Θα ενισχυθούν μικρές επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των προγραμμάτων Co-Create

Θα ενισχυθούν μικρές επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των προγραμμάτων Co-Create

Θα ενισχυθούν μικρές επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των προγραμμάτων Co-Create

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Το έργο Co-Create που θα υλοποιηθεί από την αναπτυξιακή εταιρία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» παρουσιάστηκε χτες, στη Ρόδο με σκοπό να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτό και να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Νίκος Παπασταματίου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων Δωδεκανήσου Νίκος Τσούλος,

Ο Χρήστος Μπάρδος ως πρόεδρος της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» ξεκινώντας την ενημέρωση εξήγησε το ρόλο και το σκοπό της εταιρίας , τονίζοντας ότι δεν τη γνωρίζουν πολλοί παρά το ότι επιτελεί ένα σημαντικό έργο και προσθέτοντας ότι είναι μεγάλη η χρησιμότητά της καθώς διαχειρίζεται μεγάλα προγράμματα.

«Είναι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Έχει συνεργασία με πολλούς φορείς σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις μεσογειακές χώρες. Η ενεργειακή είναι ένα εργαλείο για την περιφέρεια , σημαντικό που στοχεύει στην καινοτομία και θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους τους φορείς που υπάρχουν να τους φέρει σε επαφή με τους φορείς των άλλων μεσογειακών χωρών» είπε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Interreg και ειδικά στο έργο Co create τόνισε ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνεργατικών σχεδιασμών των παραδοσιακών τομέων της Μεσογείου και επικεντρώνεται σε τρεις κατηγορίες: την αγροτοδιατροφή, τον τουρισμό, και τις παραδοσιακές κατασκευές.

«Εκεί προσπαθούμε να αναδείξουμε καινοτόμες ενέργειες, εμπλέκοντας δημιουργικούς φορείς της περιφέρειας ώστε να λάβουμε υπόψη τις τεχνολογικές τάσεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο νότιο αιγαίο να τους φέρουμε σε επαφή, να συνεργαστούν να επιμορφωθούν ώστε να αξιοποιήσουν τον παραδοσιακό τρόπο με τις σύγχρονες μεθόδους.

Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά ανθρώπους διαφορετικού βεληνεκούς και οικονομικού και τομεακού ώστε να αναδείξουμε τις δεξιότητες καθενός από αυτούς και να τους φέρουμε σε επαφή με άλλους στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες για να υπάρξει ανάδειξη και καλυτέρευση του προϊόντος που παρέχουν» δήλωσε ο κ. Μπάρδος προσθέτοντας ότι πρέπει να βγούμε από τα στενά όρια της περιφέρειας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται.

Ακολούθως ο Αυγερινός Αυγερινού Παναγιώτου συνεργάτης της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, παρουσιάζοντας αναλυτικά το έργο, ανέφερε ότι είναι ένα από τα ενταγμένα έργα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ μέσω του προγράμματος Interreg Mediterranean που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μάλιστα κάλεσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε αυτό, ώστε να βοηθηθούν και να αναπτυχθούν για να κάνουν συνεργασίες στο εξωτερικό.

Όπως είπε είναι έντεκα οι εταίροι από 7 χώρες, και κάποιοι από αυτούς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας να αναπτυχθούν.

Στόχος του έργου είναι να στηρίξει διαδικασίες αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους δημιουργικούς κλάδους και τα παραδοσιακά clusters ή δίκτυα συνεισφέροντας στην πιλοτική δοκιμή και τον κοινό σχεδιασμό δημιουργικών μεθόδων που θα εφαρμοστούν σε επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν όλοι μεταξύ τους.

Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο έργο οι παρακάτω επιχειρήσεις: επιπλοποιεία, και παραγωγούς παραδοσιακών σπιτιών και υλικών. Δηλαδή αφορούν τους επιπλοποιούς, τους παραγωγούς παραδοσιακών οικοδομικών υλικών π.χ. κεραμικά, εργολάβους παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παραδοσιακούς τεχνίτες π.χ. ψηφιδωτά και μηχανικούς αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν τα παραδοσιακά σπίτια.

Το πρόγραμμα θα στηρίξει 380 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και το όφελος μίας τέτοιας επιχείρησης θα είναι η εκπαίδευση των στελεχών της στην ανάπτυξη μεθόδων δημιουργικού σχεδιασμού.

Επίσης θα υπάρχουν δυνατότητες προώθησης των προϊόντων στο εξωτερικό, ενώ θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Όπως επισημάνθηκε οι αιτήσεις θα κατατίθενται μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου στο γραφείο της εταιρίας και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 22413 60619.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009