Νερά Καλλιθέας (19): Η είσοδος, η πέργκολα, με τη Ροτόντα και τις κρήνες οδηγούν στην τελειότητα!

Νερά Καλλιθέας (19): Η είσοδος, η πέργκολα, με τη Ροτόντα και τις κρήνες οδηγούν στην τελειότητα!

Νερά Καλλιθέας (19): Η είσοδος, η πέργκολα, με τη Ροτόντα και τις κρήνες οδηγούν στην τελειότητα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 906 ΦΟΡΕΣ

Από τις καλύτερες Θερμοπηγές της Μεσογείου...

Νερά Καλλιθέας. Η είσοδος των Θερμοπηγών με τη ροτόντα όπου οι κρήνες με το ιαματικό νερό. Τη Ροτόντα, ανατολίτικου στυλ, με τα σκαλάκια, την εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Πιέτρο Λομπάρντι. Αυτό, όμως που εντυπωσίαζε ήταν η είσοδος με την πέργκολα..

Σε όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα οι Ιταλοί χαρακτήριζαν την είσοδο ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ-πέργκολα, παρτέρια, δεξιά κι αριστερά γραφεία και αίθουσες για τη διεύθυνση, κυκλικές σκάλες, παντού χοχλάκια με σχέδια εκπληκτικά όπου το άσπρο και το μαύρο μας οδηγούν στην τελειότητα. Ναι, την χαρακτήριζαν μνημειώδη και ήταν έργο, του αρχιτέκτονα Αρμάντο Μπερναμπίτι. Μεγαλοπρέπεια αφάνταστη, έργο καταπληκτικό και γιατί όχι ποιητικό.

Όλες οι κατασκευές έδεναν μεταξύ τους, με την περιοχή, το τοπίο, που διαμόρφωσαν οι αρχιτέκτονες και ο εργολάβος με πρόσθετες εργασίες επί των σπηλαίων που προϋπήρχαν, και τη θάλασσα Να, γιατί χαρακτηρίστηκε σαν μια από τις καλύτερες Θερμοπηγές της Μεσογείου. Ειδικά για τα δέντρα που παραγγέλθηκαν για το δρόμο που ενώνει τη Ρόδο με την Καλιθέα ειδικά από τη διασταύρωση του χωριού Κοσκινού, έγινε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι ομοιόμορφα και η διαδρομή να δείχνει όμορφη, υπέροχη, ωραία.

Λέγεται ότι επί εποχής Μάριο Λάγκο, για τα διαφημιστικά τουριστικά φυλλάδια για τις Θερμοπηγές, διατίθεντο περισσότερα κονδύλια και από τη διαφήμιση για το Αλμπέργκο ντε λε Ρόζε. Τόσο μεγάλη προσοχή έδιναν για το επίτευγμά τους αυτό, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Μεσοπολέμου και όλες οι μεγάλες Δυνάμεις προετοιμάζονται. Πρώτο τους μέλημα είναι οι εξοπλισμοί. Το βλέμμα της Ιταλίας, είναι πλέον στραμμένο προς την Ανατολική Αφρική, την ιταλική Σομαλία και σε λίγο προς την Αβησσυνία.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους