Καταλυτική παρέμβαση για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Καταλυτική παρέμβαση για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Καταλυτική παρέμβαση για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 439 ΦΟΡΕΣ

Θα προσληφθούν 30 άτομα για αντιμετώπιση των αναγκών από την Περιφέρεια

Ο μεγαλεπίβολος στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2018 να ενισχύσει με προσωπικό το Νοσοκομείο της Ρόδου και το ΕΚΑΒ γίνεται πραγματικότητα με τη διάθεση πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για την πρόσληψη περίπου τριάντα ατόμων για δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έπειτα από μία εξαιρετική συνεργασία, όπως είπε, που είχε με τη Διοικήτρια του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος κα Κατερίνα Χατζηστρατή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, χθες, ο κ. Χατζημάρκος από κοινού με τη Διοικητήρια, στο γραφείο της στο Νοσοκομείο, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζανετίδη, ενώ κατά διαστήματα συμμετείχαν και Διευθυντές κλινικών.

Ξεκινώντας, ο Περιφερειάρχης, έδωσε το στίγμα κάνοντας γνωστή την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να κινηθεί σε μία νέα φιλοσοφία όσο αφορά στη στήριξη του κρίσιμου τομέα της υγείας και των δομών της. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την απόφαση για ενίσχυση των δομών υγείας από λειτουργικής πλευράς, μετά τη διαπίστωση ότι ενώ στα νησιά της Περιφέρειας το επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού τους κρίνεται ικανοποιητικό, πολλές εξ αυτών είτε υπολειτουργούν, είτε παραμένουν σφραγισμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε χθες την απόφαση πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού, που απαιτείται για τη λειτουργία και μιας τρίτης χειρουργικής αίθουσας στο Νοσοκομείο Ρόδου-σημειωτέον ότι διαθέτει έξι χειρουργικές αίθουσες εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν μόνο οι δύο-καθώς και για τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (σ.σ. Ογκολογικής κλινικής), μόλις ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των χώρων.

Πιο αναλυτικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να χρηματοδοτήσει:
- την πρόσληψη 12 ατόμων που θα ενισχύσουν τις δομές του ΕΚΑΒ στο νησί της Ρόδου, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε Γεννάδι και Έμπωνα στη Νότια Ρόδο, με προοπτική χρηματοδότησης επιπλέον προσωπικού για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε Κω και Κάλυμνο.

- την πρόσληψη περίπου 15 νοσηλευτών – ο ακριβής αριθμός και οι ειδικότητες θα αποσαφηνιστούν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου – για τη λειτουργία της τρίτης χειρουργικής αίθουσας και της Ογκολογικής Κλινικής.

Μάλιστα, γι’ αυτό το τελευταίο, επειδή επικρατεί μία σύγχυση, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για τη μεγάλη επένδυση που μελετάται να γίνει στο Νοσοκομείο, που είναι το ακτινοθεραπευτικό. Όπως τους εξήγησε, χθες, και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Νικήτας Μόσχος, το αμέσως επόμενο, αυτονόητο και απολύτως επιβεβλημένο βήμα είναι να λειτουργήσει μέσα στο Νοσοκομείο μία μονάδα η οποία θα είναι για τις χημειοθεραπείες.

- Τη χρηματοδότηση, λοιπόν, της διαμόρφωσης και του εξοπλισμού της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (πρώην Νεφρολογική κλινική) για την προετοιμασία των φαρμάκων που χορηγούνται στις χημειοθεραπείες, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.

Την προσεχή Δευτέρα εξάλλου, το θέμα έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να τρέξουν τάχιστα οι διαδικασίες. Ευχής έργον, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, είναι αυτό το εξάμηνο-επτάμηνο, να τρέξουν παράλληλα οι δύο διαδικασίες, ώστε όταν αυτό θα τελειώσει τεχνικά ως έργο να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία με το προσωπικό για να λειτουργήσει.

- στο πλαίσιο της λειτουργίας της τρίτης χειρουργικής αίθουσας θα επιδιωχθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και η αντιμετώπιση των οδοντιατρικών περιστατικών παιδιών με αναπηρία, όπου απαιτείται ολική νάρκωση και εξειδικευμένο προσωπικό, τόσο ιατρικό, όσο και νοσηλευτικό.

Ερωτηθείς, μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών αυτών των παιδιών, είπε ότι σύμφωνα με την περιγραφή του οργανογράμματος του Νοσοκομείου, αυτό εντάσσεται στη λειτουργία μίας χειρουργικής αίθουσας επιπλέον και με αυτές τις πρωτοβουλίες ανοίγει προοπτική και γι’ αυτό.

Η Διοικήτρια συμπλήρωσε ότι απαιτούνται και εξειδικευμένοι οδοντίατροι και, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οδοντίατροι του ΕΣΥ που να έχουν εξειδικευθεί σε αυτό το αντικείμενο και επιπλέον η ενίσχυση με αναισθησιολόγους που παρά το γεγονός ότι έχουν προκηρύξει τις θέσεις και βρίσκονται σε μία διαδικασία εδώ και ενάμιση χρόνο για να διοριστούν, αρνούνται τις θέσεις συνεχώς και μάλιστα συνολικά αυτό το έκαναν δεκατέσσερα άτομα.

Ερωτηθείσα, διευκρίνισε ακόμη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Νοσοκομείο με τον οδοντιατρικό σύλλογο αφού είναι ιδιώτες και δεν μπορούν να μπουν ιδιώτες στο νοσοκομείο, ενώ μέσα από εκπαίδευση των οδοντιάτρων του νοσοκομείου μπορεί να γίνει κάτι. Επίσης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει και οδοντιατρική μονάδα μέσα στο χειρουργείο. Και δήλωσε επ’ αυτού: «Μόνο με το σωστό τρόπο εμείς θα λειτουργήσουμε. Τα υπόλοιπα δεν μπορώ εγώ να τα χρεωθώ, για κανένα λόγο».

Σημειώνεται ότι για όλα τα παραπάνω, ο Περιφερειάρχης βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τη μορφή συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου, που θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων. Υπολογίζεται ότι μόνο για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ της Ρόδου, για διάστημα δύο ετών μίνιμουμ, η χρηματοδότηση από πλευράς της Περιφέρειας, θα ανέλθει από 1 έως 1,4 εκατ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Για μας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η υγεία είναι ύψιστη προτεραιότητα και μια διαρκής προσπάθεια να απαντήσουμε αποτελεσματικά, στο πρόβλημα που αποτελεί και την μεγαλύτερη πηγή αγωνίας για τους νησιώτες μας. Είχαμε σήμερα μια εξαιρετική συνεργασία με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου, στη βάση των δικών μας αποφάσεων να κινηθούμε το 2018, πάνω σε νέα φιλοσοφία, όσον αφορά τον τομέα της υγείας στα νησιά μας.

Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι παύουμε να διοχετεύουμε όλη την ενέργειά μας στις υποδομές και μπαίνουμε στο επίπεδο της λειτουργίας των υποδομών. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του προσωπικού και ειδικότερα του νοσηλευτικού, όπου υπάρχουν οι σοβαρότερες ελλείψεις».

«Για το 2018, ο στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, να συμβάλουμε ώστε το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ να αποκτήσουν το απαραίτητο προσωπικό.

Η ίδια αγωνία άλλωστε ήταν εκείνη που μας ώθησε στις αρχές της θητείας μας, να υπερβούμε το στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και να θεσπίσουμε οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν στα νησιά μας. Σήμερα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, όχι μόνο γιατί την πρωτοβουλία μας μιμήθηκαν στη συνέχεια και άλλες Περιφέρειες και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, αλλά κυρίως γιατί σήμερα 60 γιατροί στελεχώνουν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλο το Νότιο Αιγαίο, λόγω των δικών μας οικονομικών κινήτρων».

Η κα Χατζηστρατή
Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, καταρχήν, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και το π.σ. για την πρωτοβουλία και τους συνεχάρη για τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της Περιφέρειας για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως και για τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αφού μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματά μας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ογκολογική μονάδα, τονίζοντας ότι είναι κάτι σημαντικό γιατί αφενός η Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων, είναι το «εργαστήριο» ουσιαστικά όπου θα γίνεται η προπαρασκευή των φαρμάκων αυτών τα οποία θέλουν ένα ιδιαίτερο χώρο που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στο Νοσοκομείο.

Αυτός, λοιπόν, θα φτιαχτεί και απαιτεί ένα μεγάλο κόστος το οποίο και έρχεται να καλύψει η Περιφέρεια αλλά και γενικότερα τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό όπου θα γίνονται οι χημειοθεραπείες.

Επίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό θα διατεθεί από πόρους της Περιφέρειας και έτσι θα εξοικονομήσουν προσωπικό για να λειτουργήσουν τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, και επιστημονικό προσωπικό που θα εποπτεύει τη διαδικασία. Σημείωσε, ακόμη, ότι πέρα από την πρακτική λειτουργία της ποιοτικότερης προσφοράς υπηρεσιών υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς, ταυτόχρονα συμβάλλει στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων, που, όπως υπολογίζεται από τον φαρμακοποιό του Νοσοκομείου, ανέρχονται περί τις 250.000 ευρώ ετησίως και οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Επίσης, θα είναι μεγάλη επιτυχία η λειτουργία μιας ακόμη χειρουργικής αίθουσας αφού θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του αριθμού των ασθενών που βρίσκονται σε μακροσκελείς λίστες αναμονής, ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, συμβάλλει και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, τόνισε η κα Χατζηστρατή.

Όσο αφορά στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε οργανικές θέσεις, θύμισε ότι έχουν προσληφθεί 43 μόνιμοι εργαζόμενοι το 2016 και το 2017 προσλαμβάνονται σιγά-σιγά και άλλοι μόνιμοι. Επίσης, 23 επικουρικοί και μόνιμοι γιατροί αν και τους καθυστερεί η διαδικασία επειδή έχουν την επιλογή αν προσληφθούν και σε άλλα νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας να προτιμήσουν εκείνα. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα συζήτησε το θέμα αυτό με την ηγεσία του Υπουργείου για ν’ αλλάξει αυτή η διαδικασία ώστε να μπορεί να έχει το Νοσοκομείο τους γιατρούς που χρειάζεται.

Όπως εξήγησε, δύο καρδιολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες λιμνάζουν εξαιτίας αυτού του ζητήματος ενώ έχουν κάνει τις κρίσεις το χρόνο που έπρεπε. Παράλληλα, έχουν προσλάβει προσωπικό από τον ΟΑΕΔ με δωδεκάμηνη θητεία η οποία θα μετατραπεί σε διετή και μάλιστα αυτές τις ημέρες προσλαμβάνονται ακόμα 15 από τον ΟΑΕΔ με το ίδιο καθεστώς.

Επίσης, δόθηκαν παρατάσεις σε επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό που είχαν προσληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και αυτοί είναι στη δύναμη του Νοσοκομείου. Όπως σημείωσε, τέλος, η κα Χατζηστρατή, σε γιατρούς δεν είναι τόσο άσχημα το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα αλλά το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να ενισχύεται συνέχεια γιατί έχουν συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη