Νερά Καλλιθέας (17): Τα χρονογραφήματα της εποχής, λοιδορούσαν του θαμώνες των Θερμοπηγών

Νερά Καλλιθέας (17): Τα χρονογραφήματα της εποχής, λοιδορούσαν του θαμώνες των Θερμοπηγών

Νερά Καλλιθέας (17): Τα χρονογραφήματα της εποχής, λοιδορούσαν του θαμώνες των Θερμοπηγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 622 ΦΟΡΕΣ

Οι περισσότεροι προέρχονταν από την Αίγυπτο

Νερά Καλλιθέας. Ο διοικητής των Ιταλικών Νησιών του Αιγαίου Μάριο Λάγκο, με τους Αιγύπτιους συνέδρους κατά τη διάρκεια του 21ου Υδρολογικού Συνεδρίου, που διεξήχθη στη Ρόδο και Κω, το Σεπτέμβριο του 1930.

Η πρόσκληση αυτή ήταν επιβεβλημένη, διότι την εποχή του Μεσοπολέμου, οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονταν για παραθερισμό στη Ρόδο, προέρχονταν από την πατρίδα των Φαραώ.

Δεν ήταν μόνο οι Ροδίτες που είχαν επιχειρήσεις στη χώρα του Νείλου, και επέστρεφαν τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και Ευρωπαίοι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και του Πορτ Σάιντ, όπως και ντόπιοι.

Τότε, με την έναρξη των Θερμοπηγών είδαν το φως στον τοπικό Τύπο ορισμένα χρονογραφήματα που λοιδορούσαν αυτούς ή τις κυρίες που χρησιμοποιούσαν το θεραπευτικό νερό, το τσιλόνερο, όπως και αυτά που προέρχονταν, από τον άγιο Σουλά, την Κω, και τα άλλα νησιά, με αποτέλεσμα οι στήλες να γνωρίζουν πραγματικές πιένες-μεταφορικά, φυσικά.

Να ένα δείγμα γραφής: «…Εκεί κι οι πιο σοβαροί άνθρωποι καταντούν κωμικοί. Για φαντάσου, ένα πολυσέβαστο πρόσωπο, που στην κοινωνική ζωή σου, μόλις κατορθώνεις να τον αντικρίζεις, με σέβας και με φόβο, να βαστά κι αυτός σαν κι εσένα ένα ποτήρι, κι ύστερα από μια ρουφηξιά, να σουφρώνει τα χείλη και να ζαρώνει τα μούτρα, σε τέτοιο βαθμό, που απ’ τα γέλια κινδυνεύεις να βγάλεις πρόωρα τα νερά που ήπιες…

Η κατάσταση αυτή βαστά μια ώρα. Κι εκεί που όλοι κάνουν τον περίπατό τους, κουτσοπίνοντας και σιγοκουβεντιάζοντας, άξαφνα, σαν κουρδισμένες μηχανές παίρνουν δρόμο, άλλοι βαστώντας την κοιλιά, κι άλλοι τη μέση, τραβούν ίσια πάνω, για την… άνω Ιερουσαλήμ…» Και συνεχίζει…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους