«Η περιφέρεια δεν εκβιάζεται» δηλώνει ο Φιλ. Ζαννετίδης για το θέμα των ελαιοτριβείων

«Η περιφέρεια δεν εκβιάζεται» δηλώνει ο Φιλ. Ζαννετίδης  για το θέμα των ελαιοτριβείων

«Η περιφέρεια δεν εκβιάζεται» δηλώνει ο Φιλ. Ζαννετίδης για το θέμα των ελαιοτριβείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1317 ΦΟΡΕΣ

Μετά και τις διαμαρτυρίες των παραγωγών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Η περιφέρεια δεν εκβιάζεται», δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης παίρνοντας θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες με τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο νησί, μετά και τις διαμαρτυρίες των παραγωγών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, και μιλώντας για το θέμα που ανέδειξε η «Ροδιακή» τόνισε ότι η περιφέρεια δεν εμπλέκεται στο ζήτημα και ότι τα ελαιοτριβεία είναι υπεύθυνα να λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να τηρήσουν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Μάλιστα είπε ότι οι ελαιοτριβείς προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους χρησιμοποιούν τους παραγωγούς, φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη Ρόδο, προσθέτοντας ότι οι καλλιεργητές μπορούν να εξυπηρετούνται από όσα ελαιοτριβεία εξακολουθούν να λειτουργούν.

«Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται ξανά να χρησιμοποιηθούν οι παραγωγοί προκειμένου κάποιοι ελαιοτριβείς να λύσουν τα προβλήματα που έχουν σχετικά με τη νομοθεσία αναφορικά με τη λειτουργία των ελαιοτριβείων τους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ελαιοτριβεία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά εμάς η περιφέρεια είναι ελεγκτικός μηχανισμός και αδειοδοτούσα αρχή των επιχειρήσεων αυτών.

Είναι επιχειρήσεις που οφείλουν να προσαρμόζονται με την κείμενη νομοθεσία και όχι να χρησιμοποιούν τους παραγωγούς και να ρίχνουν το μπαλάκι αλλού, οπουδήποτε αλλού εκτός από αυτούς. Έχουν την ευθύνη της προσαρμογής στην κείμενη νομοθεσία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στη Ρόδο υπάρχουν αυτή την ώρα έξι ελαιοτριβεία που λειτουργούν κανονικά με όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Αυτό γίνεται μόνο στη Ρόδο. Πουθενά αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που γίνεται εδώ, η μεταξύ τους καταγγελία συνεχώς είναι θέμα προς συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Και προκειμένου να λύσουν τα θέματά τους προσφεύγουν στην εύκολη λύση χρησιμοποιώντας τους παραγωγούς και την πίεση των παραγωγών που θέλουν να βγάλουν το λάδι τους και να κάνουν τη δουλειά τους» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε:
«Η περιφέρεια δεν εκβιάζεται, εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Επαναλαμβάνω ότι στη Ρόδο λειτουργούν νομίμως έξι ελαιοτριβεία, τα υπόλοιπα κατά δικές τους δηλώσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας του προβλήματος που έχει ανακύψει με το πυρηνελαιουργείο το οποίο πρόσφατα ανέλαβαν ελαιοτριβείς να το λειτουργήσουν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό έγινε το Σεπτέμβριο, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποκατάστασης και λειτουργίας του, δίνουμε και το χρόνο που πρέπει αλλά το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται εκεί δεν θα μεταφέρεται στους παραγωγούς προκειμένου να πιέζεται η περιφέρεια να μην τηρεί τη νομοθεσία που πρέπει. Εμείς εδώ δεν εκβιαζόμαστε. Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν όλοι τη νομοθεσία και να μην εκβιάζουν καταστάσεις.

Αν θα διαβάσετε το δημοσίευμα που έγινε με το πρωτοσέλιδο ενώ σχεδόν κάθε τόσο χτυπούν τα τηλέφωνά μας, η ευθύνη λένε ότι είναι στην περιφέρεια και τι κάνει η περιφέρεια… Εμείς δεν έχουμε ευθύνη στο να βρούμε χώρους που θα εναποθέσουν την πυρήνα. Είναι ευθύνη των ιδίων. Υποχρεούνται οι ίδιοι από το νόμο. Όπως έχουν βρει άλλοι χώρους και έχουν αδειοδοτηθεί από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Αν δεν μπορούν υπάρχει το πηρυνελαιουργείο για το οποίο έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά η λειτουργία του, αλλά δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι άλλο σε αυτό τον τομέα» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για τον μύκητα
Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στον μύκητα που δυστυχώς έχει προσβάλει τον ελαιόκαρπο και στη Ρόδο λέγοντας ότι έχουν σταλεί δείγματα προς ανάλυση και ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα του μύκητα που έχει προσβάλει δυστυχώς το νησί μας, είναι ένα θέμα που παρακολουθείται από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι συνεχώς έξω παρακολουθούν το θέμα έχουν πάρει δείγματα έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο εργαστήριο στην Αθήνα προκειμένου να έχουν τις επιστημονικές απαντήσεις και αναλύσεις ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Το γλοιοσπόριο είναι ένας μύκητας που τελευταία μπήκε στην Ελλάδα έπληξε την Πελοπόννησο και την Κρήτη και στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου όταν δεν μπορούσε να παρέμβει κανείς ούτε και τώρα βέβαια μπορεί, έπληξε και τη Ρόδο.
Το παρακολουθούμε και σε συνεργασία και με άλλες περιφέρειες και με το αρμόδιο υπουργείο. Ακόμα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τελούν υπό την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο και έτσι αναμένουμε οδηγίες», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης μιλώντας για την ποιότητα του ελαιολάδου είπε ότι επιχειρείται αυτό το διάστημα να προσδοθεί στο λάδι της Ρόδου ότι είναι χαμηλής ποιότητας. «Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε ούτε το συμμεριζόμαστε. Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει προκειμένου να μειωθούν και οι τιμές της Ρόδου όπως έγινε σε άλλα μέρη είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε την ποιότητα του λαδιού μας και τους παραγωγούς μας. Σε αυτούς τους εκβιασμούς δεν μπαίνουμε» δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος