Εξαιρετική χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη στη Ρόδο

Εξαιρετική χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη στη Ρόδο

Εξαιρετική χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 229 ΦΟΡΕΣ

Επαίνους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, εξέφρασαν στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υψηλοί αξιωματούχοι των 15 αραβικών και 6 ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στη δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως «εξαιρετική» χαρακτήρισε την ελληνική πρωτοβουλία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμερ Σούκρι, δηλώνοντας την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του σε αυτήν για την εδραίωση της ειρήνης στην Α. Μεσόγειο.

Αν λυθεί το Παλαιστινιακό οι τρομοκράτες δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επίλυσης δύο πολιτικών ζητημάτων: το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Συγχαίροντας για την πρωτοβουλία αλλά και για την επιλογή των θεμάτων της ελληνικής διπλωματίας, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα τόνισε ότι Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας για να σταματήσει η εμπορία όπλων, ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών.

Υπέρ της διεύρυνσης των πεδίων συνεργασίας για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή τάχθηκε ο υφυπουργός του Λιβάνου Σαρμέρ Γουέχμπι, ενώ τόνισε ότι η χώρα του αισθάνεται έντονα τα αποτελέσματα των κρίσεων στην περιοχή, αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ανησυχία για την εχθρική πολιτική του Ιράν και τις παρεμβάσεις του στην περιοχή εξέφρασε ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλραχμάν Αλγιαρμάν, σημειώνοντας ότι από τη σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται η παγκόσμια σταθερότητα.

Οι ευρύτερες προκλήσεις απαιτούν κοινές λύσεις, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Οντέτα Μπαρμπουλούτσι, τονίζοντας ότι μολονότι η χώρα της ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, αισθάνεται ότι έχει σχέση με την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμπνεόμαστε από το πνεύμα της Ρόδου, είπε ο υφυπουργός της Αλγερίας κ. Μοχάμεντ Μπουτάσε, τασσόμενος υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας όλων.

Στα θέματα της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Σάμπρι Μπακτομπτζί υπογραμμίζοντας ότι αυτά επιβάλλουν τη δημιουργία δικτύων και την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Τον χαιρετισμό του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου -ο Σύνδεσμός συμμετέχει ως παρατηρητής για πρώτη φορά στη Διάσκεψη της Ρόδου- μετέφερε στη Διάσκεψη ο βοηθός του γενικού γραμματέα Αμπντουλατζί μπιν Χαμάντ αλ Θαγουάντι, επισημαίνοντας ότι απαιτείται στρατηγική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που να λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της, όπως τη χρηματοδότησή της, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που συμβάλλουν στη διόγκωσή της.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη