Στις 22 Σεπτεμβρίου το Φόρουμ  της Πρωτοβουλίας «Καθαρή  Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το εναρκτήριο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Σταθάκη.

Το φόρουμ διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών φορέων απ' όλη την Ευρώπη. Την έναρξη του φόρουμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα κηρύξει ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Κανιέτε, ενώ της εκδήλωσης θα προεδρεύει ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινικ Ριστορί.

Κατά την πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά”, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της “πράσινης” αυτονομίας των νησιωτικών περιοχών, σε συνάρτηση και με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν, όχι μόνο, ανά κράτος μέλος της Ε.Ε., αλλά και ανά περιοχή, εντός της ίδιας χώρας.

Μετά την Πολιτική Διακήρυξη για την «Καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά Νησιά» που υπέγραψαν 14 Κράτη-Μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου, η Κρήτη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την εναρκτήρια συνάντηση της Πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», μέρος της δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών της Ευρώπης, βοηθώντας τα να μειώσουν την εξάρτησή τους σε εισαγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτουν και την υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων συστημάτων ενέργειας.