Η κοκαΐνη και τα χάπια  είχαν προορισμό το Ισραήλ«Φρένο» σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και χαπιών ecstasy έβαλε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου με την σύλληψη τριών αλλοδαπών που θα μετέφεραν με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρόδο, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών!

Πρόκειται για μία 27χρονη Γερμανίδα, έναν 24χρονο και έναν 27χρονο από τη Λετονία, ενώ αναζητείται 45χρονος Ισραηλινός ο οποίος και μετέφερε στο νησί μας τις μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών που θα παραλάμβαναν οι τρεις συλληφθέντες!
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν τρεις βαλίτσες που περιείχαν περισσότερα από 9 κιλά κοκαΐνης, περίπου 1,5 κιλά μεθαμφεταμίνης και 4.900 ναρκωτικά χάπια, τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ολλανδία και θα κατέληγαν στο Ισραήλ.

Για την μεγάλη αυτή επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. χθες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Ταξίαρχος Φώτης Νικολόπουλος και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, Αστυνόμος Β΄ Λεωνίδας Ψαραδάκης οι οποίοι και αναφέρθηκαν στις ενέργειες που είχαν γίνει για την διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο αστυνομικός Διευθυντής δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στο προσωπικό της Δίωξης για αυτή τους την επιτυχία.

Η καμαριέρα, οι βαλίτσες και η «ξαφνική» αναχώρηση
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η αστυνομία, οι τρεις βαλίτσες με τις ναρκωτικές ουσίες ήρθαν στο νησί μας, πιθανώς μαζί με τον 45χρονο Ισραηλινό στις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και κατέλυσε σε τουριστικό κατάλυμα της Ρόδου. Ο αλλοδαπός διέμεινε στη Ρόδο μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία και φέρεται να εγκατέλειψε το δωμάτιο όπου διέμενε, αφήνοντας ωστόσο πίσω του τις δύο βαλίτσες, οι οποίες εντοπίστηκαν αρκετές ημέρες αργότερα από το προσωπικό του τουριστικού καταλύματος.

Άμεσα ενημερώθηκε η αστυνομία και σε έλεγχο που έγινε στις 3 Οκτωβρίου 2016 διαπιστώθηκε πως οι δύο βαλίτσες ήταν ειδικά τροποποιημένες καθώς είχαν διπλό πάτο και περιείχαν κοκαΐνη βάρους 4.508 γραμμαρίων, μεθαμφεταμίνη βάρους 1.475 γραμμαρίων και 4.900 χάπια ecstasy!

Από εκείνη τη στιγμή το δωμάτιο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και οι αστυνομικοί περίμεναν πλέον τον άνθρωπο που θα πήγαινε για να παραλάβει τις βαλίτσες.


Πράγματι προχθές το πρωί η 27χρονη Γερμανίδα και ο 27χρονος Λετονός πήγαν στο δωμάτιο και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς της Δίωξης την ώρα που παραλάμβαναν τις βαλίτσες για λογαριασμό του Ισραηλινού.
Επακολούθησε έρευνα στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι δύο συλληφθέντες, όπου εντοπίστηκε ο 24χρονος συνεργός τους επίσης από τη Λετονία και επιπλέον βρέθηκε μια ακόμη ειδικά τροποποιημένη βαλίτσα με επιμελώς κρυμμένη ποσότητα κοκαΐνης βάρους 4.670 γραμμαρίων. Όπως, προέκυψε η συγκεκριμένη βαλίτσα είχε παραδοθεί προ ημερών από τον 45χρονο στην 27χρονη για περαιτέρω μεταφορά της.
Συνολικά κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
•    Κοκαΐνη συνολικού βάρους 9 κιλών και 178 γραμμαρίων.
•    Μεθαμφεταμίνη βάρους 1 κιλού και 475 γραμμαρίων.
•    (4.900) χάπια ecstasy.

Διεθνής δράση
 Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η «δράση» των εμπλεκομένων ήταν διεθνής όπως και η διαδρομή των ναρκωτικών ουσιών, ενώ άγνωστο παραμένει αν αντίστοιχη μεταφορά είχε γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν.

Σίγουρο πάντως θεωρείται ότι όλα τα μέλη του «κυκλώματος» είχαν συγκεκριμένους ρόλους.
Από τη μελέτη του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε:

•    διακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2016 είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση με διεθνικό χαρακτήρα και σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,

•    διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί ως μέλη στο παράνομο διεθνές δίκτυο και ενεργώντας κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης (τα στοιχεία του οποίου ερευνώνται), ταξίδεψαν στη χώρα μας με σκοπό να μεταφέρουν διαδοχικά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε άλλο κράτος,


•    διευκρινίστηκαν οι ρόλοι των εμπλεκομένων (αρχηγός-μεταφορέας-αποθηκευτής),
•    σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης, η μεθοδολογία και το προφίλ της εγκληματικής οργάνωσης και
•    προσδιορίστηκε το δρομολόγιο που ακολουθούσαν οι συλληφθέντες καθώς και ο τελικός προορισμός τους.
Βάσει των στοιχείων αυτών οι μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ολλανδία και θα κατέληγαν στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διασαφηνιστεί πλήρως όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι διώξεις
Οι τρεις συλληφθέντες χθες συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους κ.κ. Κώστα Διακονή και Κώστα Ταμπάκη οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η οποία και άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εισαγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού με όλες τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.

Και οι τρεις ζήτησαν και πήραν προθεσμία έως τη Δευτέρα προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, ενώ συνεχίζεται η κράτησή τους.

 

Ο δικηγόρος Κώστας Διακονής