλης αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης

Μιρέλα Πάχου:  Εύχομαι να φανώ άξια όλης αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης

Μιρέλα Πάχου: Εύχομαι να φανώ άξια όλης αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1840 ΦΟΡΕΣ

Έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής και έχει ήδη κάνει αίσθηση με τα μουσικά της πατήματα αλλά και με τον δίσκο της με τίτλο "Μιρέλα". Η Ροδίτισσα Μιρέλα Πάχου, το "μουσικό θηρίο" όπως πολύ σωστά την έχει αποκαλέσει ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, μίλησε στην "Ροδιακή" ενόψει της σημερινής της συναυλίας μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου. Δήλωσε οτι χαίρεται και συγκινείται όταν βρίσκεται στην Ρόδο για να τραγουδήσει, ενώ ο πατέρας της ήταν εκείνος που εντόπισε την ιδιαίτερη σχέση της με τη μουσική. Αισθάνεται πολύ περήφανη και τυχερή που έχει συνεργαστεί, ενώ τα σχέδια της για τον χειμώνα είναι ένας νέος δίσκος.

Πως αισθάνεσαι όταν δίνεις συναυλίες στο νησί που μεγάλωσες, τη Ρόδο;
Τις λίγες φορές που έχω έρθει για συναυλία στη Ρόδο η αίσθηση είναι διαφορετική απ’ ότι στις άλλες παραστάσεις! Από τη μια είναι η χαρά και η συγκίνηση, η άνεση και η οικειότητα του να βρίσκομαι στο σπίτι μου, είναι όλος αυτός ο κόσμος που ξέρω και που αγαπώ, που με ξέρει από μικρό παιδί. Από την άλλη, είναι η ένταση, το άγχος και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης, τόσο απέναντι σε όλους αυτούς τους αγαπημένους ανθρώπους, όσο και απέναντι στους συνεργάτες μου, τους οποίους νιώθω ότι υποδέχομαι -και κατά μία έννοια φιλοξενώ, στον τόπο μου. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω αυτό το μίγμα συναισθημάτων και ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστώ!

Ποιές είναι οι παιδικές σου αναμνήσεις απο την Ρόδο;
Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τη Ρόδο και δεν έχω σταματήσει να χτίζω κι άλλες, αφού συνεχώς επιστρέφω. Νιώθω πολύ τυχερή που πέρασα όμορφα παιδικά και εφηβικά χρόνια σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και σ’ έναν τόπο που συνδυάζει μοναδικά τη φυσική ομορφιά, το ιδανικό κλίμα και τις ευκολίες της ζωής στην επαρχία με τις ευκαιρίες που παρέχει μια μεγάλη πόλη σε όλα τα επίπεδα: εκπαίδευση, ψυχαγωγία, πολιτισμός. Και βέβαια οι πιο γλυκιές αναμνήσεις μου είναι οι καλοκαιρινές, στη Ρόδο και τη Σύμη: από το πρωί ως το βράδυ στη θάλασσα, παρέες, βόλτες, αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, μουσική, ατέλειωτο παιχνίδι με τα αδέρφια και τους φίλους μας... περνούσαμε πραγματικά αξέχαστα! Και ακόμα περνάμε, -μόλις πριν δύο εβδομάδες ήμουν εδώ!


Τι ρόλο έχει παίξει ο πατέρας σου στην πορεία σου και την επιλογή της καριέρας σου;
Ο πατέρας μου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο να ασχοληθώ με τη μουσική, -ελπίζω τώρα να μη μετανιώνει γι’ αυτό (γέλια)! Εκείνος πρώτος εντόπισε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική και με παρότρυνε να εκφραστώ μέσα από αυτή. Αρχικά σαν παιχνίδι, από τα πέντε μου χρόνια και μετά πιο οργανωμένα και μεθοδικά, μέσα από μαθήματα πιάνου. Αν και πάντα με ενθάρρυνε σε ό, τι έχει σχέση με τις επιλογές μου, σε καμιά περίπτωση δε με ώθησε να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική.

Σίγουρα ήξερε -και ξέρει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, πόσο δύσκολος είναι ο συγκεκριμένος χώρος και πόσο χρειάζεται θέληση, σκληρή δουλειά, υπερβάσεις, επιμονή… Όσον αφορά στην επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μουσική, αυτή έχει ως αφετηρία τη γνωριμία μου με τον Βασίλη Καζούλη και την πρότασή του να παίξω μαζί του στην Αθήνα. Οφείλω πάρα πολλά στο Βασίλη για την ευκαιρία που μου έδωσε!

Πως καταφέρνεις να συνδυάζεις νομική και τραγούδι; Υπάρχει για εσένα το δίλημμα; Ξεχωρίζεις κάτι απο το τραγούδι, το ακορντεόν, τη νομική;
Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να μην εγκαταλείψω τίποτα από τα δύο. Δεν αντιμετωπίζω κανένα δίλημμα μεταξύ του «θέλω» και του «πρέπει», ούτε ήρθε νομίζω ακόμα η στιγμή για ν' αποφασίσω «με ποιους θα πάω και ποιους θ' αφήσω», όπως λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ποτέ δε θεώρησα την επιστήμη και την τέχνη κόσμους ασύμπτωτους, αντίθετα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, έχουν διασυνδέσεις και αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, τον σχεδιασμό, την αντίληψη για τον κόσμο, την πρωτοπορία και την εξέλιξη.

Πόσο μάλλον στον δικό μου χώρο, όπου μια «ανοιχτή» νομική επιστήμη, ευαίσθητη στην πραγματικότητα και δεκτική σε κοινωνικά και πολιτιστικά ερεθίσματα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μένει αδιάφορη μπρος στα ζητήματα της ελευθερίας της τέχνης, του δικαίου ως πηγής έμπνευσης των δημιουργών, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των πολιτιστικών δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά, όσο προχωρώ, διαπιστώνω ότι ο δρόμος είναι μακρύς, ανηφορικός και ιδιαίτερα επίπονος, γιατί και οι δύο χώροι απαιτούν αδιάκοπη προσπάθεια, αφοσίωση, αντοχές και βέβαια πάρα-πάρα πολύ χρόνο. Προς το παρόν και δουλεύοντας πιο σκληρά παρά ποτέ, τον χρόνο καταφέρνω να τον διαχειρίζομαι οριακά, αλλά και πάλι.. ο χρόνος θα δείξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης σε έχει αποκαλέσει "Μουσικό θηρίο". Αποδέχεσαι τον τίτλο αυτό;
Ναι το θυμάμαι και είχα αισθανθεί πολύ κολακευμένη! Δεν ξέρω βέβαια αν ο χαρακτηρισμός «θηρίο» αναφερόταν στη δύναμη, την αντοχή ή ενδεχομένως σε κάποιες δυνατότητες... Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η μουσική εξημερώνει τα θηρία (γέλια)!

Κότσιρας, Πασχαλίδης, Μαχαιρίτσας, Σαββόπουλος, Καζούλης, Ζουγανέλης είναι μόνο λίγα απο τα σπουδαία ονόματα που έχεις συνεργαστεί. Πως αισθάνεσαι που σε τόσο μικρή ηλικία έχεις καταφέρει σπουδαίες συνεργασίες;
Νιώθω πραγματικά περήφανη και βέβαια πολύ τυχερή! Τους τιμώ και τους ευχαριστώ όλους για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, εκπληκτικοί δάσκαλοι -πολλοί από αυτούς φίλοι και «οικογένεια», μου έμαθαν πάρα πολλά, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, με βοήθησαν να αναμετρηθώ με τον ίδιο μου τον εαυτό, να πάρω νέα ρίσκα, να εξελιχθώ.

Με τον Γιάννη Κότσιρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Βασίλη Καζούλη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Σάκη Μπουλά, τη Γιώτα Νέγκα, τον Γιάννη Κούτρα, έπαιξα στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Καλλιμάρμαρο, σε συναυλίες και μουσικές σκηνές, ταξίδεψα μαζί τους στην Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ερμήνευσα τραγούδια τους και μελοποίησαν στίχους μου στο πρώτο μου CD που κυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια. Εύχομαι να φανώ άξια όλης αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης.

Τα σχέδια σου για το χειμώνα;
Μόλις τελειώσει ο κύκλος της καλοκαιρινής περιοδείας μας, θα μπω στο στούντιο για να ολοκληρώσω τις ηχογραφήσεις για το νέο μου CD. Πιστεύω ότι θα τελειώσει μέσα στο φθινόπωρο, ήδη δύο από τα τραγούδια -οι Υπερήρωες και οι Νομάδες (όπου συμμετέχει ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης) έχουν κυκλοφορήσει στο Youtube. Πιστεύω πολύ σ’ αυτή την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά και σχεδιάζω στη συνέχεια να την παρουσιάσω μέσα από συναυλίες και μουσικές σκηνές, σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος