Οφειλόμενη τιμή για τους ήρωες

Οφειλόμενη τιμή για τους ήρωες

Οφειλόμενη τιμή για τους ήρωες

Λουκάς Mαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 631 ΦΟΡΕΣ

«Όλβιος, όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν» είχε πει πριν από εκατοντάδες χρόνια ο ιστορικός Πολύβιος αλλά και σε τοπικό επίπεδο κάθε άλλο αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του θέματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Πολύβιο είναι ευτυχής εκείνος ο οποίος γνωρίζει ιστορία, διότι η ιστορία πληροφορεί, διαφωτίζει και με βάση τα ιστορικά δεδομένα ερμηνεύει γεγονότα και καταστάσεις αλλά κυρίως προλαμβάνει, κατανοεί και διαμορφώνει το σύγχρονο «γίγνεσθαι»

Είναι πράγματι τραγικό οι νέες γενιές των ροδιτών να αγνοούν σχεδόν στο σύνολό τους τις ηρωικές πράξεις των προγόνων τους για τις οποίες όχι μόνο θα έπρεπε να ήταν υπερήφανοι αλλά και να εμπνέονται από αυτές.

Αφορμή για το σχόλιο αυτό αποτέλεσε το πρόσφατο δημοσίευμα της «Ροδιακής» για την εκτέλεση των ηρώων Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη (που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης με βάση τις αδημοσίευτες αναμνήσεις του αείμνηστου Γιώργου Βρούχου) πριν από 73 χρόνια για την αντιστασιακή τους δράση. Αυτό που δυστυχώς προέκυψε ως συμπέρασμα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού, κυρίως οι νέοι αγνοούν ποιοι ήταν οι δύο ήρωες, τι έκαναν και γιατί εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

Όπως αγνοούν και τις θυσίες εκατοντάδων άλλων Δωδεκανησίων την περίοδο της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής για τις οποίες θα χρειαζόταν πολλά φύλλα εφημερίδας απλά και μόνο για να αναφερθούν επιγραμματικά.

Το είχαμε ξαναγράψει και παλαιότερα και πολλοί άλλωστε συμπατριώτες μας έχουν επισημάνει τα τελευταία χρόνια την ανάγκη να διδάσκεται το μάθημα της Πατριδογνωσίας στα σχολεία, όπως πριν από αρκετές δεκαετίες συνέβαινε.

Θα μπορούσε δηλαδή, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας ο δήμος Ρόδου να τυπώσει ένα τέτοιο βιβλίο που θα περιλαμβάνει τους αγώνες και τις θυσίες του ροδιακού λαού, το οποίο να διδάσκεται είτε στο δημοτικό, είτε στο γυμνάσιο.

Τόσο απλό είναι αλλά….

Μόνο έτσι οι νέες γενιές ροδιτών θα μάθουν την ιστορία αυτού του τόπου, ενώ βέβαια το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τις άλλες περιοχές της χώρας κάθε μια εκ των οποίων έχει την δική της ιδιαίτερη ιστορία.

Θα αποτελούσε μια τέτοια ενέργεια, οφειλόμενη τιμή σε όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία αυτού του τόπου. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη