Ο στρατηγός Νικολαΐδης, κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο στρατηγός Νικολαΐδης, κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο στρατηγός Νικολαΐδης, κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6093 ΦΟΡΕΣ

Πώς δεν έγινε Πρόεδρος της Αργεντινής...

Πικρής παρένθεσης, συνέχεια. Ο θάνατος βρήκε τον στρατηγό Κριστίνο Νικολαΐδη, Δωδεκανήσιο, με ρίζες από τη Χάλκη, σε ηλικία 86 χρόνων.

Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο της Κόρντοβα Parque Los Alamos, χωρίς καμιά εισαγγελική εντολή, η σορός του ήταν σκεπασμένη με τη σημαία της Αργεντινής και αποτεφρώθηκε.

Η πρώτη Χούντα ήταν υπό τον στρατηγό Βιντέλα 1976-1980, η δεύτερη υπό τον στρατηγό Βιόλα, 1980-1981, η τρίτη υπό τον Γκαλτιέρι, 1981-1982, και η τετάρτη αποτελούνταν από την τριανδρία Κριστίνο Νικολαΐδη στρατηγό, πτέραρχο Hughes Jorge Augusto (1931-1993) και το ναύαρχο Ρουμπέν Φράνκο (1927- ), όπου κανονικά έπρεπε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Νικολαΐδης, δεν τη δέχτηκε, και ο ίδιος ανέθεσε την αρχηγία του Κράτους στο συνταξιούχο στρατηγό Ρεϋνάλντο Μπενίτο Αντόνιο Μπινιόνε (1928- ) και στις 10 Δεκεμβρίου 1983, παρέδωσαν την εξουσία στον πολιτικό Ραούλ Αλφονσίν.

ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ ΦΩΤΟ

Έτσι έκλεισε ο κύκλος των στρατιωτικών δικτατοριών στην Αργεντινή από το 1976 μέχρι το 1983. Ο Νικολαΐδης κατηγορήθηκε, επίσης, ότι κάηκαν με εντολή του όλα τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών για τις εξαφανίσεις, και ειδικά παιδιών, και για το μακελειό της πόλεως Μαργκαρίτα Μπελέν όπου βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν 11 μαχητές αντάρτες Μοντονέρος-άλλοι 4 εξαφανίστηκαν, τη νύχτα 12 προς 13 Δεκεμβρίου 1976.

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί το άρθρο που οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αφιέρωσαν στον Κριστίνο Νικολαΐδη, στις 17 Ιουνίου 1982, δηλαδή μια μέρα πριν αναλάβει την ηγεσία του στρατού. Αποτελείται από 695 λέξεις, και τον χαρακτηρίζει ως αντικομμουνιστή, αδίστακτο, με όψη μπουλντόγκ στην εμφάνιση, στιβαρό και μετρίου αναστήματος. «Όταν τον συναντώ μού δημιουργείται αίσθημα τρόμου», είπε μια μεσήλικας, «αλλά είναι καλός άνθρωπος!..».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους