Η Περιφέρεια στηρίζει την προσπάθεια του δήμου για  την πολιτιστική πρωτεύουσα

Mε αφορμή την β’ φάση υποψηφιότητας της Ρόδου για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν.Αιγαίου Κάλλιστος Διακογεωργίου, τονίζει την σπουδαιότητα της προσπάθειας και την ανάγκη για  πανστρατιά από όλους τους Ροδίτες ,για τον μεγάλο αυτό στόχο.

 

Δεν μιλάμε πλέον για το πώς θα ξεκινήσουμε την υποψηφιότητα της Ρόδου αλλά πώς θα δώσουμε νέα ώθηση στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Άλλωστε πρόκειται ταυτόχρονα για συλλογικό και προσωπικό στοίχημα του καθενός  και της κάθε μιας.

Ο κοινός σκοπός είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης και να την αναβαθμίσουμε ώστε να είναι πανέτοιμη για τον μεγάλο στόχο.Για την άρτια δομή της μεγάλης αυτής προσπάθειας απαιτείται μια συντονισμένη και μεθοδική προσέγγιση πολλών θεμάτων .Να μην ξεχνάμε ότι η ανάδειξη της Ρόδου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 αφορά όλη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία που θα αναδείξει τις ομορφιές και τον πολιτισμό όλων των νησιών μας.

Παράλληλα με την πανάρχαιη ιστορία της Ρόδου, δίπλα στην περπατησιά της στην Ιστορία, υπάρχει το σήμερα, το τώρα. Η Ρόδος λοιπόν σήμερα χρειάζεται μια σειρά από παρεμβάσεις με συντονισμένη δράση των τοπικών αρχών της. Π.χ, αποτελεί στοίχημα για την πόλη να αναπτύξει τον κοινωνικό χαρακτήρα της οδικής ασφάλειας  ώστε στους δρόμους μας να μην χάνονται άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Οι συνεχείς προσπάθειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και κυρίως των νέων παιδιών είναι προαπαιτούμενο για να μειώσουμε τα δυστυχήματα και να βελτιώσουμε την κυκλοφοριακή εικόνα της πόλης, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες της τουριστικής περιόδου, καλλιεργώντας τη σωστή οδική συμπεριφορά στους κατοίκους του νησιού. Με τις παρεμβάσεις της Περιφερειακής αρχής εξελίσσεται ένα συνεχώς όλο και πιο βελτιωμένο οδικό δίκτυο, αναγκαία προυπόθεση για την καλή κυκλοφορία στο νησί.

Η Ρόδος του αθλητισμού, η Ρόδος του Διαγόρα και όλων των ιστορικών αθλητών της, πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τις σύγχρονες αθλητικές εκδηλώσεις. Π.χ, το πρόσφατο φάιναλ φορ στο μπάσκετ με καρότσι που διεξήχθη στην πόλη μας με συμμετοχή και του Γ.Σ Δωδεκάνησος, ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση  διεθνούς χαρακτήρα ενώ παρόμοιας σπουδαιότητας είναι και ο ετήσιος μαραθώνιος στη Ρόδο που διεξάγεται πάντα με μεγάλη επιτυχία.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στα πλαίσια αυτής της μεγάλης προσπάθειας έχει στις προθέσεις της τη βράβευση εδώ στη Ρόδο των Ελλήνων  Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών και γι αυτό τον λόγο θα έλθει σε επαφή με τους αρχηγούς των αποστολών μας στους πρόσφατους αγώνες στο Ρίο. Το γεγονός αυτό θα ενισχύσει την β’ φάση της υποψηφιότητας της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, δείχνοντας ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και ότι υπάρχουν πρότυπα για την νέα γενιά.

Πρέπει συνεχώς να μεριμνούμε για βράβευση επιτυχημένων αθλητών ώστε να κινητοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των νέων ανθρώπων και να χτίσουμε πυλώνες πολιτισμού και ανθρωπισμού οι οποίοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της πόλης.
Αυτονόητο είναι ότι η Ρόδος πρέπει να διοργανώνει συνεχώς πολιτιστικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν οι χώροι, η εμπειρία οργάνωσης και διαχείρισης αλλά και η θέληση, ώστε να συνδυάζουμε τις διακοπές όλων των επισκεπτών στο νησί, με δόσεις πολιτισμού και ιστορίας.

Από μόνος του ο πολιτισμός είναι σύνθετο φαινόμενο. Είναι αποτύπωμα ιστορίας. Είναι οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Οι Ροδίτες είμαστε σάρκα απο την σάρκα αυτής της πόλης. Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μακριά. Αυτός είναι ο στόχος όλων μας για τη Ρόδο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η μεσσαιωνική πόλη, το πανάρχαιο λιμάνι, χρειάζονται στηρίγματα πλάι τους. Χρειάζονται δομές πολιτισμού και ανάπτυξης.

Γεγονός φυσικά είναι ότι οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τις μεγάλες διαφορές. Αυτές τις μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινή ζωή στην πόλη, στην κίνηση των ανθρώπων της, οφείλουμε να βελτιώσουμε. Καθαριότητα παντού, συντήρηση μνημείων, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις παντού.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας της Ρόδου είναι αυτονόητο ότι απαιτεί διεθνή προβολή για τα αξιοθέατα μας, για την ιστορία μας, για τα σύγχρονα τουριστικά μέρη μας, για τους ανθρώπους της. Έχουμε  χρέος εμείς στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, να κρατάμε ψηλά τη Ρόδο με το καθημερινό μας έργο .

Θα κερδίσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 εάν φανταστούμε ποιά Ρόδο θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για το  μέλλον αυτού του τόπου αλλά και  για το ένδοξο παρελθόν του. Τόσο η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου όσο και ο προσωπικά ο Περιφερειαρχής Ν.Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος είναι και θα είναι πάντα αρωγοί της μεγάλης αυτής συλλογικής προσπάθειας.