Νερά Καλλιθέας (22): Το Ξενοδοχείο "Θέρμαι", οι φασιστικές δέσμες και η ιστορία του ως νοσοκομείο...

Νερά Καλλιθέας (22): Το Ξενοδοχείο "Θέρμαι", οι φασιστικές δέσμες και η ιστορία του ως νοσοκομείο...

Νερά Καλλιθέας (22): Το Ξενοδοχείο "Θέρμαι", οι φασιστικές δέσμες και η ιστορία του ως νοσοκομείο...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2130 ΦΟΡΕΣ

Ήθελαν τη Ρόδο καλύτερη της Βηρυτού

Νερά Καλλιθέας. Με την έναρξη της λειτουργίας των Θερμοπηγών, εκτός των ξενοδοχείων που υπήρχαν στην πόλη της Ρόδου, για τους επισκέπτες, κατασκεύασε στην οδό Δούκα των Αμβρουζίων, μεγάλο ξενοδοχείο-με τα δεδομένα της εποχής- το «Grande Albergo delle Terme», με τις δέσμες του fascio, δεξιά και αριστερά της κεντρικής αψίδας, στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Οι ράβδοι αυτοί, που υποδήλωναν την ισχύ και τη δύναμη, κύρια χαρακτηριστικά του φασισμού του Μπενίτο Μουσολίνι, ήταν σύμβολο του κόμματος που ίδρυσε ο ίδιος, του PNF (Partito Nazionale Fascista), και της πορείας που πραγματοποιήθηκε από τις 22 μέχρι 29 Οκτωβρίου 1922, της «πορείας προς τη Ρώμη», για την κατάληψη της εξουσίας.

Με τον τρόπο αυτό, ήθελε να αυξήσει τη δυνατότητα της Ρόδου, σε πρότυπες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, για προσέλκυση τουριστών, ειδικά από τη Μητρόπολη και στη συνέχεια από την Αίγυπτο. Ήθελε να «σπάσει» το μονοπώλιο της γαλλικής Βηρυτού, όχι μόνο ως κέντρου πολιτισμού, αλλά και τουρισμού.

Τα σύννεφα του πολέμου, όμως, ειδικά από τον Ιταλοαβησσυνιακό πόλεμο, δεν το επέτρεψαν… Με την απελευθέρωση, όσο το Νοσοκομείο «Ρετζίνα Έλενα», βρισκόταν υπό τον ιταλικό έλεγχο, με προεξάρχουσες τις σόρες, τις καλόγριες, το ξενοδοχείο λειτούργησε από τους Άγγλους, ως νοσοκομείο, και στη συνέχεια και από την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσου, παρά το γεγονός ότι το «Ρετζίνα Έλενα» κατελήφθη αμέσως-δεν περιμέναμε τις Συμφωνίες Ειρήνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους