Βρέθηκε λύση για το λιμάνι της Κω

Λύση για την προσωρινή λειτουργία του επιβατηγού λιμένα της Κω έδωσε πριν από λίγο τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, στο οποίο συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπήρχε σχέδιο που προέβλεπε την κατασκευή τσιμεντένιας ράμπας για την εξυπηρέτηση των πλοίων της ακτοπλοΐας. Για να προχωρήσει όμως η υλοποίηση του σχεδίου, θα χρειαζόταν να γίνει αυτοψία από δύτες, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο νησί. 

Το συγκεντρωθέν υλικό, βίντεο και φωτογραφίες παραδόθηκε άμεσα στην επιτροπή, η οποία σε πρώτη φάση ενέκρινε την κατασκευή της τσιμεντένιας προβλήτας. Θα γίνει σύσκεψη εκ νέου αύριο το πρωί, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει. Η κατασκευή της προβλήτας είναι θέμα λίγων ημερών.

Νωρίτερα το απόγευμα, οι δύτες-τεχνικοί με τη συνδρομή ατόμων του Λιμενικού Ταμείου βούτηξαν στη θάλασσα και έλεγξαν τον πυθμένα και την αποβάθρα από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου εξαιτίας του σεισμού, το έδαφος σκίστηκε στα δύο ή σηκώθηκε αρκετά εκατοστά. Συγκεκριμένα επιχείρησαν στο σημείο που δένει το καράβι, ώστε να υπολογιστούν το μέγεθος και το είδος της καταστροφής.

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επιστρέφει σιγά σιγά η ζωή στην Κω, πάντα όμως με τον φόβο δυνατών μετασεισμών. Η εξέλιξη του φαινομένου είναι φυσιολογική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι όμως παρακολουθούν το φαινόμενο. Ήδη, μηχανικοί και φορείς ελέγχουν ξενοδοχειακές μονάδες και δημόσια κτίρια, ώστε από τη Δευτέρα όλοι να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.  

Από την άλλη, μπουλντόζες μαζεύουν τα χαλάσματα στο τζαμί στην πλατεία Ελευθερίας, σημείο που έχει  μετατραπεί σε ατραξιόν για τους τουρίστες. Επίσης, από το πρωί συνεργεία του δήμου Κω έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν να περισσυλέξουν τα συντρίμια, που άφησε πίσω η καταστροφική μανία του Εγκέλαδου. Γιατί μπορεί τα κτίρια της Κω να άντεξαν όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις υποδομές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στην ύπαιθρο θα περάσουν τη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι της Κω

Και δεύτερη νύχτα θα περάσουν έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Κω, καθώς ο φόβος για τους μετασεισμούς είναι ακόμη μεγάλος, δύο μόλις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα δεν τους αφήνει να ησυχάσουν και έτσι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στην ύπαιθρο.

Άλλωστε, και τη νύχτα της Παρασκευής, σε αυτοκίνητα, σκηνές και κάτω από τα αστέρια πέρασαν τη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι στην Κω, με τον φόβο νέου ισχυρού σεισμού. Λίγο έξω από το κέντρο, σε μικρές πλατείες οι κάτοικοι έστησαν σκηνές, πήραν κουβέρτες και σεντόνια, κάποιοι έβαλαν ακόμη και στρώματα θαλάσσης και κοιμήθηκαν με συντροφιά τα αστέρια και το φεγγάρι, φοβούμενοι πως ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει ξανά.

«Φοβόμαστε για νέο μεγάλο σεισμό. Δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι, παρόλο που δεν έχει πάθει ζημιές εκτός από κάποιες συσκευές. Έφερα την οικογένειά μου και μαζί μου ήρθαν και κάποιοι συγγενείς εδώ στην πλατεία. Εγώ θα κοιμηθώ στο αυτοκίνητο, η γυναίκα και τα παιδιά μου κάτω στο χώμα, θα στρώσουν κουβέρτες και σεντόνια» είπε στο protothema.gr ο Φώτης Φέρος.

Πιο δίπλα, μια οικογένεια έχει στήσει σκηνές απέναντι από το σπίτι της, το οποίο δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. «Ακούμε ότι θα γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ, τι να κάνουμε, να το ρισκάρουμε και να μείνουμε μέσα, δεν το κάνω. Καλύτερα έξω στη σκηνή παρά μέσα στο σπίτι και με το σεισμό να παραμονεύει» είπε η κυρία Μαριάνθη Μακρή.

Πηγή: protothema.gr