Ο ταρσανάς και το κηφηναριό που ήρτεν για να μας φωτίσει στην υλοτομία !..

Ο ταρσανάς και το κηφηναριό που ήρτεν για να μας φωτίσει στην υλοτομία !..

Ο ταρσανάς και το κηφηναριό που ήρτεν για να μας φωτίσει στην υλοτομία !..

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 786 ΦΟΡΕΣ

Πασίγνωστοι οι Ροδίτες μαραγκοί και υλοτόμοι

Μαντράκι. Ο Ταρσανάς. Εκατοντάδες χρόνια, εδώ, στο ίδιο σημείο, «χτίζονταν» τα πλοία των αρχαίων, των βυζαντινών, των ιπποτών, του σουλτάνου και στις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τη δεκαετία του εξήντα, των ιδιωτών.

Η φωτό είναι αψευδής μάρτυρας ότι ο Ροδίτης τεχνίτης και μαραγκός γνώριζε από τα γεννοφάσκια την ξυλουργία, όπως ο Συμιακός, ο Καστελλοριζιός, ο Καλύμνιος και οι άλλοι Δωδεκανήσιοι και δεν περίμεναν το κηφηναριό, τους υλοτόμους που ήρταν από την Ιταλία να τους διδάξουν την τέχνη ή την υλοτομία.

Εκείνα τα σκληρά χρόνια του 18ου και 19ου αιώνα, οι προπαππούδες μας, πήγαιναν απέναντι ως χτίστες, υλοτόμοι, μαραγκοί για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Ήταν φημισμένοι σε όλη την Ανατολή και προτιμούνταν παντού.

Απλώς το κηφηναριό ήρτεν για να φάει κανένα κομμάτι ψωμάκι, στη νέα κτήση του “Μάρε Νόστρουμ". Η Σεγαρία του Αλλιότι που απασχολούσε πάνω από διακόσιους-αριθμός διακόσια- ειδικευμένο προσωπικό ήταν γνωστή σε όλη τη Βαλκανική και σ’ αυτή την Ιταλία. Το ενσταντανέ που παρατηρούμε, δεμένο με τα κτίρια της παραλίας, είναι απόλυτα επιτυχημένο, ειδικά ο ταρσανάς είναι πραγματικός ανάγλυφος πίνακας…

Δεν περιμέναμε κανένα να μας μάθει... Απόδειξη, μέχρι σήμερα, η επιπλοποιία Σαλαχούρη, που από τις αρχές του 20ού αιώνα, «ντύνει» σπίτια, ξενοδοχεία, μεγάλες σάλες… Υπήρχαν επίσης πολλές ιδιωτικές ξυλουργικές επιχειρήσεις όπως της οικογένειας Τσουβαλά, του Σπόργιτα Μιχαήλ, του Κυριελέησο, και Εβραίων συμπατριωτών μας, που χάθηκαν στη διάρκεια του Πολέμου…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους