Έγινα Βοηθός Μητρότητας γιατί ήθελα οι γυναίκες να έχουν μια γλυκιά ανάμνηση του τοκετού τους

Έγινα Βοηθός Μητρότητας γιατί ήθελα οι γυναίκες να έχουν μια γλυκιά ανάμνηση του τοκετού τους

Έγινα Βοηθός Μητρότητας γιατί ήθελα οι γυναίκες να έχουν μια γλυκιά ανάμνηση του τοκετού τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 931 ΦΟΡΕΣ

«Αυτό που εγώ στερήθηκα, είναι υπέροχο να βοηθάω άλλες γυναίκες να το ζουν»

Γράφει η Ευαγγελία-Φαίδρα Παπακαλοδούκα

Η Λυδία, είναι Βοηθός Μητρότητας. Στόχος της είναι να συνδράμει, ώστε η έγκυος γυναίκα να «απολαύσει» τόσο την εγκυμοσύνη, όσο και την γέννα της. Ώστε ο τοκετός, όχι μόνο να μην την φοβίσει, αλλά να την ισχυροποιήσει στα επόμενα πατήματα της ως νεα μητέρα.

Απο το blog της, www.mamalydia.gr, μοιράζεται εδω και χρόνια τις σκέψεις της σχετικά με τους πολλαπλούς ρόλους της σύγχρονης γυναίκας, και συχνά έχει αναφερθεί, στις δυο γέννες της, οι οποίες συνοδεύονται απο ένα κενό μνήμης, καθώς βρισκόταν σε ολική νάρκωση και στις δυο.

Αυτό το κενό, την ώθησε σιγά σιγά να αναζητά τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες δεν θα διανύουν την εγκυμοσύνη τους με φόβο και άγνοια, αλλά θα έχουν την κατάλληλη στήριξη, απο ψυχολογική ως και εγκυκλοπαιδική, ώστε να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Κάπως έτσι οδηγήθηκε στον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας, ώστε σήμερα να είναι η μόνη πιστοποιημένη Βοηθός Μητρότητας Ρόδου.

Πρωταρχικός της στόχος λοιπόν, όπως η ίδια μας λέει, είναι να γίνει πεποίθηση των γυναικών οτι η στιγμή της γέννας, δεν είναι η στιγμή «που πάμε να μας ξεγεννήσουν, αλλά η στιγμή που Εμείς πάμε να γεννήσουμε».


Όταν η αντίληψη της γυναίκας, για τον ρόλο της στην δική της γέννα, γίνει πιο συνειδητή και ενεργή, τότε η όλη εμπειρία γίνεται πιο προσωπική, και η μητέρα ξεκινάει την διαδρομή της μητρότητας με μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό της.

Στόχος δεν είναι η εγκυμονούσα να ακολουθήσει κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές ή μορφές γέννας, αλλά να βιώσει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό που η ίδια επιθυμεί, πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που ορίζουν η ίδια η εγκυμοσύνη της, και ο/η επιβλέπων γιατρός της.

Έτσι, η Βοηθός Μητρότητας, δεν καθορίζει το αν η εγκυμονούσα θα γεννήσει, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, με φυσικό τοκετό ή με καισαρική, αλλά είναι δίπλα στην μέλλουσα μητέρα, και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την διάρκεια του τοκετού.

Είναι εκεί, για να απαντήσει σε όλες τις απορίες της και πάνω απ΄ όλα για να τονώσει την αυτοπεποίθηση της, και να προσφέρει συναισθηματική στήριξη, τόσο στην ίδια όσο και στον σύζυγο της. Πρακτικά, η Βοηθός την ενημερώνει για το κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης και την προετοιμάζει για τον τοκετό της.

Την στιγμή του τοκετού, είναι εκεί για όσο αυτός διαρκέσει, προσπαθώντας να την χαλαρώσει, και με λεκτική στήριξη και με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Γυναίκες που διένυσαν την εγκυμοσύνη και την γέννα τους, παρέα με την Λυδία, όπως η Ιωάννα, έχουν να θυμούνται, οτι «αν και ήταν η πρώτη μου γέννα, ένιωθα ‘διαβασμένη’ γιατί ήξερα τι συνέβαινε και όσο όλο κυλούσαν ομαλά, τόσο πιο ήρεμη ένιωθα».

Η Βοηθός Μητρότητας, παρέχει συμβουλές ως προς την εγκυμοσύνη, αλλά δεν διεξάγει κανενός είδους ιατρικές πράξεις.

Σύμφωνα όμως με τον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας, μέσω της συναισθηματικής στήριξης και σωματικής ανακούφισης που προσφέρει, συμβάλλει σε ένα επιτυχημένο τοκετό, μειώνοντας την διάρκεια του, τις πιθανότητες χρήσης επισκληριδίου ή άλλης αναισθησίας, καθώς και της επιλογής καισαρικής τομής.


Ο ρόλος της όμως δεν σταματά εδω, γιατί μέσω των συναντήσεων τους, οι μέλλουσες μητέρες μαθαίνουν για τα οφέλη του θηλασμού, και δέχονται πρακτική βοήθεια ως προς αυτόν. Ταυτόχρονα, εξοικειώνονται σχετικά με θέματα που αφορούν το νεογέννητο τους, όπως μπάνιο, παιδικό μασάζ, ντύσιμο, αλλαγή πάνας.

Παράλληλα με την δράση της ως Βοηθός Μητρότητας, η Λυδία είναι και πιστοποιημένη συνεργάτης του Attachment Parenting Hellas, και στον χώρο που διατηρεί (MamaLydia’s House) παρέχει συμβουλές σε γονείς σχετικά με την «θετική διαπαιδαγώγηση» των παιδιών τους. Μια διαπαιδαγώγηση χωρίς ξύλο και τιμωρίες, που ενισχύει την σχέση των γονιών με τα μικρά τους, βοηθάει στην αυτοπεποίθηση των παιδιών, στην σχέση του ζευγαριού, στην στήριξη της μητέρας.

Στον ίδιο χώρο, διοργανώνονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλισης για παιδιά, εμπνευσμένες απο την παιδαγωγική προσέγγιση Μοντεσσόρι, απο 1-5 ετών, τμηματικά βάσει των ηλικιών τους. Μέσω αυτών, τα μικρότερα παιδιά έρχονται σε επαφή με παιχνίδια που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα τους, τον συντονισμό όρασης-κίνησης, την συγκέντρωση, την αυτοεξυπηρέτηση, την αυτοπεποίθηση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ο χώρος είναι προσαρμοσμένος ώστε να τους δίνει το ερέθισμα να ασχοληθούν με το ελεύθερο παιχνίδι, τα χρώματα, την μουσική, τα μαθηματικά, Ανεπαίσθητα, μέσα απο το παιχνίδι, κεντρίζει το ενδιαφέρον τους και αναδεικνύει τις κλίσεις τους.

Οι γονείς που επισκέπτονται τον χώρο, έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και οι ίδιοι, παρέα με τα παιδιά τους, να ανακαλύψουν κλίσεις τους, να μοιραστούν τις γονεικές τους εμπειρίες και ανησυχίες, αλλά και να λαμβάνουν μέρος στις ανοικτές συζητήσεις που διοργανώνονται, με την συμμετοχή του κλινικού ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή Χουρδά Ιωάννη, σχετικά με θεματικές που άπτονται της γονεικότητας. Και πάνω απ΄ όλα να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα μικρά τους, ξεκινώντας απο την προγεννητική προετοιμασία τους και συνεχίζοντας μετά την γέννηση τους.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου