Εντάχθηκαν τα πρώτα έργα στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και για το Νότιο Αιγαίο

Εντάχθηκαν τα πρώτα έργα στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και για το Νότιο Αιγαίο

Εντάχθηκαν τα πρώτα έργα στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και για το Νότιο Αιγαίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 270 ΦΟΡΕΣ

Αυτά θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα οποία θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

O κ. Χαρίτσης δήλωσε σχετικά:
«Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιών του Αιγαίου και παρέχουμε τους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου (6 στο Βόρειο Αιγαίο και 5 στο Νότιο).

Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας που αναβαθμίζουν τις τοπικές υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά, όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας».

Τα έργα που εντάσσονται στο Νότιο Αιγαίο είναι τα εξής:
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Ανάφης-1η Φάση.
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Ίου 2.500.000,00 Ανάφη

- Επισκευή κρηπιδώματος Λιμένα Φρυ Κάσου
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου
615.000,00 Κάσος

- Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σύμης
Δήμος Σύμης
520.188,57 Σύμη

- Δημιουργία Εξαγωγικού duster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα αγροδιατροφής και της γαστροφαγίας
Επιμελητήριο Κυκλάδων
3.200.000,00 Κυκλάδες

- Αποκατάσταση Διατηρητέων κτιρίων Σαρέντζι και Ρολόι Δήμου Χάλκης
Δήμος Χάλκης 450.000,00 Χάλκη

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ
Ν. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Αλέξη Χαρίτση, των πρώτων έργων που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός, ένα χρόνο πριν, δεσμευόταν απέναντι στους νησιώτες για την δημιουργία του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ύψους 50εκ. ευρώ, βασισμένο αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους. Ένα περίπου χρόνο αργότερα, και μετά από ευρύτατες διαβουλεύσεις με τον Α΄ και Β΄ βαθμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τα πρώτα έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Προγράμματα ανακοινώνονται, δίνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται, κατά την πρώτη αυτή φάση, έργα στα νησιά Ανάφη, Κάσο, Σύμη, Χάλκη, Ικαρία, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο και Χίο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15,5 εκ ευρώ.

Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της Νησιωτικότητας είναι πολυδιάστατες και απαντούν στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Η χθεσινή δημοσίευση των πρώτων έργων που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι μια μέρα που περίμεναν καιρό τα νησιά μας.

Εκεί που στο παρελθόν τα νησιά ήταν επαίτες του ποσοστού από τους εθνικούς πόρους που ισότιμα δικαιούταν και λάμβαναν μόνο κενές υποσχέσεις, γεγονός που στοίχιζε στην ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών τους, τώρα γίνονται συνδιαμορφωτές σε προγράμματα που μπορούν να αλλάξουν το παρόν και το μέλλον τους.

Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των επόμενων έργων που θα ενταχθούν στα Προγράμματα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και σε λίγο διάστημα το Υπουργείο Οικονομίας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει επιπλέον έργα- αποτέλεσμα της κοινής βούλησης και στόχευσης Κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη