Αναδρομή στη Ρόδο του 1949

Αναδρομή στη Ρόδο του 1949

Αναδρομή στη Ρόδο του 1949

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 632 ΦΟΡΕΣ

Απίστευτο κι όμως, αληθινό. Η Ρόδος μας που με την πρώτη ημέρα της αποτίναξης του τυραννικού ζυγού, άνοιξε τις πύλες της για όλους τους λαούς, ως τόπος ελευθερίας, δικαίου και διακίνησης ιδεών και αγάπης, «χάρισε» σε ένα επιφανή Αμερικανό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ήταν ο Ραλφ Τζόνσον Μπαντς (Bunche) διπλωμάτης, πολιτικός επιστήμονας, ακαδημαϊκός, διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες της Ρόδου για το Παλαιστινιακό και κύριος συντελεστής της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών κρατών, με πρώτη την Αίγυπτο. Η υπογραφή έλαβε χώραν στο Ξενοδοχείο των Ρόδων στις 24 Φεβρουαρίου 1949, όπου και η φωτό.

Την 1η Μαρτίου 1949 άρχισαν οι συνομιλίες στη Ρόδο μεταξύ Ισραήλ και Υπεριορδανίας, ακολούθησαν αυτές των Λιβάνου-Ισραήλ και Συρίας-Ισραήλ, για να φτάσουμε στην κατάπαυση του πυρός, στη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, των αντιπάλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την υπογραφή, υποδέχτηκαν το τέκνο της ως Ήρωα, η Νέα Υόρκη του έδωσε την τιμητική ταινία (ticker tape), και παρήλασε στους δρόμους του Μπρονγουαίη, το Λος Άντζελες καθιέρωσε «Ημέρα Μπουνς» και στις 10 Δεκεμβρίου 1950 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ήταν ο πρώτος έγχρωμος που έπαιρνε Νόμπελ. Εμείς; Δεν του χαρίσαμε ούτε ένα δρόμο. Ούτε ένα δρόμο, στο γεγονός της υπογραφής. Αφερίμ-Εύγε!..

Κώστας Τσαλαχούρης

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους