Πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης «Η ευγονική δυστοπία» -Διαδρομές ιδεών-

Πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης «Η ευγονική δυστοπία» -Διαδρομές ιδεών-

Πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης «Η ευγονική δυστοπία» -Διαδρομές ιδεών-

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 323 ΦΟΡΕΣ

Του Παπακυριακού Χάρη
Εκπαιδευτικού

Κύριε διευθυντή της έγκριτης εφημερίδας «Ροδιακή», σας ευχαριστώ θερμά που μου επιτρέπετε, για άλλη μία φορά, να καταθέσω τις απόψεις μου για κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Ήταν δεκαεπτά Νοέμβρη στην ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όταν ο καθηγητής κ. Γιώργος Κόκκινος με πλησίασε και με μια εγκάρδια χειρονομία μου πρόσφερε τη νέα συγγραφική του εργασία που έχει τον τίτλο Η Ευγονική δυστοπία».
Διαδρομές ιδεών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος καθηγητής ξαφνιάζει το αναγνωστικό κοινό με την θεματική επιλογή του.

Η πολύχρονη αναζήτηση των τραυματικών εμπειριών που η ανθρωπότητα γνώρισε από τις εμπόλεμες συρράξεις της τον οδήγησε σήμερα στη μελέτη της ευγονικής διπολικότητας που ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα και κυρίως τον 20ο καλλιέργησε η επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε έμπρακτο με την επιδίωξη της εθνικής ομοιογένειας και φυλετικής καθαρότητας και υγείας.

Πολλοί ερευνητές, από όλο το φάσμα των επιστημών, φιλόσοφοι, φυσιοδίφες, βιολόγοι, ψυχολόγοι, ιατροί, ευγονιστές, κοινωνιολόγοι, δημογράφοι, νομικοί κ.ά. συμπαρατάχθηκαν ερευνώντας την ανθρώπινη φύση και καταγωγή με δημοσιεύση πλήθος μελετών που έμελε να κορυφωθούν στις δεκαετίες του μεσοπολέμου και να κυριαρχήσουν ιδιαίτερα στην προτεσταντική κοινωνία οπλίζοντας την ιδεολογική φαρέτρα των εθνικοσοσιαλιστών.

Η εργασία του, στοιχειοθετεί το ιδεολογικό ράπισμα που η δημοκρατική ευαισθησία μας αναζητεί ως αντίβαρο στις απλοϊκές πολιτικές τοποθετήσεις και στις πεσιμιστικές αντιλήψεις κι ακόμα περισσότερο στις φασίζουσες συμπεριφορές και πεποιθήσεις των βλακωδώς σκεπτόμενων και ανιστόρητων Ελλήνων πολιτών (δες Χρυσή Αυγή – Ελλήνων Συνέλευσις – ΕΝΕΚ – ΕΠΕΝ κ.λπ.). Η προσπάθεια ελέγχου και πειραματισμού των φυλετικών χαρακτηριστικών, τόσο στο επίπεδο της σωματικής όσο και της πνευματικής υγείας, αν νομίζουμε ότι έχει τερματισθεί στα συρματοπλέγματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης κάνουμε λάθος.

Οι μελέτες που ακολούθησαν στα μεταπολεμικά χρόνια εστίασαν περισσότερο στην ανωτερότητα της λευκής φυλής έναντι της μαύρης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης όχι μόνο στην πολυσυλλεκτική αμερικάνικη κοινωνία αλλά και στην παγκόσμια.

Ο αντισημιτισμός συνεχίζεται, οι ρατσιστικές επιθέσεις προς τους πρόσφυγες είναι αδιάλειπτες, ο περιορισμός των γεννήσεων για δεκαετίες στην Κίνα μόλις χτες τερματίστηκε, η κρατική πολιτική στείρωσης εφαρμόστηκε στον Καναδά την Ελβετία και βέβαια σε χώρες της Αφρικής, τα ποσοστά των οροθετικών στην Αφρική παραμένουν αυξητικά, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στόχο έχουν τους οικονομικά αδύνατους, η σιωπηρή άρνηση της συστηματικής ένταξης και αφομοίωσης στην ευρύτερη κοινωνία των Ρομά καθώς και η σκόπιμη περιθωριοποίησή τους, αποτελούν δείγματα ταξικών και φυλετικών διακρίσεων στον πυρήνα των οποίων ενδεχομένως κρύβονται ευγονικές θεωρίες.

Στον αντίποδα των ανισοτήτων ορθώνεται η σύγχρονη δημοκρατική ανατροφή και εκπαίδευση, και το ένα σκέλος της γενετικής μηχανικής:
α) με τη δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων για την εξακρίβωση γενετικών δυσλειτουργιών,
β) με την επεμβατική μικροχειρουργική,
γ) με την κατάψυξη γονιμοποιημένων ωαρίων,
δ) με τα test προγεννητικού ελέγχου, και

ε) με τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και της ευθανασίας. Ορθώνονται, επίσης, η ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό των Αμέα και η προστασία τους, η πιστή εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), η απαρέγκλιτη τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948), η κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και αλήθειας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό από τον κάθε πολίτη.

Η τόσο μεστή συγγραφική μελέτη του καθηγητή Γιώργου Κόκκινου αναμφισβήτητα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο δουλειάς και εκπαίδευσης.

Οι συνοπτικές παραθέσεις των ερευνητών, όπως καταγράφονται στο βασικό αυτό εγχειρίδιο, προσδίδουν τον πλουραλιστικό χαρακτήρα που απαιτεί η δομή της συγγραφικής αυτής εργασίας. Αναμφίβολα είναι καλοδεχούμενη, όπως και κάθε άλλη που θα επιδιώκει την άρτια πληροφόρησή μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην αναγνωστική πορεία του πολύτιμου αυτού βιβλίου και περιμένουμε την επόμενη έκπληξη του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου