Παγκαρπαθιακό Μνημόσυνο των Αποδήμων Καρπαθίων στην Κάρπαθο

Παγκαρπαθιακό Μνημόσυνο των Αποδήμων Καρπαθίων στην Κάρπαθο

Παγκαρπαθιακό Μνημόσυνο των Αποδήμων Καρπαθίων στην Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 277 ΦΟΡΕΣ

Πριν από 35 χρόνια, ιδρύθηκε στην Αμερική το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα με σκοπό να διαφυλάξει και να διαδώσει την πολιτισμική παράδοση και κληρονομιά της Καρπάθου στην Αμερική.

Γι’ αυτό ίδρυσε το "Καρπάθικο Σπίτι της Αμερικής", ένα από τα πιο αξιόλογα ομογενειακά πολιτιστικά κέντρα, δημιούργησε ταμείο υποτροφιών και ανέλαβε την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, το 1988, καθιέρωσε το Παγκαρπαθιακό μνημόσυνο, για να τιμήσει την μνήμη των αποθανόντων μελών, ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος.

Πριν από πέντε χρόνια, σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε το ΔΣ του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Αμβρόσιο αποφασίστηκε η τέλεση ετήσιου μνημόσυνου και στην Κάρπαθο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εν Αμερική αποθανόντων συμπατριωτών μας.

Εφέτος, για τετάρτη συνεχή χρονιά, το αρχιερατικό μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, τελέστηκε στον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας στα Πηγάδια. Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, συνεχάρει το Ίδρυμα και τους Καρπάθιους της Αμερικής για το έργο και προσφορά τους στην Κάρπαθο και στην Αμερική και τους διαβεβαίωσε ότι η εκκλησία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και του μνημοσύνου, που παρακολούθησαν εκατοντάδες συμπατριωτών μας, ακολούθησε δεξίωση στο Εκκλησιαστικό μέγαρο με την συνεργασία της Εκκλησιαστικής επιτροπής. Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκε καφές, αναψυκτικά και άλλα εδέσματα.

Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο ο Μανώλης Κασσώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του Παν-Καρπαθιακού μνημοσύνου, που άρχισε πριν από 29 χρόνια στην Αμερική και τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνεται και στην Κάρπαθο.

Στην συνέχεια οι κυρίες Σοφία Λογοθέτη και Άννα Μικροπαντρεμένου αναφέρθηκαν στο ιστορικό των πρωτοπόρων Καρπαθίων μεταναστών και διαφόρων κοινωνικών γεγονότων συνδεδεμένα με την ζωή των πρώτων Καρπαθίων μεταναστών, ενώ προβαλόταν σχετικές φωτογραφίες.

Στους: Νικόλαο Μαστροπαναγιώτη που έφτασε στην Αμερική το 1872, Ιωάννη Λειβαδιώτη 1874, Μανώλη Μαρτή 1875, Αντώνη Μαστροπαναγιώτη 1890, Μηνά Παζαρζή 1891, Χατζημανώλη Σακέλλη 1899 και Μανώλη Χατζησταμάτη 1899.

Στην Μαρία Διακομιχάλη - Παζαρζή, η πρώτη Καρπαθιά που ήρθε στην Αμερική το 1905. Στην Φραγκουλιά Παζαρζή, το πρώτο Καρπαθόπουλο που γεννήθηκε στην Αμερική το 1908.

Στους Νίκο Σαϊτη & Βενετσιάνα Ασλανίδη, ο πρώτος Καρπάθικος γάμος στην Αμερική το 1913. Στην οικογένεια του Μανώλη και Βαγγέλας Σταματάκη, μια από τις πρώτες Καρπαθιακές οικογένειες της Αμερικής το 1917. Στην κηδεία Νικολάου Μανωλιού, μια από τις πρώτες Καρπάθικες κηδείες που έγιναν στην Αμερική.

Μανώλης Κασσώτης

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου