Νερά Καλλιθέας (16): Μεγάλης αξίας η σειρά γραμματοσήμων των Θερμοπηγών Καλλιθέας-Συνεδρίου

Νερά Καλλιθέας (16): Μεγάλης αξίας η σειρά γραμματοσήμων των Θερμοπηγών Καλλιθέας-Συνεδρίου

Νερά Καλλιθέας (16): Μεγάλης αξίας η σειρά γραμματοσήμων των Θερμοπηγών Καλλιθέας-Συνεδρίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2430 ΦΟΡΕΣ

Πανάκριβες και οι σειρές της γερμανικής κατοχής

Νερά Καλλιθέας. Με την ευκαιρία του 21ου Υδρολογικού Συνεδρίου, κυκλοφόρησαν γραμματόσημα με την επισήμανση «XXI Congresso Idrologico».

Η εκτύπωση της σειράς-είναι η μοναδική για την ιταλική κατοχή στα νησιά, με τοπικά θέματα, ιδιαίτερα ιπποτικά, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φλορεστάνο ντι Φάουστο-είναι λιθογραφική και έγινε στο Μιλάνο στα Τυπογραφεία των Μπαστέττι και Τουμινέλλι.

Τα γραμματόσημα μέχρι την αξία των 1,25 L. κυκλοφόρησαν από το Ταχυδρομικό Γραφείο που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις των Θερμοπηγών, με επικεφαλής ένα υπάλληλο του Ταχυδρομείου Ρόδου.

Η σειρά αυτή είναι πολύ σπάνια και η ακριβότερη από όλες που κυκλοφόρησαν, κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, στα νησιά. Τελευταία, σε διεθνείς δημοπρασίες πουλήθηκαν οι σειρές, μέχρι και 6.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον ευπατρίδη και γνωστό συλλέκτη, αείμνηστο Γεράσιμο Μ. Ζησιμάτο, δεν μας είναι γνωστές επιστολές που να ταχυδρομήθηκαν από την Καλιθέα.

Η ειδική σφραγίδα για τις επιστολές «Therme di Calithea Rodi (Egeo)», αποσύρθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1930. Τα γραμματόσημα χωρίς οδόντωση κάθετα, αριστερά ή δεξιά, ζεύγος χωρίς οδόντωση, λωρίδα τεσσάρων γραμματοσήμων χωρίς οδόντωση είναι πανάκριβα και δυσεύρετα.

Κατά τη βρετανική Διοίκηση 1945-1947, χρησιμοποιήθηκε η σφραγίδα των Θερμοπηγών, με την ίδια ημερομηνία, 29 Νοεμβρίου 1937, σε χαριστικές σφραγίσεις διαφόρων γραμματοσήμων και δελταρίων της Ρόδου-είναι, όμως, ευχερέστατα διακριτές.

Σημειώνουμε ότι ορισμένα γραμματόσημα της Γερμανικής κατοχής της Ρόδου, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτά της σειράς «XXI Congresso Idrologico». Τέλος τα γραμματόσημα του Kαστελλορίζου της γαλλικής κατοχής (1915-1921) είναι τα ακριβότερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους