Πόροι από την Ευρώπη για τις ανάγκες των νησιών

Πόροι από την Ευρώπη  για τις ανάγκες των νησιών

Πόροι από την Ευρώπη για τις ανάγκες των νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Έτοιμη η πρόταση που θα κατατεθεί από την Περιφέρεια

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής για την αναζήτηση πόρων στην ευρωπαϊκή ένωση με σκοπό τη στήριξη των νησιών σε επίπεδο υποδομών, λόγω της μεγάλης υποχρηματοδότησης.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο συγκεκριμένη πρόταση για χρηματοδότηση, που θα αφορά καινοτόμα έργα που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την ενέργεια στο νησί της Ρόδου και την ηλεκτροδότηση του οδικού δικτύου των νησιών.

«Είμαστε έτοιμοι και την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στο ευρωπαϊκό ταμείο στο Λουξεμβούργο την πρότασή μας η οποία αφορά στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων τα οποία έχουμε μελετήσει κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι.

Καταθέτουμε πρόταση για να χρηματοδοτηθούμε κατ’ αρχήν για την εκπόνηση οριστικών μελετών για συγκεκριμένα έργα. Είμαι αισιόδοξος από τις επαφές μας ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο περιφερειάρχης ο οποίος μιλώντας για τη μέχρι σήμερα πρακτική των χρηματοδοτήσεων τόνισε τα εξής: «Αναζητούμε νέους δρόμους για να ξεφύγουμε από την παθογένεια του παρελθόντος, την εύκολη χρηματοδότηση χωρίς να την εκμεταλλευόμαστε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ειδικό πρόγραμμα νοτίου Αιγαίου το οποίο από το 2009 έως το 2014 ήταν 250 εκ. ευρώ και απορροφήθηκαν μόνο 11 εκ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χάθηκαν. Παρ΄όλη την υποχρηματοδότηση κλείσαμε όλα τα μέτωπα στα μεγάλα έργα, και αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για τη νέα περίοδο και στη νέα φιλοσοφία των χρηματοδοτήσεων όπως διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2020 και μετά, γιατί η Ευρώπη προσανατολίζεται στο να σταματήσει τις επιδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά πλαίσια και να πάει σε μία λογική έξυπνης χρηματοδότησης, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς μπαίνουμε από τώρα του χειρισμού τετοιας μορφής χρηματοδοτήσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα όταν θα κατατεθούν οι προτάσεις μας, καθώς είναι ανταγωνιστικές και προς το παρόν μη ανακοινώσιμες.

«Έχουμε μέσα δύο έργα-έκπληξη, για την περιοχή μας. Η μία αφορά το shipping και τη ναυτιλία μας, η δεύτερη αφορά την ενέργεια στο νησί της Ρόδου και μία τρίτη αφορά το οδικό δίκτυο όλης της περιφέρειας για το οποίο ζητάμε χρηματοδότηση που έχει να κάνει με την ηλεκτροδότηση του οδικού δικτύου. Αυτή η πρόταση η τελευταία αγγίζει περίπου τα 60 εκ. ευρώ.

Έχουμε νησιά και οδικό δίκτυο σκοτεινά, ενώ υπάρχει και δίκτυο με πολύ κακό φωτισμό. Η πρότασή μας θα κατατεθεί ηλεκτρονικά πιθανόν την Τρίτη ή την Τετάρτη» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη