Επαφές με εκπροσώπους φορέων είχε κυβερνητικό κλιμάκιο

Επαφές με εκπροσώπους φορέων είχε κυβερνητικό κλιμάκιο

Επαφές με εκπροσώπους φορέων είχε κυβερνητικό κλιμάκιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 335 ΦΟΡΕΣ

Για το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας στο πλαίσιο συνεργασίας με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, για τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Αν και κατά δήλωση των μελών του δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο στη Ρόδο το οποίο θα είναι το δωδέκατο κατά σειρά, εντούτοις υλοποιούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις διήμερες εργασίες του που κατά πάσα πιθανότητα προγραμματίζονται για τις 16 και 17 Απριλίου.

Το κλιμάκιο απαρτίζουν οι Αχιλλέας Ρουσιάκης, Αλέξης Χριστόπουλος και Όλγα Αθανίτη, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες το πρωί στην περιφέρεια με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής μας, παρουσία του συντονιστή νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Αποστολίδη.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν ότι όλα τα αναπτυξιακά συνέδρια πραγματοποιούνται με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, και στάθηκαν ιδιαίτερα στη νησιωτικότητα, την οποία ανέδειξαν ως εμπόδιο όλοι οι φορείς με τους οποίους συναντήθηκαν.
Σημειώνεται ότι επίσκεψη κλιμακίων έγινε και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις και στα υπόλοιπα.

Από την πλευρά της η κα Aθανίτη δήλωσε μεταξύ άλλων: «βρισκόμαστε εδώ για να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς και όλα τα οργανωμένα τμήματα για την προετοιμασία του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Στο κομμάτι νησιωτικότητας έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από την πλευρά της κυβέρνησης γι’ αυτό είναι επιλογή το αναπτυξιακό συνέδριο νοτίου Αιγαίου να έχει δύο σκέλη. Το ένα να αφορά τη Δωδεκάνησο και το άλλο τις Κυκλάδες γιατί υπάρχουν διαφορές σε πολλά επίπεδα και ιδιαιτερότητες ακόμα και μεταξύ των νησιών του Αιγαίου.

Μας ενδιαφέρει εξαιρετικά και έχουμε αποκομίσει από τις συναντήσεις τη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας όλων των εκπροσώπων της κοινωνίας να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν με προτάσεις.
Αυτό που μας απασχολεί είναι η ουσιαστική συζήτηση και ο διάλογος στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου αλλά κυρίως η συνέχεια μετά από το συνέδριο, δηλαδή ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική συμμετοχή για την υλοποίηση των προγραμμάτων των εξαγγελιών και των μέτρων των ιδεών που θα προκριθούν και αυτό αποτελεί σημαντικό στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για κάθε έναν ξεχωριστά.

Η κυβέρνηση διεκδικεί νέους δρόμους και νέους ορίζοντες με μία δημοκρατική εμπλοκή όλων των ανθρώπων που ζούν και εργάζονται σε αυτή τη χώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Ρουσιάκης: «σήμερα ήμασταν στη Ρόδο πήγαμε και στο Καστελλόριζο όπου καταγράψαμε τα ζητήματα της περιοχής και τους καλέσαμε στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Το αναπτυξιακό συνέδριο είναι το δωδέκατο συνέδριο στη σειρά. Άλλο κλιμάκιο βρίσκεται στην Κάρπαθο και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στα νησιά της βόρειας Δωδεκανήσου. Στόχος είναι η δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη ενώ θα υπάρξει ανάπτυξη και στο πλαίσιο της διαφορετικότητας κάθε νησιού».
Τέλος από την πλευρά του ο κ. Χριστόπουλος είπε και τα εξής: «πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και αυτό μας κάνει διακριτούς από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και αυτά καθορίζουν και τις ευθύνες που έχουν ο αντίπαλοί μας για την κατάσταση στην οποία φθάσαμε σήμερα.

Σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες μίας πλαστής ανάπτυξης που είχε δημιουργηθεί με καλά κρυμμένα δανεικά από τον κόσμο που καρπώνονταν λίγοι. Εμείς ψηφίσαμε αναπτυξιακό νόμο το 2016 (ενώ ο προηγούμενος νόμος είναι του 1982), κυβερνώντας στην ουσία μία χώρα που ήταν ερείπια.

Προσπαθούμε μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο να ενσωματώσουμε τα στοιχεία που θα απλώσουν τις πολιτικές μας και τα οφέλη τους σε όλη τη χώρα. Εμείς θέλουμε να αμβλύνουμε τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Τα συνέδρια αυτά δεν είναι μια φιέστα αλλά ένας οργανωμένος πολιτικός σχεδιασμός που τα αποτελέσματά του θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τον υπηρετήσουν όλοι οι συμμετέχοντες δηλαδή η κοινωνία.
Στα συνέδρια που έγιναν μέχρι τώρα έχουν εξαγγελθεί μία σειρά από δράσεις πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στα πρώτα στάδια της υλοποίησης.

Η νησιωτικότητα της περιοχής είναι ένα ζήτημα και είναι μέσα στον προβληματισμό μας για το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Εμείς θα δώσουμε βάρος στην παιδεία, την υγεία, και τον πολιτισμό, και εσείς πρέπει να αξιοποιήσετε τη Μεσαιωνική πόλη. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Ο συντονιστής νομαρχιακής επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Αποστολίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως όλοι οι φορείς και η κοινωνία συμφωνούν για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν αλλά αναζητούνται οι λύσεις. «Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις αλλά το ζήτημα είναι να βρούμε την κοινή συνιστώσα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας περιλαμβάνει όλους τους τομείς, αλλά θα πρέπει να τα συνθέσουμε όλα προς όφελος της κοινωνίας.

Στόχος είναι να δουλέψουμε όλοι από κοινού ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας κυβερνητικό πλάνο για την περιοχή μας σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Ώστε μετά από πολλές δεκαετίες να κάνουμε τα Δωδεκάνησα ένα χώρο πρότυπο όπως ήταν κάποτε» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη