Τα νησιά τελούν υπό διωγμό καταγγέλλει ο Γ. Χατζημάρκος

Τα νησιά τελούν  υπό διωγμό καταγγέλλει  ο Γ. Χατζημάρκος

Τα νησιά τελούν υπό διωγμό καταγγέλλει ο Γ. Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 233 ΦΟΡΕΣ

Τριπλό χτύπημα από την 1η Ιανουαρίου

«Διωγμό» προς τα νησιά χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει αντιστάθμισμα, ενώ απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διχαστική τακτική ανάμεσα στα νησιά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς χθες σχετικά ο Περιφερειάρχης, δήλωσε καταρχήν:
«Η τιμωρητική πολιτική προς τα νησιά, λαμβάνει πλέον διαστάσεις διωγμού. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ένας συνδυασμός μέτρων έρχονται να εφαρμοστούν-και δεν έχει μόνο να κάνει με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, έχει να κάνει με την επιβολή φόρου διαμονής στον τουρισμό».

Θέλοντας να απαντήσει, μάλιστα, στο ερώτημα που ίσως θέτουν κάποιοι γιατί είμαστε η περιοχή που ανεβάζει το θέμα αυτό τόσο ψηλά, πολύ περισσότερο ίσως από άλλες περιοχές, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το εισόδημα στο Νότιο Αιγαίο προέρχεται σε ποσοστό 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από τις υπηρεσίες του τουρισμού.

«Οτιδήποτε λοιπόν-συνέχισε-έρχεται και μειώνει την ανταγωνιστικότητα και χτυπάει τη λειτουργία του τουρισμού, στρέφεται ευθέως κατά του εισοδήματος που έχει το Νότιο Αιγαίο, το οποίο, όμως, έρχεται να στηρίξει και το εισόδημα στη χώρα».

Σημείωσε, ακόμη, ότι, τουλάχιστον, στον τουρισμό σε ένα συντριπτικό ποσοστό, το μεγαλύτερο ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού, σε όλους τους δείκτες του όμως και αυτό είναι το εντυπωσιακό, είτε έχει να κάνει με αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις κτλ., το Νότιο Αιγαίο έχει την πρωτιά.

Γι’ αυτό ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι ο φόρος διαμονής έρχεται και πλήττει κυρίαρχα το Νότιο Αιγαίο, όπως βεβαίως και η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ.

Όσο αφορά, μάλιστα, σε όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται τελευταία περί ισοδύναμων ή άλλων μέτρων ή άλλων πολιτικών που θα έρθουν να στηρίξουν τη νησιωτικότητα και το κενό που δημιουργεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος: «Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο, και σ’ αυτό είμαι απόλυτος-και παρακαλώ πάρα πολύ όποιος θέλει να εφαρμόσει νησιωτική πολιτική και να νομοθετήσει μέτρα που στηρίζουν τη νησιωτικότητα καλοδεχούμενα είναι πάντα-αλλά δεν υπάρχει κανένα μέτρο το οποίο να έρθει να μπορέσει να αντικαταστήσει την επιρροή που έχουν στη ζωή στα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό να το κάνουμε σαφές και ξεκάθαρο».

Κλείνοντας, ο κ. Χατζημάρκος, απηύθυνε έκκληση για να σταματήσει «ο διχασμός αυτός ο οποίος γίνεται, η διχαστική πολιτική ανάμεσα σε μεγάλα και μικρά, πλούσια και φτωχά, υψηλής και χαμηλής ταχύτητας (σ.σ. νησιά) και όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί οι οποίοι είχαν μία καθαρά πολιτική τακτική να διχάσουν και τις τοπικές κοινωνίες της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και όλους τους φορείς ούτως ώστε να μην είναι ενιαίο το μέτωπο». Και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι γιατί το πέτυχαν.

Λυπάμαι γιατί πέτυχαν αυτή την αισχρή τακτική αυτοί οι οποίοι την εμπνεύστηκαν, γιατί πέτυχε τον στόχο της και σ’ αυτό έχουν ευθύνη οι εκπρόσωποι του Νοτίου Αιγαίου συνολικά».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη