Οσμή σκανδάλου ή ωμή πραγματικότητα;

Οσμή σκανδάλου ή ωμή πραγματικότητα;

Οσμή σκανδάλου ή ωμή πραγματικότητα;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 165 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Φίλιππος Ζάχαρης
(zachfil64@gmail.com)

Σκάνδαλα στην ελληνική κοινωνία εν μέσω κρίσης και νέες αποκαλύψεις έρχονται να συνταράξουν το ήδη τεταμένο κλίμα από τα συλλαλητήρια και τις πατριωτικές φωνές, που μετέβαλαν σημαντικά την τρέχουσα επικαιρότητα. Πρόκειται για το νέο σκάνδαλο της Novartis στο οποίο εμπλέκονται, κατά τα φαινόμενα, πολλά ηχηρά ονόματα της πολιτικής αλλά και κάθε λογής παρατρεχάμενοι.

Η λογική στην αντίδραση κάποιων πολιτών σχετίζεται με την συνήθεια «να ακούμε συχνά για σκάνδαλα και να μην τιμωρούνται οι ηθικοί αυτουργοί» ή στο ότι και πάλι «δεν θα πάει κανείς φυλακή». «Το ξέρουμε», λένε, «το τροπάρι, το έχουμε ξαναδεί το έργο…». Με αυτήν όμως την λογική δεν επιλύονται βασικά προβλήματα, πολύ περισσότερο από την στιγμή που πρόκειται για σκάνδαλα.

Η νέα υπόθεση με τις μίζες, τις συνταγογραφήσεις, τις τιμολογήσεις και την προνομιακή μεταχείριση και προώθηση φαρμάκων της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα της δικογραφίας, έρχεται να προκαλέσει στην κυριολεξία έμφραγμα στην φαρμακοβιομηχανία, καθώς ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου πιθανά και για άλλες εταιρείες που ίσως ακολουθούσαν παρόμοιες πολιτικές.

Βέβαια, κάθε σκάνδαλο θα πρέπει να στοιχειοθετείται από συγκεκριμένες κατηγορίες και αποδεικτικά στοιχεία, και δεν αρκούν μόνο οι μάρτυρες που βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς προστασίας.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η όλη ιστορία είναι περίπλοκη και στην οποία πιθανά να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν θα πρέπει όμως με κάθε τρόπο και μέσον να σπιλώνονται χωρίς αποδείξεις η υπόληψη και το κύρος τους, όταν δεν υπάρχουν οι αποδείξεις αυτές.

Η ιστορία θα πάρει τον δρόμο της. Το δυστύχημα είναι όμως ότι πιθανά να βρεθούν στο στόχαστρο άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση, και όλα αυτά για να καλυφθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Μετά από κάθε σκάνδαλο, νομοτελειακά, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για το ποιος ή ποια θα παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, τι αξιακού μεγέθους είναι, και τι πολιτικές επιπτώσεις θα έχει η παραπομπή αυτή. Και στο παρελθόν όλα αυτά αξιολογήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να μην δημιουργηθεί εξαίφνης πολιτική κρίση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι όλα τα έκανε για να αποσιωπηθεί το συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής και να γίνουν πρόωρες εκλογές υπό το βάρος του σκανδάλου. Δεν συμφωνώ.

Όμως και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Υπερβολές, θα έλεγα. Σκάνδαλα – και δη μεγάλα - λαμβάνουν χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, ας μην το ξεχνάμε.

Υπάρχουν ακόμη πολλά από αυτά που δεν έχουν καν εξιχνιαστεί, τεράστιες μίζες που δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλεπάλληλες εμπλοκές πολιτικών προσώπων που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Δεν θα αναφερθώ σε αυτά για ευνόητους λόγους.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε ένα τόσο διεφθαρμένο κράτος όπως η Ελλάδα δεν συμβαίνουν τερατουργήματα. Αλλιώς δεν θα είχαμε αυτή την θέση στον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς.
Οι ανακοινώσεις για τις κατηγορίες που αφορούν το εν λόγω σκάνδαλο διαδέχονται η μία την άλλη: Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, με κατηγορίες εμπλοκής εταιρίας μέλους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε έκνομες ενέργειες, ο σύνδεσμος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως «διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες».

Για «ατεκμηρίωτη» και «διάτρητη» δικογραφία κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος για την υπόθεση της Novartis, που βλέπει, επιπλέον, προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. «Υπήρχαν υπάλληλοι που έκρυψαν έγγραφα. Μην ανησυχείτε. Σιγά - σιγά θα τα βρούμε όλα», δήλωσε από την πλευρά της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται για την τιμολόγηση των φαρμάκων της εταιρίας Novartis.

Ως μια από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής, αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, χαρακτήρισε, τέλος, το σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Και πολλές άλλες αντιδράσεις. Ασφαλώς και τον πρώτο λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Αρκεί να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την ιστορία. Αρκεί να μην αποσιωπηθεί με την πάροδο των ημερών. Αρκεί να μην μπει και πάλι, όπως στο παρελθόν, στο περιθώριο.

Και πάνω απ΄όλα να μην θιγεί έτσι αβίαστα η υπόληψη κανενός. Να μην χρησιμοποιηθεί, εν ολίγοις, ως ρετσινιά για τον κάθε πιθανά εμπλεκόμενο. Οι προεκτάσεις, με λίγα λόγια, ενός τέτοιου σκανδάλου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν ειδικά αυτή την περίοδο όπου η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ναδίρ.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"