Εκδήλωση του Αναγνωστηρίου Καλύμνου για τον Νικόλαο Πλαστήρα

Εκδήλωση του Αναγνωστηρίου Καλύμνου για τον Νικόλαο Πλαστήρα

Εκδήλωση του Αναγνωστηρίου Καλύμνου για τον Νικόλαο Πλαστήρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 259 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το βράδυ της Κυριακής, 22 τρέχοντος, η εκδήλωση του Αναγνωστηρίου με ομιλητή τον καταξιωμένο ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο.

Ο ομιλητής μίλησε για τον Νικόλαο Πλαστήρα. Συγκεκριμένα, το θέμα του ήταν: «Νικόλαος Πλαστήρας: Ο άνθρωπος, ο στρατιώτης, ο πολιτικός».
Το Αναγνωστήριο συνεργάστηκε γι’ αυτή την εκδήλωση με το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων που εδρεύει στο νησί μας και του οποίου διοικητής υπήρξε ο θρυλικός Μαύρος Καβαλάρης. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τον σημερινό διοικητή του, κ. Αντώνιο Μητάφη, και με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Στρατού Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, συνδιοργάνωσαν μια άρτια εκδήλωση, …μνημόσυνο στον μεγάλο αυτόν αξιωματικό, πολιτικό και άνθρωπο.

Στην είσοδο της αίθουσας είχε στηθεί από το 5/42 Σ.Ε. Έκθεση Φωτογραφίας από την ιστορία της θρυλικής αυτής Στρατιωτικής Μονάδας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και προσωπικών διακρίσεων στα πεδία των μαχών του Νικολάου Πλαστήρα (μετάλλια, προαγωγές κλπ.). Μέσα στην αίθουσα ήταν άλλο ένα ταμπλό με φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αφορούσαν τις εξαιρετικές σχέσεις του Νικολάου Πλαστήρα με την Κάλυμνο και το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Μιχάλης Κυράννης από το ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ.


Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτη Γιαμαίου, ακολούθησε σύντομη αναφορά στην ιστορία του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων από τον διοικητή του, Συνταγματάρχη κ. Αντώνιο Μητάφη. Με λόγο γλαφυρό, με ιστορικά στοιχεία παρμένα από την ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που αφορούσαν την 105ετή πορεία της Στρατιωτικής αυτής Μονάδας και με στεντόρεια φωνή ο ομιλητής συγκίνησε το ακροατήριο που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, τονώνοντας, παράλληλα, το φρόνημα των ακριτών συμπατριωτών μας αλλά και των παρισταμένων αξιωματικών και οπλιτών.


Στη συνέχεια, ο εκλεκτός προσκεκλημένος Σαράντος Καργάκος, με το γνωστό του «καργάκειο» ύφος και με τον πλούτο των ιστορικών στοιχείων που επικαλέστηκε, σκιαγράφησε την πολυδιάστατη προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ιστορία της πατρίδας μας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Γι’ αυτό και το χειροκρότημα του ακροατηρίου ήταν πολύ θερμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του αδικοχαμένου πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου και του Νικολάου Πλαστήρα που -συμπτωματικά- και οι δύο κατάγονταν από το ίδιο χωριό, το Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.


Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κάλυμνο

Λιμάνι εισόδου-εξόδου η Κάλυμνος έως και 31 Δεκεμβρίου 2024-Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!