Νερά Καλλιθέας (20): Οι Θερμοπηγές ΚΑλλιθέας, στο βιβλίο «L’ Italia a Rodi», δια χειρός Μάριο Λάγκο

Νερά Καλλιθέας (20): Οι Θερμοπηγές ΚΑλλιθέας, στο βιβλίο  «L’ Italia a Rodi», δια χειρός Μάριο Λάγκο

Νερά Καλλιθέας (20): Οι Θερμοπηγές ΚΑλλιθέας, στο βιβλίο «L’ Italia a Rodi», δια χειρός Μάριο Λάγκο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 580 ΦΟΡΕΣ

Δεν τον δέχτηκε ποτέ ο Μουσολίνι…

Νερά Καλλιθέας. Η είσοδος των Θερμοπηγών τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους, και στη μικρή φωτό, του Οίκου Αλινάρι, στα τελευταία χρόνια του Μεσοπολέμου, με διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο.

Όπως ήδη αναφέραμε αποτελεί έργο, με όλη την είσοδο, του αρχιτέκτονα Αρμάντο Μπερναμπίτι.

Η Ιταλία, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε πολυτελέστατο λεύκωμα με τα επιτεύγματά της στη Ρόδο, με τίτλο «L’ Italia a Rodi», στο οποίο, στην ενότητα τουρισμός, αναφέρει τις Θερμοπηγές Καλιθέας, ως ένα σημαντικό αξιοθέατο, που δημιουργήθηκε από μοντέρνες εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες στο τέλειο, από ιατρικής πλευράς, και δημοσιεύει στη σελίδα 108, δύο φωτογραφίες, την είσοδο με τη Ροτόντα και το κυκλικό κτίριο με τον Έρωτα, με τη χαρακτηριστική γαλλική λέξη «promenoir», μέρος περιπάτου, νυφοπάζαρο, διάδρομος…

Για την Ιστορία, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών, το κείμενο στο βιβλίο αυτό, έγραψε ο ίδιος ο Μάριο Λάγκο, που τότε ζούσε στο Κάπρι. Εκδότης εμφανίζεται το «Istituto poligrafico dello Stato», τρόπον τινά, το ιταλικό Εθνικό Τυπογραφείο, και στις 148 σελίδες του, εκτός από το κείμενο, περιλαμβάνει δύο χάρτες, 175 φωτογραφίες και δύο πανοράματα.

Όμως, όπως ξέρουμε, το ρέμα του ποταμού, δεν γυρίζει πίσω… Ο Λάγκο, από το 1943, έχασε όλες τις θέσεις και πέθανε λησμονημένος στο ιταλικό θέρετρο, στις 27 Απριλίου 1950. Σημειώνουμε επίσης, ότι από την ημέρα της αναχωρήσεώς του από τη Ρόδο, προσπάθησε πολλάκις, να συναντηθεί με τον Μουσολίνι, όμως, εκείνος του έκλεισε ερμητικά όλες τις πόρτες!..

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους