Ανθούλα Κατσιματίδη: Ζωή γεμάτη τέχνη, προσφορά, αλλά και πόνο

Ανθούλα Κατσιματίδη: Ζωή γεμάτη τέχνη, προσφορά, αλλά και πόνο

Ανθούλα Κατσιματίδη: Ζωή γεμάτη τέχνη, προσφορά, αλλά και πόνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1196 ΦΟΡΕΣ

Του Σταύρου Μαρμαρινού

Η Ανθούλα Κατσιματίδη είναι πολύπλευρη καλλιτέχνις, με συνεχείς δημιουργικές ανησυχίες σε διάφορους τομείς. Ως ηθοποιός έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα της υποκριτικής της ικανότητας. Εχει παίξει και σε αμερικανικές κινηματογραφικές ταινίες και μάλιστα με πρωταγωνιστή τον διάσημο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, με την Ανθούλα Κατσιματίδη και τη μητέρα της.Ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, με την Ανθούλα Κατσιματίδη και τη μητέρα της.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη, που κατάγεται από τη Νίσυρο, διετέλεσε βοηθός του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην Ομογένεια και στον Ελληνισμό. Μαζί με τις χαρές των επιτυχιών της, έζησε την τραγωδία της οικογένειάς της, όταν σε δύο χρόνια έχασε τους δύο αδελφούς της.

Για αρκετά χρόνια είναι στην ομάδα των εκφωνητών, κατά την ελληνική παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.
Η Ανθούλα Κατσιματίδη μιλώντας στο «Γυναίκα» του «Εθνικού Κήρυκα», χαρακτήρισε τον εαυτό της «ηθοποιό, συγγραφέα, παραγωγό και επιχειρηματία. Και Ελληνοαμερικάνα και φιλόζωη», πρόσθεσε γελώντας.

Συνάντηση με τον Πάπα. Δίπλα της, η μητέρα της και ο Μ. Μπλούμπεργκ.Συνάντηση με τον Πάπα. Δίπλα της, η μητέρα της και ο Μ. Μπλούμπεργκ.

Αγάπη για την Ελλάδα
Οι γονείς της γεννήθηκαν στη Νίσυρο, αλλά η ίδια γεννήθηκε στην Αστόρια. «Ομως, η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», είπε.

Σπούδασε Μάρκετιγκ και Διαφήμιση και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Κουίνς Κόλετζ, ως καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας. Για τέσσερα χρόνια είχε εργαστεί σε αμερικανική διαφημιστική εταιρεία.

«Ομως, είχα αποφασίσει να αλλάξω επαγγελματική καριέρα», πρόσθεσε η Ανθούλα Κατσιματίδη. «Ηθελα πάρα πολύ τότε και ήταν το όνειρό μου, να πάω να διδάξω Αγγλικά σε φροντιστήρια στην Ελλάδα. Ηθελα να ζήσω εκεί. Είχα γνωρίσει την Ελλάδα, όταν ήμουν 19 χρόνων. Οπότε, μέσα μου δούλευε αυτό το όνειρο, ότι κάποτε θα ήταν πολύ ωραίο να πήγαινα να ζήσω στην Ελλάδα».

Για να υλοποιήσει το όνειρό της αυτό, άρχισε βραδινές σπουδές για το μεταπτυχιακό της για να γίνει δασκάλα, ενώ την ημέρα δίδασκε Αγγλικά σε ένα Λύκειο. «Ετσι, χωρίς να έχω πάρει ακόμα το πτυχίο μου, ήδη δίδασκα», είπε.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη έκανε και Θεατρικές σπουδές στο Μανχάταν. «Πήγαινα σε διάφορους καθηγητές και σχολεία ηθοποιών», είπε. «Στον κλάδο αυτό, παρακολουθείς τάξη που είναι για φιλμ, για τηλεόραση, για θέατρο. Τα σπούδασα όλα αυτά». Μετά το διαφημιστικό γραφείο, εργάστηκε σε Λύκεια, ενώ για ένα διάστημα είχε διδάξει στο Κουίνς Κόλετζ, σε βραδινές τάξεις.

Στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου είναι και το όνομα του αδελφού της. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yeong-Ung YangΣτο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου είναι και το όνομα του αδελφού της. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yeong-Ung Yang

Δίπλα στον Κυβερνήτη
Υστερα από ένα διάστημα, άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος του τότε κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, για κοινοτικά θέματα. Συγκεκριμένα, ήταν αρμόδια για τις σχέσεις του κυβερνήτη με τις διάφορες κοινότητες και ιδιαίτερα των Ελλήνων, Κυπρίων, Αρμενίων, Πολωνών, Σέρβων και άλλων εθνικών ομάδων από τα Βαλκάνια.

«Η δουλειά μου ήταν να βοηθήσω αυτόν τον κόσμο σε θέματα που είχαν με την πολιτεία», είπε. «Δεν έγραφα μόνο τους λόγους του κυβερνήτη, ή τις διάφορες διακηρύξεις για τις οργανώσεις. Δεν μιλούσα μόνο εκ μέρους του στις εκδηλώσεις, αλλά ήμουν και στο γραφείο, όπου έπαιρνα τηλεφωνήματα από ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια για πάσης φύσεως ζητήματα τα οποία είχαν σχέση με την πολιτεία. Αντί να επικοινωνήσουν με τον ίδιο τον κυβερνήτη, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να μιλά με τον καθένα, μιλούσαν μαζί μου που τον εκπροσωπούσα».

Οταν η Ανθούλα Κατσιματίδη, πρόσφερε και μάλιστα σωστά και δίκαια τις υπηρεσίες της βοηθώντας στα θέματα της Ομογένειας και στα δίκαια του Ελληνισμού, γενικότερα, δεν είχαν αρχίσει να πολιτεύονται οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, Αραβέλα Σιμωτά και άλλοι. Από την πλευρά της, βοηθούσε όσο μπορούσε τα ελληνικά δίκαια η Χάιδω Μιχάλτση, που ήταν στο επιτελείο του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικ Μπλούμπεργκ.

«Ο κυβερνήτης Πατάκι από μόνος του αγαπούσε την Ελλάδα, την ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό φαγητό», είπε η Ανθούλα Κατσιματίδη. «Από εμένα, ίσως είδε κάποια πράγματα υπέρ του Ελληνισμού, που μπορεί να μη τα είχε δει πριν».

Ετσι, με τον τρόπο της, η Ανθούλα Κατσιματίδη έκανε τον κυβερνήτη Πατάκι περισσότερο φιλέλληνα. «Αλλά κι εμένα, ο κυβερνήτης Πατάκι με έκανε περισσότερο υπερήφανη, όταν τον πήγαινα σε διάφορες ελληνικές εκδηλώσεις. Γιατί, ένας κυβερνήτης δεν πηγαίνει οπουδήποτε. Δεν είναι τόσο εύκολο ένας κυβερνήτης πολιτείας να πάει σε μια χοροεσπερίδα, ή στην παρέλαση».

Η Ανθούλα Κατσιματίδη με την Ολυμπία Δουκάκη.Η Ανθούλα Κατσιματίδη με την Ολυμπία Δουκάκη.

Στην παρέλαση
Η Ανθούλα Κατσιματίδη είναι εδώ και πολλά χρόνια μέλος της ομάδας των εκφωνητών κατά την ελληνική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στη φημισμένη 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Η παρουσία της στην εξέδρα των εκφωνητών υπήρξε πάντοτε καθοριστική στο να δίνεται χρώμα και παλμός στην όλη πατριωτική εκδήλωση.

Με τη γνωστή άνεση που έχει στο μικρόφωνο και το χρώμα της φωνής της, έδινε και δίνει περισσότερη ζωντάνια και ενδιαφέρον στην Παρέλαση. Ολα αυτά τα χρόνια, η Ανθούλα Κατσιματίδη είδε πολλά στην Παρέλαση. Είδε τα καλά και τα άσχημά της, που υπάρχουν παντού και πάντοτε. Είδε δυνατότητες και αδυναμίες. Εχει, λοιπόν, τις δικές της επισημάνσεις και τα δικά της συμπεράσματα.

Σαν ηθοποιός
Η Ανθούλα Κατσιματίδη γελάει στην ερώτηση εάν είχε από μικρή την κλίση να γίνει ηθοποιός. «Οχι…όχι… όχι», απάντησε. «Μικρή, ήθελα να γίνω δικηγόρος. Αυτό θυμάμαι. Αλλά, η ζωή τα φέρνει διαφορετικά. Μετά αποφάσισα να πάω σε σχολείο για μπίζνες και ήθελα να βρω ένα κλάδο που θα είναι δημιουργικός. Κι έτσι σπούδασα στο ‘Μπαρούκ Κόλετζ’, διαφήμιση.

Στη διαφημιστική εταιρεία που δούλεψα στη συνέχεια, ήμουν παρουσιάστρια. Παρουσίαζα τη δουλειά άλλων, τις διαφημίσεις στους πελάτες. Οπότε, ήμουν σαν ηθοποιός επάνω στη σκηνή. Κατόπιν, ο πελάτης θα έλεγε, ‘ναι, αυτό θέλουμε στην τηλεόραση’. Εγώ ήμουν ο άνθρωπος που τους έδειχνε τι είναι.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Καζαντζάκη.Η Ανθούλα Κατσιματίδη στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Καζαντζάκη.

Επίσης, στην τάξη σαν δασκάλα, ήμουν σαν ηθοποιός, επάνω στην έδρα για να προσπαθήσω να κάνω τα παιδιά να μάθουν αυτό που δίδασκα. Αργότερα, όταν ήμουν στο γραφείο του κυβερνήτη Πατάκι, πάντα μιλούσα εκ μέρους του, σαν ηθοποιός. Πάντα ήμουνα μπροστά σε πολύ κόσμο για να παρουσιάσω το μήνυμα του κυβερνήτη. Οπότε πάντα ένιωθα σαν ηθοποιός».

Η Ανθούλα Κατσιματίδη παίζει στην καινούργια ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή η οποία αναφέρεται στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός θα ενσαρκώσει στο έργο την καλή μάγισσα Χρυσούλα Πουαριέ.
Οπως η ίδια είπε, τα γυρίσματα τελείωσαν το Νοέμβριο και η ταινία ετοιμάζεται για να προβληθεί το συντομότερο.

«Εχω φιλική συμμετοχή στην ταινία», είπε η Ανθούλα Κατσιματίδη. «Με τιμά πολύ ο κύριος Σμαραγδής. Είναι το πρώτο ελληνικό φιλμ που έχω παίξει και μιλώ Ελληνικά. Για εμένα είναι πολύ σπουδαίο αυτό, γιατί πάντα ήθελα και θέλω να συμμετέχω και σε άλλα, γιατί νιώθω πολύ Ελληνίδα. Εχω, βέβαια, παίξει σε αμερικανικές ταινίες και με μεγάλους ηθοποιούς, όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στην ταινία ‘The Family’ στην οποία έπαιζε επίσης η Μισέλ Φάιφερ, την οποία για τα γυρίσματα της ταινίας αυτής, την έστειλαν στη Γαλλία».

Η ομογενής ηθοποιός μίλησε με ενθουσιασμό για τη νέα ταινία του Σμαραγδή τον οποίο επαίνεσε για τις σκηνοθετικές του ικανότητες. «Ενιωσα πολύ υπερήφανη να είμαι στην Ελλάδα, σε γυρίσματα αυτής της ταινίας», είπε. «Ενιωσα ότι έφερα τον εαυτό μου και το ταλέντο μου στην Ελλάδα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα». Εν τω μεταξύ, αναμένεται να προβληθεί τον Απρίλιο μια άλλη ταινία στην οποία παίζει και είναι του ΗΒΟ, όπου πρωταγωνιστούν πάλι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Μισέλ Φάιφερ. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ανθούλα Κατσιματίδη έπαιξε στην ταινία με τίτλο «Οι ψυχές μας τα βράδια», όπου πρωταγωνιστεί η διάσημη Τζέιν Φόντα.

Ραδιόφωνο και τηλεόραση
Παράλληλα, κάνει και πολλά διαφημιστικά voice over, στο ράδιο και στην τηλεόραση, όπου η ίδια δεν εμφανίζεται, αλλά ακούγεται η φωνή της.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ανθούλα Κατσιματίδη, παρουσιάζει και ραδιοφωνικές εκπομπές στη Νέα Υόρκη. Η αγάπη της στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς είναι δεδομένη.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη στο στούντιο, με τον Πέτρο Φουρνιώτη.Η Ανθούλα Κατσιματίδη στο στούντιο, με τον Πέτρο Φουρνιώτη.

Τους χορεύει για περισσότερο από 30 χρόνια. Εχει κάνει εμφανίσεις σε διάφορα χορευτικά με τον Πέτρο Φουρνιώτη και τελευταία στο Ιδρυμα Hellenic Roots στην επιτροπή του οποίου είναι μέλος. «Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να κρατήσουμε την παράδοσή μας, μέσα από τη μουσική, τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμά μας», λέγει η ίδια. Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός θέλει να συμμετέχει σε σίριαλ στην τηλεόραση και να παίζει σε κινηματογραφικές ταινίες μαζί με μεγάλους ηθοποιούς, «γιατί, συνεχίζω και μαθαίνω απ’ αυτούς τους μεγάλους ηθοποιούς», είπε.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη είναι συγγενής του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία της Ν. Υόρκης, Γιάννη Κατσιματίδη. Οι πατέρες και των δύο, ήταν δεύτερα ξαδέλφια.
«Ο Γιάννης Κατσιματίδης μας κάνει όλους μας πολύ υπερήφανους και σαν οικογένεια και ως Ελληνες», δήλωσε. «Ο άνθρωπος αυτός έχει επιτύχει πολλά πράγματα στη ζωή του. Είναι πανέξυπνος, φιλάνθρωπος, και αντιπροσωπεύει το όνειρο του επιτυχημένου Ελληνα στην Αμερική.

Γεννήθηκε στη Νίσυρο και ήλθε στην Αμερική και πέτυχε με τη σκληρή δουλειά του, γιατί δεν τον βοήθησε κανένας. Είναι από μόνος του φτιαγμένος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και μπορούσε να γυρίσει την πλάτη του στην ελληνική κοινότητα, αλλά δεν το έκανε. Πάντα είναι κοντά στην Ομογένεια και με την Παρέλαση και με διάφορα άλλα. Εχει μεγαλώσει δυο παιδιά που αγαπούν τρελά τη Νίσυρο. Και ο ίδιος ο Γιάννης και η γυναίκα του, η Μαργκο, αγαπούν τη Νίσυρο».

Για τη Νίσυρο
Τι σημαίνει για την Ανθούλα Κατσιματίδη η Νίσυρος, από την οποία κατάγεται και η ίδια; Και τι σημαίνει Ελλάδα;
«Για εμένα Νίσυρος σημαίνει καρδιά, σπίτι, ζεστασιά», απάντησε. «Επειδή είναι μικρό νησί, και να μην είσαι συγγενής με τους άλλους στο νησί, νιώθεις ότι είναι οι άνθρωποί σου. Νιώθεις οικογένεια σ’ αυτό.

Οσο για την Ελλάδα, γενικότερα, είναι οι ρίζες μου. Δεν θα ήμουν εγώ εδώ, αν δεν υπήρχε η Ελλάδα. Νομίζω ότι η Ελλάδα, μέσω των γονιών μου, μου έχει δώσει φιλότιμο, δόξα και δύναμη. Και πιστεύω, ότι οι Ελληνες εκεί, θα ξεπεράσουν αυτά που τραβάνε τώρα».

Κάθε καλοκαίρι η Ανθούλα Κατσιματίδη πηγαίνει στην Ελλάδα και ακόμα δυο-τρεις φορές το χρόνο. Την αγαπά πολύ, αλλά θα ήθελε να ζει μόνιμα στην Αμερική, η οποία, όπως η ίδια λέει, της τα έχει προσφέρει όλα. «Δεν μπορώ να φύγω από την Αμερική, την οποία εξυπακούεται ότι την αγαπώ πολύ», πρόσθεσε.

Ανθούλα Κατσιματίδη

Είναι γνωστή η τραγωδία που έχει βιώσει η οικογένειά της, με το θάνατο των δύο αδελφών της, του Μιχάλη, σε ηλικία 26 χρόνων και του Γιάννη, σε ηλικία 31 χρόνων. Ο πρώτος έδωσε τέλος στη ζωή του το 2000 και ο δεύτερος βρήκε το θάνατο στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους, όπου εργαζόταν, όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Στη μνήμη των αδελφών της, δημιούργησε ένα ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να βοηθήσει όσους βρέθηκαν σε παρόμοια με τη δική της κατάσταση και συγχρόνως να υποστηρίξει τα δικαιώματα θυμάτων από εγκληματικές ενέργειες.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη έχει και τις παρακαταθήκες των γονέων της. Του αείμνηστου πατέρα της και της αγαπημένης της μητέρας. «Οι γονείς μου ήταν πάντα κοντά στη φιλανθρωπία», είπε. «Βοηθούσαν πολύ και τους συλλόγους τους και τις εκκλησίες τους. Οπότε, είχα μάθει ήδη τι σημαίνει να βοηθάς». Το επόμενο διάστημα ο κυβερνήτης Πατάκι την είχε τοποθετήσει στον οργανισμό για την ανοικοδόμηση της περιοχής της καταστροφής.

Στη συνέχεια, μπήκε εθελοντικά στο επίσημο ίδρυμα «National September 11 Memorial and the Museum», όπου εξακολουθεί να είναι μέλος.
Εκείνο το διάστημα άρχισε να ασχολείται συστηματικά, ως ηθοποιός. Προηγουμένως, είχε παίξει στην κωμωδία «Γιατρός με το ζόρι» που ανέβηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια και αυτό την έκανε να θέλει πλέον να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός.

«Η ζωή είναι πολύ μικρή και πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που αγαπάει», τόνισε. «Πρέπει να το σκεφτόμαστε κάθε μέρα αυτό και να ζούμε αυτό που θέλουμε και αγαπάμε. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα εύκολο αυτό».

Η ίδια ζει αυτά που αγαπά. «Και αν αγαπάς, αντέχεις τις θυσίες», πρόσθεσε η ίδια. «Αυτό σημαίνει να ζεις. Και νομίζω ότι τα αδέλφια μου θα είναι υπερήφανα για εμένα, τώρα που με βλέπουν. Και αφιερώνω πάρα πολλά από αυτά που κάνω, στα αδέλφια μου και τους γονείς μου».

Ποια είναι η γνώμη της Ανθούλας Κατσιματίδη για τις γυναίκες της Ομογένειας ; «Και οι παλαιότερες και οι σημερινές είναι Μπουμπουλίνες, είναι δραστήριες», απάντησε. «Εχουν τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τις δουλειές τους. Οι Ελληνίδες είναι γυναίκες που τα καταφέρνουν όλα. Είναι και επιτυχημένες οικονομικά μόνες τους, ή μαζί με τους άνδρες τους. Εχουμε πολλές σπουδαγμένες και πολλές με έργο στη φιλανθρωπία».

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου