Το φράγμα Γαδουρά θα υδροδοτήσει όλο το νησί

Το φράγμα Γαδουρά θα υδροδοτήσει όλο το νησί

Το φράγμα Γαδουρά θα υδροδοτήσει όλο το νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 786 ΦΟΡΕΣ

Παρελήφθη η μελέτη από την Περιφέρεια που θα προχωρήσει στην κατασκευή των δικτύων μεταφοράς

Στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου υδροδότησης του νησιού της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά, προχωρά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, χρηματοδοτώντας τα έργα κατασκευής των δικτύων μεταφοράς του νερού προς τις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα υδροδοτούνται από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ.

Μάλιστα η σχετική μελέτη του έργου πολλών χιλιάδων σελίδων, έφτασε στην περιφέρεια από το υπουργείο μόλις χτες ενώ όταν λάβουν γνώση του περιεχομένου της οι τεχνικοί των υπηρεσιών της, τότε θα ξεκινήσει η δημοπράτησή του τμηματικά για την κατασκευή των αγωγών μεταφοράς του νερού.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που ρωτήθηκε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, έκανε γνωστό ότι σε περίπου ένα μήνα μπορεί να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από την περιφέρεια η οποία θα αναλάβει και τη χρηματοδότηση των έργων, αφού δεν θα περιμένει την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα.

Πάντως όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, θα γίνει αξιολόγηση και επιλογή των έργων που θα δημοπρατηθούν πρώτα καθώς θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες κάθε περιοχής και τα προβλήματα που υπάρχουν στην υδροδότησή της, όπως επίσης και τα χρηματικά αποθέματα της περιφέρειας κάθε φορά.

«Παραλάβαμε τη μελέτη για τη β’ φάση και έχουμε όλα τα τεχνικά στοιχεία στα χέρια μας. Αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες, που ήρθαν από υπουργείο υποδομών και χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον υπουργό και το γενικό γραμματέα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι συνεργάτες μας από τη διεύθυνση τεχνικών έργων τη μελετούν. Στους επόμενους μήνες θα μπορούμε να κάνουμε ευχάριστες ανακοινώσεις. Έχοντας στα χέρια μας το σύνολο της μελέτης μπορούμε ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνάμεις κάθε φορά να υλοποιούμε τμήματα της β’ φάσης και με δικούς μας πόρους. Αυτό θα το κάνουμε ευθύς αμέσως.

Πιστεύω ότι σε ένα μήνα από σήμερα, θα αρχίσουμε να βγάζουμε κομμάτια της να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα υλοποιήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι η έναρξη των έργων της β’ φάσης θα είναι άμεση.

Αναφερόμενος στη διαδικασία και τις προτεραιότητες που θα δοθούν πρόσθεσε «Θα δούμε πως μπαίνουν τα έργα ως προτεραιότητες στο σύνολο της μελέτης και θα συνδυαστούν με τα διαθέσιμα χρήματα γιατί τα έργα θα γίνουν με χρήματα της περιφέρειας. Η μελέτη προβλέπει επίσης αναβάθμιση της τεχνολογίας που υπάρχει στο διυλιστήριο που σχετίζεται με την ποιότητα του νερού».

Παρεμπιπτόντως ανάφερε ότι μέχρι και σήμερα η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καταβάλει κάποιο αντίτιμο για το νερό που παίρνει από το φράγμα, κάτι όμως που θα αρχίσει να γίνεται από το τέλος του Οκτώβρη εκτός απροόπτου. «Εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και στηρίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους τον τόπο. Ακόμα και για το νερό από το φράγμα η ΔΕΥΑΡ δεν έχει πληρώσει κάτι μέχρι σήμερα και μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου καθώς τότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η χρέωση» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Για τους ελέγχους στο νερό.
Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε και για τις δειγματοληψίες που γίνονται στο νερό των γεωτρήσεων από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και για τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι κάποια από αυτά είναι προβληματικά.
«Πάγια ευθύνη δική μας και της διεύθυνσης υγείας είναι να κάνει ελέγχους. Αυτούς τους ελέγχους τους κάνει, έχει ευρήματα ως προς την ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων και ακολουθείται η διαδικασία που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει.

Αυτό γίνεται, θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί όσο αυξάνονται τα περιστατικά στα οποία γίνονται καταγγελίες από πολίτες και αναφορές για την ποιότητα του πόσιμου νερού που φτάνει στις βρύσες τους. Στόχος μας είναι στη βρύση του κάθε κατοίκου της Ρόδου, και του κάθε πολίτη να φτάνει το καλύτερης ποιότητας πόσιμο νερό που οφείλει να φτάνει.

Ο στόχος των ερευνών είναι όπου υπάρχουν ζητήματα να θεραπεύονται. Στόχος δεν είναι η τιμωρία. Είναι να εντοπίζονται τα προβλήματα και αυτά να θεραπεύονται. Για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν προβλήματα, γίνονται κινήσεις, υπάρχουν τεχνικές λύσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου το όποιο πρόβλημα να θεραπεύεται.

Από τη στιγμή που αυτό δε γίνει, δηλαδή αν υπάρχουν συνεχώς ευρήματα κατά τους ελέγχους, ένα από τα μέτρα που θα πρέπει να παρθεί είναι να κλείσει μια γεώτρηση» είπε συγκεκριμένα ενώ σε ερώτηση αν έχουν κλείσει κάποιες γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ απάντησε ως εξής:

«Δε γνωρίζω αν έχουν κλείσει γεωτρήσεις, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή επιτροπή που χρηματοδότησε το έργο. Ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία το έργο είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση, ήταν ότι γινόταν υπεράντληση των υδροφόρων οριζόντων και αυτό έπρεπε να σταματήσει με περιορισμό των γεωτρήσεων.

Αυτό κάποια στιγμή η ευρωπαϊκή επιτροπή θα το απαιτήσει και θα πρέπει να το δούμε με τη ΔΕΥΑΡ. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν μπορεί με το φράγμα σε λειτουργία να χρειάζονται και οι 360 γεωτρήσεις. Θα πρέπει να κάνει και η ΔΕΥΑΡ κάποια καταγραφή και να αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει αποφάσεις σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη